Επιθεώρηση πριν από το χειμώνα – Οδηγίες για όλους

 
                             

Πλησιάζει η εποχή των λιγοστών επιθεωρήσεων στο μελισσοκομείο μας. Έρχεται χειμώνας. Ήδη ο καιρός σε πολλές περιοχές της χώρας μας έχει αλλάξει, θυμίζοντάς μας να κάνουμε αυτά που πρέπει όσο προλαβαίνουμε. Και δεν εννοώ να στρώσουμε χαλιά στο σπίτι. Ούτε να προετοιμάσουμε ακόμη τις κυψέλες μας για «χειμερινό σφράγισμα». Θα γίνει κι αυτό και θα το αναλύσουμε σε επόμενο άρθρο. Αυτό που μας απασχολεί τώρα, στα μέσα του Φθινοπώρου, είναι να κάνουμε μια-δυο καλές επιθεωρήσεις που θα βοηθήσουν στην πορεία των μελισσιών μας. Τι πρέπει να κάνουμε όμως; Τι πρέπει να επιθεωρήσουμε;
Αρχικά να πω ότι δεν θα αφήσουμε καμία κυψέλη μας να μπει στο χειμώνα χωρίς να την έχουμε ελέγξει. Ναι καλές είναι οι «πρακτικές» επιθεωρήσεις του στυλ «κοιτάζω την κυψέλη απ΄ έξω και ξέρω τι γίνεται μέσα», αλλά επειδή Θεός (ακόμη) δεν έγινε κανείς μας, καλό είναι να ακολουθήσουμε ένα μπούσουλα, μια τακτική που μόνο καλό θα μας κάνει. Και όχι μόνο σε μας, αλλά δεν θα διακινδυνεύσει και τα μελισσάκια μας.
                                  

Ήρθε λοιπόν ο καιρός, τώρα, γιατί κάλλιο αργά παρά ποτέ, να πιάσουμε χαρτί και μολύβι, δημοσιογραφικό κασετοφωνάκι, πρόγραμμα BeeNotes ή ότι άλλο βολεύει τον καθένα… αρκεί να ΚΡΑΤΗΣΟΥΜΕ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ. Σημειώσεις για κάθε μελίσσι μας χωριστά. Πώς είναι, πώς μπαίνει στο χειμώνα, και τι χρειάζεται. Αυτές οι σημειώσεις θα αποδειχθούν αργότερα ο καλύτερος βοηθός μας. Θα μας λύσουν τα χέρια πραγματικά. Με την ευκαιρία να πω ότι η σπάνια μέλισσα έχει έτοιμα κάποια προγράμματα και κάποιες βάσεις δεδομένων που είναι φυσικά δωρεάν στην διάθεση όσων τα ζητήσουν, αν και κάποια στιγμή θα τα αναπτύξουμε αναλυτικά σε άλλο άρθρο.

Ξεκινάμε λοιπόν μία από τις τελευταίες επιθεωρήσεις στο μελισσοκομείο μας (όχι την τελευταία επαναλαμβάνω όμως). ΤΙ βλέπουμε;  

1.  Βλέπουμε και καταγράφουμε αρχικά το είδος της κυψέλης. Μελίσσι ολοκληρωμένο, με πάτωμα, παραφυάδα...

2.  Σημειώνουμε την κατάσταση του μελισσιού. Πόσο δραστήριο φαίνεται εξωτερικά. Υπάρχουν εμφανείς πτήσεις μελισσών από και προς την κυψέλη; Οι συλλέκτριες φέρνουν γύρες; Σε τι ποσοστό;

3.  Μετράμε πόσα πλαίσια πατάνε οι μέλισσες. Αν στην κυψέλη υπάρχουν 7 πλαίσια αλλά τα 5 είναι γεμάτα μέλισσες και στα υπόλοιπα 2 υπάρχει από μια χούφτα μόνο πάνω τους, τότε οι μέλισσες πατάνε σε 5 πλαίσια. Τα υπόλοιπα τα αφαιρούμε (αργότερα θα αφαιρέσουμε κι άλλο ένα τουλάχιστον).

 4Καταγράφουμε πόσα πλαίσια γόνου υπάρχουν. Πόσα πλαίσια σφραγισμένου γόνου που καλύπτει τα 2/3 του πλαισίου τουλάχιστον. Αν ένα μικρό μελισσάκι αυτή την εποχή δεν έχει τουλάχιστον 2 πλαίσια γόνου όλων των ηλικιών, μην το αφήσετε να ξεχειμωνιάσει μόνο του. Καλό είναι να το συνενώσετε με ένα δυνατότερο. Φυσικά παίζει ρόλο η περιοχή και το σθένος του χειμώνα.

5.  Σημειώνουμε επίσης αν υπάρχουν λάρβες και αυγά για να διαπιστώσουμε έτσι ότι η βασίλισσα δεν έκοψε ακόμη τη γέννα της.

6.  Ελέγχουμε την ύπαρξη της βασίλισσας και αν είναι σημαδεμένη σημειώνουμε στο τεφτέρι μας ποιας χρονιάς είναι (φυσιολογικά δεν πρέπει να αφήνουμε τις βασίλισσες να ζουν πάνω από δύο χειμώνες). Αν δεν υπάρχει βασίλισσα προχωράμε σε συνένωση με άλλο μελίσσι ή παραγγέλνουμε έτοιμη γονιμοποιημένη βασίλισσα και τη δίνουμε άμεσα.

7.  Ελέγχουμε και καταμετρούμε πόσα πλαίσια έχουν τροφές (μέλι και γύρη). Δεν ξεχνάμε ακόμη και στα πλαίσια που υπάρχει γόνος να ελέγξουμε αν τα φρύδια είναι γεμάτα με μέλι και αν υπάρχει γύρη αποθηκευμένη γύρω απ΄ το γόνο.

                               

8 Αν έχει τελειώσει η ανθοφορία στην περιοχή του μελισσοκομείου ή αν δεν στοχεύουμε σε τρύγο, καλό είναι να βάλουμε μια τροφή σε κάθε μελίσσι, για να μειώσουμε την κατανάλωση της αποθηκευμένης τροφής του από τώρα.

9.  Δεν ξεχνάμε να τοποθετήσουμε το κηρόπανο πάνω απ τα πλαίσια αφήνοντας ένα κενό δεξιά και αριστερά  για την διαφυγή της υγρασίας.

10.          Καλό είναι να ελέγξουμε και τα ξύλινα μέρη της κυψέλης μας, για να διαπιστώσουμε αν είναι ικανή να ξεχειμωνιάσει. Αν είναι σε κακή κατάσταση, τώρα είναι ευκαιρία να την αντικαταστήσουμε με μια άλλη, καινούρια ή απολυμασμένη, ώστε αυτή να γυρίσει στην αποθήκη για συντήρηση.

Κάντε αυτά και δεν θα χάσετε. Σωστές, στοχευμένες επιθεωρήσεις και καταγραφή της πορείας κάθε κυψέλης. Σε επόμενο άρθρο θα μιλήσουμε για την προετοιμασία για ξεχειμώνιασμα. 

       πηγή: www.spaniamelissa.gr




Νεότερη Παλαιότερη
1231

نموذج الاتصال