Μελισσοκομικες συμβουλες #10 e-Melissokomos.gr - e-Melissokomos.gr : Μελισσοκομικά και Αγροτικά Νέα για επαγγελματίες και ερασιτέχνες μελισσοκόμους

Breaking

Header Ads Widget

1231
634-2

Κυριακή

Μελισσοκομικες συμβουλες #10 e-Melissokomos.gr

 


Μελισσοκομικες συμβουλες #10 e-Melissokomos.gr

1) Η μέτρηση του EMF (Υδροξυμεθυλοφουρφουράλη, που  είναι  τοξική στις μέλισσες), γίνεται μόνο σε ειδικά  εργαστήρια ,που οι  παρασκευασκευαστές  μπορούν να  τη  μετρήσουν, αλλά εμείς  δεν τη γνωρίζουμε ,αφού στο αλλαλούμ  που υπάρχει  για  τις μελισσοτροφές ,ποίος θα τους υποχρεώσει να το  αναγράφουν στη συσκευασία .Φτάνει που το ξέρουν αυτοί ,αν το ξέρουν.  Επομένως πρέπει να  τις  φτιάχουμε μόνοι μας  οι μελισσοκόμοι τις μελισσοτροφές μας .Και  υπάρχουν αναρτήσεις με   οδηγίες.για τις  μελισσοτροφές.

2)  Το μέλι της κουμαριας και του πεύκου ,που συλλέχτηκε χειμωνιάτικα και περιέχει υγρασία ,ξινίζει και μαυρίζει ,προκαλώντας  δυσεντερίες στις μέλισσες .Επομένως το  φυγοκεντρίζουμε για αχρήστευση,βράζουμε τα  πλαίσια  με τα φύλλα για απολύμανση  και συγκέντρωση του κεριού καΙ τοποθετούμε νέα  φύλλα στα πλαίσια , αφού  τους ξύσουμε  τα  κολλημένα  κεριά.

(Σε περίπτωση Αμερικάνικης σηψιγονίας   καταστρέφουμε με φωτιά  σε λάκκο ,πλαίσια,κεριά  και μέλισσες και τα  επιχωματώνουμε, όπως και  τις παλιές  κυψέλες .Αλλά τις   καινούριες κυψελες τις  μουσκευουμε καλά με ψεκασμό νερού και τις καίμε με φλόγιστρο ή με οινόπνευμα  ψεκάζοντας  με το  μπουκάλι του, ελεγχόμενα από απόσταση ,και σε χώρο ασφάλειας).

3)Το  Απιλάϊφ  κατά βαρρόα – (ταμπλέτες ),το ξεχνάμε, για να μη πλατειάζουμε , με παλιά ξεχασμένα σκευάσματα.

4) Μελίσσια αδυνατισμένα,χωρίς νεκρές μέλισσες μπροστά στις εισόδους των κυψελών δεν είναι δηλητηρίαση ..Και ταγίζουμε με  σιρόπι που περιέχει θυμόλη 1 γραμμάριο σε 15 λίτρα νερό.Και πρέπει να γίνει,γιατι ο συνδυασμός βαρρόα και νοσεμίαση φέρνει αρνητικά αποτελέσματα ,αφού  η αύξηση του βαρρόα προκαλεί ιώσεις στα μελίσια και μετά την καταπολέμηση  των  βαρρόα.Μελίσσια που είναι υγιή , αδυνατίζουν από μεγάλο  φορτίο ιών.Και για το πρόβλημα  αυτό,σύντομα το Α.Π.Θ. θα κάνει σχετικές ανακοινώσεις.

5 )Η γύρη πρέπει να  δίνεται στα μελίσσια  σε γυρεόπιτα,που της προσθέτουμε  λίγο-λίγο  χλιαρό νερό, ανακατεύοντας και ζυμώνοντας ,βάζουμε και άχνη ζάχαρη ,  που όμως  δεν περιέχει άμυλο (αυτό το χρησιμοποιούν για να μη σβολιάζει στη  ζαχαροπλαστική,αλλά προκαλεί δυσκοιλιότητα στις μέλισσες).

Το ζύμωμα τελειώνει όταν δεν  κολλάει στα χέρια.Και τη συντηρούμε στο ψυγείο,δίνοντας στα στα μελίσσια  μικρές ποσότητες  ή περισσότερο,  αν είναι μακρυά .Η γύρη είναι  πρωτεϊνική  τροφή  των μελισσιών .

1 σχόλιο:

  1. Σας ευχαριστώ για τις άριστες συμβουλές σας ,κυρίως σ'εμάς τους αρχάριους με λίγα μελίσσια .

    ΑπάντησηΔιαγραφή