Επιλεγμένες μελισσοκομικές συμβουλές #3

 Επιλεγμένες μελισσοκομικές συμβουλές #3


  1. Τέλος στους ψεκασμούς των πεύκων από το Συμβούλιο Επικρατείας (Μ.Ε. 2008, Μαρτίου-Απριλίου, σελ. 67).
  2. Κατάρρευση  μελισσιού χωρίς φανερή αιτία, σελ. 70. Ασφάλεια μελιού για τον καταναλωτή, σελ. 75.
  3. Η απομάκρυνση σφραγισμένων πλαισίων και επαναφορά στην κυψέλη, αυξάνει τη συλλογή μελιού, σελ. 151.
  4. Η ισογλυκόζη δεν είναι κατάλληλη για μέλισσες. Παλαιότερο πρόβλημα τοξικότητας προήλθε από κάποια επεξεργασία, που ανέβασε το όριο του HMF πάνω από 150 mg/kg. Όμως στην πραγματικότητα το όριο του HMF είναι αρκετά χαμηλό και δεν προκύπτει κανένα πρόβλημα 0ρίου. (Μ.Ε. 2008, Μαίου-Ιουνίου, σελ. 151).
  5. Όλα τα χημικά αποθήκης και κυψέλης κατά του κηρόσκορου πρέπει να σταματήσουν και να συντηρούνται οι κηρήθρες σε χαμηλές θερμοκρασίες. Κανένα χημικό δεν είναι ασφαλές, σελ. 152.
  6. Η ρευστοποίηση του μελιού γίνεται σε θερμοκρασία κάτω των 45 βαθμών κελσίου, σελ. 153.
  7. Αβάσιμη και επικίνδυνη είναι η χρήση αλατιού στο σιρόπι, σελ. 154.
  8. Μια απλή αλλά σοβαρή λύση για μετακίνηση μελισσιών, σελ. 192:(επινόηση,κατασκευή  και χρήση επί 25ετία δική μας).
  9. Μαζικές απώλειες μελισσιών – Ανάκληση άδειας φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων (στην Ευρώπη), (Μελισσοκομική Επιθεώρηση 2008, τεύχος Ιουλίου-Αυγούστου, σελ. 213, 214: Τους τελευταίους μήνες σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, έγιναν μαζικές απώλειες μελισσιών, με εφιαλτικές διαστάσεις και σε προηγούμενες απώλειες, υπήρχε αντίρρηση, ότι οφείλονταν σε δηλητηριάσεις από φυτοπροστατευτικές ουσίες, στη Νότια κυρίως Γερμανία. Όμως οι επιστήμονες τεκμηρίωσαν ότι οι απώλειες είναι πάνω από το 96% και οι μέλισσες πέθαναν από εντομοκτόνα που χρησιμοποιούνται για επικάλυψη σπόρων καλαμποκιού και άλλων καλλιεργειών, ενώ οι κύριες ουσίες των σκευασμάτων είναι το Κλοθιανιντίν και το Ιμιντακλοπρίντ.

Το τμήμα Προστασίας Καταναλωτών και της Διασφάλισης της Δημόσιας Υγείας, ανέστειλε την άδεια κυκλοφορίας για τα σκευάσματα: Αντάρκ (δραστική ουσία Ιμιντακλοπρίντ) της Μπάγιερ, Κχινούκ (ουσία του Ιμιντακλοπρίντ) της Μπάγιερ, ΚρούϊσερFS350 (ουσία Θειαμεθοξάμ) κατασκευαστής η Σιντζεντά, Κρούϊσερ OSR (δραστική του Θιαμεθοξάμ) κατασκευαστής η Σιντζέντα, Έλαντο (δραστική ουσία του Κλοθιανιντίν) της Μπάγιερ, Φάϊμπέϊ (ουσία Ιμιντακλοπρίντ) της Μπάγιερ, Μεζουρόλ (δραστική Μεθιοκάρμπ) της Μπάγιερ και Πόχιχο (ουσία Κλοθιαντίλ) της Μπάγιερ.

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Επαγγελματιών Μελισσοκόμων (Ε.Ρ.Β.Α.), έφερε τα πρώτα αποτελέσματα και θα προκύψει συνέχεια, αφού τέτοιες απώλειες έχουν αναφερθεί και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες (Σλοβενία απώλειες 50.000 μελισσιών).Η Ελληνική Εκπροσώπηση τα υποστήριξε,να παραμείνουν και σε δεύτερη επικυρωτική ψηφοφορία απείχε της ψήφου (ποιος ξέρει το γιατί),… αφήνοντας ανέκφραστη τη χώρα μας,να αποφασίσουν άλλοι και έτσι…για να μην πλατειάζουμε….μας καλύπτει η επόμενη παράγραφος:

Στην Ελλάδα τα μισά τουλάχιστον σκευάσματα που απαγορεύτηκαν στη Γερμανία και τη Σλοβενία, κυκλοφορούν και χρησιμοποιούνται στη γεωργία. Στη Γερμανία η επιτυχία έγινε μέσα από το Συνδικαλιστικό Κίνημα των Γερμανών Μελισσοκόμων.Όμως και ο Πρόεδρος της  ΟΜΣΕ κύριος Βασίλης Ντουρας ,επάξια δραστηριοποιήθηκε και αποτελεσματικά και κάλυψαν την απραξία της Υψηλής  Εκπροσώπησης της χώρας μας.

Και το ερώτημα ήταν αν υπάρχει Μελισσοκομικός Συνδικαλισμός, να επιδιώξει κάτι τέτοιο με κινητοποίηση. Στη συνέχεια η ΕΡΒΑ συναντήθηκε στις Βρυξέλες με τους μελισσοκόμους της Ευρώπης και από τις συνεννοήσεις  βγήκε συμπέρασμα ότι: οι μελισσοκόμοι πρέπει να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, με μοναδικό στόχο το  ρόλο της μέλισσας, του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητ



Νεότερη Παλαιότερη
1231

نموذج الاتصال