Ο 30 χρόνος μελισσοκόμος από την Αρναία που σαρώνει τα διεθνή βραβεία


Ο συνδυασμός της παράδοσης με την εξωστρέφεια που έφερε ο Αργύρης Γεωργάκας στην «Μέλι Γεωργάκα» είναι το μυστικό πίσω από τις συνεχείς βραβεύσεις

Με παππού και πατέρα μελισσοκόμους και μνήμες που έμελλε να γίνουν η καλύτερη δημιουργική «μαγιά», δεν είναι περίεργο που το μέλι μοιάζει να πηγάζει από το DNA του. Ο συνδυασμός της παράδοσης με το νέο, εξωστρεφή αέρα που έφερε ο 30χρονος Αργύρης Γεωργάκας στην οικογενειακή επιχείρηση «Μέλι Γεωργάκα» από την Αρναία, φαίνεται πως είναι το μυστικό πίσω από τις συνεχείς βραβεύσεις των μελιών της, που έχουν κατακτήσει τους διεθνείς διαγωνισμούς γεύσης και ποιότητας, όπως τα γνωστά ως «Όσκαρ» της γεύσης, Great Taste Awards. Μάλιστα, η πιο πρόσφατη βράβευση ήταν στα International Taste Awards στην Ιταλία, στις αρχές του 2020, όπου το βραβευμένο μέλι του χρησιμοποιήθηκε για το δείπνο του διαγωνισμού σε ένα πιάτο με σουπιές και ζυμαρικά.

Έχοντας την πολύτιμη βοήθεια του πατέρα του, Δημήτρη Γεωργάκα, ο οποίος εισφέρει με τα παραγωγικά «μυστικά» ετών, αλλά και τη δική του νεανική όρεξη να φτάσει το μέλι Γεωργάκα όσο πιο ψηλά μπορεί, ο 30χρονος μελισσοκόμος έχει βάλει στόχο να γλυκάνει όλο και περισσότερους ουρανίσκους.

Άλλωστε, μέσω του e-shop της επιχείρησης το μέλι από την Αρναία έχει φτάσει από την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι τη Σαουδική Αραβία, χαρίζοντας τη γλύκα του σε 45 χώρες μέχρι στιγμής. Οι εξαγωγές είναι ένα κομμάτι που ενδιαφέρει τον Αργύρη Γεωργάκα, αφού γνωρίζει καλά, όπως λέει, την ποιότητα του προϊόντος.

Η εταιρεία, που έχει και κατάστημα στο κέντρο της Αρναίας, διαθέτει οκτώ διαφορετικούς τύπους μελιού: πευκόμελο, ανθόμελο, μέλι από βαμβάκι, από σουσούρα, από καστανιά, από ερείκι ανοιξιάτικο, μέλι κρέμα και μέλι από πορτοκάλι. Μάλιστα, το μέλι κρέμα είναι καινούριο προϊόν, λεπτοκρυσταλλωμένο με κρεμώδη υφή, που βρίσκει μεγάλη ανταπόκριση από καταναλωτές που δεν συνηθίζουν να τρώνε μέλι. Επίσης, η εταιρεία μένει πιστή και στην παράδοση της περιοχής, παράγοντας μουντοβίνα, ένα ιδιαίτερο απόσταγμα από μέλι, αναγνωρισμένο ως τοπικό προϊόν γεωγραφικής ένδειξης ορεινής Χαλκιδικής, το οποίο παράγουν οι μελισσοκόμοι στην Αρναία.


Το «Μέλι Γεωργάκα» διαθέτει σήμερα 500 μελίσσια. Μάλιστα, αυτή την περίοδο είναι εγκατεστημένα στην περιοχή της Αμφίπολης, ανάλογα όμως με την εποχή, «ταξιδεύουν» σε όλη την Ελλάδα.

«Η πιο ωραία στιγμή για μένα είναι όταν βγάζουμε την κερήθρα και δοκιμάζουμε το μέλι από εκεί. Είναι απίστευτη επιβράβευση για τη δουλειά που έχει γίνει» λέει στη Voria.gr ο Αργύρης Γεωργάκας.


Μέλι τριών γενεών

Η μελισσοκομική επιχείρηση της οικογένειας Γεωργάκα μετρά 72 χρόνια ζωής. Ο παππούς Αργύρης, παραδοσιακός μελισσοκόμος και με τριβή με το μέλι από τον πατέρα του, όταν απέκτησε το δικό του αυτοκίνητο, έφτανε με τα μελίσσια του μέχρι τη Θάσο, όπου κατασκήνωνε με την οικογένεια του για όσο διάστημα απαιτούσε ο τρύγος. Η ίδια παράδοση πέρασε και στον γιο του, Δημήτρη, ο οποίος με τη σειρά του έπαιρνε τη δική του οικογένεια και έμεναν σε σκηνές, με τη μελισσοκομία να μετατρέπεται λίγο σε εκδρομή και λίγο σε γιορτή. Μάλιστα, ο δικός του γιος, Αργύρης, θυμάται παιδάκι να έρχονται φίλοι για να τους επισκεφθούν εκεί όπου έστηναν τις σκηνές τους, δίπλα στα μελίσσια, σα να έρχονταν σε ένα φιλόξενο σπίτι που άνοιγε τις πόρτες του για να τους υποδεχθεί.



Οι μνήμες αυτές εντυπώθηκαν στον 30χρονο Αργύρη Γεωργάκα, ο οποίος παρακολουθούσε τον πατέρα του σε κάθε βήμα και ήθελε να εξελίξει τη μελισσοκομική επιχείρηση. Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη δασολογία και στο περιβάλλον στη Θεσσαλονίκη, επέστρεψε στην Αρναία, θέλοντας να δει το μέλι με μια πιο επιχειρηματική προσέγγιση. Μάλιστα, με σκοπό τη μεγαλύτερη εξωστρέφεια για το προϊόν άρχισε να συμμετέχει από το 2016 σε διεθνείς διαγωνισμούς, ξεκινώντας από τα Great Taste Awards στο Λονδίνο, όπου το μέλι Γεωργάκα έλαβε και το πρώτο του βραβείο. Ακολούθησαν τα London Honey Awards, τα International Taste Awards και τα Olymp Taste Awards, με τα βραβεία να φτάνουν σε λίγα μόλις χρόνια τα 14. Μάλιστα, στα Great Taste Awards τα μέλια της επιχείρησης βραβεύονται πλέον κάθε χρόνο.

«Πάντα ήθελα να γυρίσω στην Αρναία. Η δασολογία μού πρόσφερε πολλές γνώσεις, όμως η μελισσοκομία και η επιχείρηση ήταν πάντα στο μυαλό μου. Μάλιστα, παρακολουθούσα από τότε και σεμινάρια μελισσοκομίας. Είναι χαρακτηριστικό πως όταν ήμουν στο δημοτικό ο δάσκαλος μάς είχε ρωτήσει τι θέλαμε να κάνουμε όταν μεγαλώσουμε κι εγώ είχα πει επιχειρηματίας» λέει ο Αργύρης Γεωργάκας, που έκανε την αγάπη του για το μέλι επιχειρείν.



Πηγη https://www.voria.gr/
Νεότερη Παλαιότερη
1231

نموذج الاتصال