Κύκλος αποικίας μελισσών - e-Melissokomos.gr : Μελισσοκομικά και Αγροτικά Νέα για επαγγελματίες και ερασιτέχνες μελισσοκόμους

Breaking

Header Ads Widget

1231
634-2

Σάββατο

Κύκλος αποικίας μελισσών

 


Κύκλος αποικίας μελισσών

Χειμώνας
Ο κύκλος του μελισσιού επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα το μελίσσι είναι αδρανές. Οι μέλισσες περιβάλουν τη βασίλισσα και την κρατούν ζεστή. Η αποικία επιζεί το χειμώνα καταναλώνοντας τα αποθέματα τροφής που έχει συλλέξει το χρόνο που πέρασε.

Ανοιξη(1)
Όταν ο καιρός ζεσταίνει και τα ανοιξιάτικα λουλούδια ανθίζουν. η αποικία γίνεται όλο και περισσότερο ενεργή. Οι εργάτριες που επέζησαν του χειμώνα αφήνουν το μελίσσι για να συλλέξουν γύρη και νέκταρ. Η βασίλισσα γεννά 1000 έως 2000 αυγά κάθε ημέρα, ώστε η αποικία να είναι έτοιμη για την Άνοιξη.
Καλοκαίρι (2 και 3)
Στις αρχές του καλοκαιριού η αποικία είναι υπερδραστήρια. Οι συλλέκτριες βγαίνουν καθημερινά για τη συλλογή γύρης και νέκταρ, και όλο και περισσότερες εργάτριες αναδύονται. Στο τέλος του καλοκαιριού, η αποικία έχει πλέον μεγαλώσει πολύ και έχει δυναμώσει. Οι εργάτριες αρχίζουν να εκτρέφουν νέες βασίλισσες. (στα θερμότερα κλίματα αυτό μπορεί να συμβεί και νωρίτερα την Άνοιξη). Αφού οι νέες βασίλισσες εκολαφθούν, αφήνουν την αποικία παίρνοντας μαζί τους μερικές εργάτριες. Αυτό καλείται σμηνουργία.
Φθινόπωρο(4)
Το φθινόπωρο δεν υπάρχουν άνθη και τα φυτά παράγουν καρπό. Η αποικία εργάζεται για την αποθήκευση του μελιού, και η συλλογή του νέκταρ φθίνει. Οι συλλέκτριες ψάχνουν για νερό και κάνουν πτήσεις υγιεινής κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Οι εργάτριες και η βασίλισσα καταναλώνουν το αποθηκευμένο μέλι περιμένοντας την Άνοιξη για την επόμενη ανθοφορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου