Επιλεγμένες μελισσοκομικές συμβουλές #1

Επιλεγμένες μελισσοκομικές συμβουλές 




 ΝΟΣΕΜΙΑΣΗ:

  1. Σε βαριά προσβολή Νοσεμίασηςαπομακρύνουμε τα μικρά μελίσσια για να αποφύγουμε τη διασπορά της ασθένειας. Συνενώνουμε  τα αδύνατα μήπως και τα σώσουμε και πλαίσια μελιού κουμαριάς ή ερείκης, που είναι ασφράγιστα, απορροφούν υγρασία και τρέχουν από τα πλαίσια, αυτά τα αποσύρουμε γιατί ξινίζουν.
  2. Τα μελίσσια πρέπει να κρατηθούν στεγνά, ζεστά και με τροφές. Οι χαμηλές θερμοκρασίες επιδεινώνουν την κατάσταση. Το Φουμιντίλ Β, δεν προβλέπεται να εγκριθεί. Κάποια διεγερτικά εξυγίανσης που χρησιμοποιούνται είναι τα εξής: Προτοφίλ (Ρουμάνικο) με εκχύλισμα φυτών, Νοσεστάτ (Βουλγάρικο) που περιέχει Φορμικό Οξύ και Ιώδιο, Βίτα Φιντγκόλντ (Αγγλικό) από φυτά ,που περιέχει Σαλικικό Οξύ και το Απιχέρπ, (Ιταλικό), φυτικό σκεύασμα. Αυτά εξετάζονται για την αποτελεσματικότητά τους, αλλά φαίνεται ότι είναι αποτελεσματικά κατά της Νοσέμα Απίς, όχι της Σεράνε, που είναι η νέα μορφή Νοζεμίασης.
  3. Από αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο ζαχαροζύμαρο το Βίτα Φίντ Γκόλτ και το Προτοφίλ. Όμως εναντίον της Νοζεμίασης  χρησιμοποιείται και η Θυμόλη, στο σιρόπι και όχι σε χαμηλές θερμοκρασίες. Οι ειδικοί ψάχνουν για να βρουν λύση (ΠΗΓΗ: Μ.Ε. 2009, σελ. 104).

ΒΑΡΡΟΑ:

Η χρησιμοποίηση φυτικού λαδιού ή λίπους σε ζαχαροζύμαρα κατά βαρρόα, έχει μάλλον αρνητικές επιπτώσεις. 

ΧΤΙΣΙΜΟ ΚΗΡΗΘΡΩΝ:

Οι μέλισσες χτίζουν γρήγορα κηρήθρες την Άνοιξη, όταν εκτρέφουν εντατικά γόνο και όταν  ο χώρος τους είναι περιορισμένος ,να τοποθετούνται  πλαίσια με κηρήθρες άδειες ή φύλλα,μεταξύ του τελευταίου πλαισίου του γόνου και της γύρης. Πρέπει να γίνεται και τροφοδότηση, ενώ το καλοκαίρι και το Φθινόπωρο  πρέπει να είναι σφιχτά τα μελίσσια, για να καλύπτονται με μέλισσες τα πλαίσια. Στην ανάγκη αφαιρούνται οι περίσσιες κηρήθρες,περιορίζεται ο χώρος της κυψέλης  και γίνεται τροφοδότηση με σιρόπι 1:1.Ετσι σε μια εβδομάδα θα χτιστούν κατάλευκες κηρήθρες, από άκρη σε άκρη. (Μ.Ε. 2009, σελ. 400).

ΑΛΛΑΓΗ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑΣ:

Γίνεται καλύτερα το Φθινόπωρο ,που είναι ευκολότερη η αποδοχή της από το μελίσσι και υπάρχει αναλογία νεαρών και ηλικιωμένων μελισσών, που αυτές κρατούν περισσότερο γόνο και ανανεώνεται ο πληθυσμός ,για ξεχειμώνιασμα με τις νεαρές  μέλισσες, που έχουν περιθώρια να στηρίξουν το μελίσσι τους , σε δύσκολους  χειμωνιάτικους μήνες.

Μπορούν  όμως να παραχθούν και την Άνοιξη οι βασίλισσες και να διατηρηθούν σε κυψελίδια για να ελεγχθεί η ωοτοκία τους μέχρι την εισαγωγή τους. Πάντα  μία βασίλισσα θα πρέπει να εισάγεται τουλάχιστον ένα μήνα μετά τη γονιμοποίησή της, σε ένα κανονικό μελίσσι.

Όμως υποχρεωτικά πρέπει να γίνεται αλλαγή στις βασίλισσες, που δεν ικανοποιεί η ωοτοκία τους (Μ.Ε. Νοεεμβρίου-Δεκεμβρίου 2009, σελ. 401).

ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΕΙΟΥ:

Η καλύτερη μέθοδος είναι:

  1. Δεν παράγουμε μελίσσια μικρά και αδύνατα ,που χάνονται αργότερα ή παρουσιάζουν αρρώστιες και άλλα προβλήματα.
  2. Χωρίζουμε μελίσσια ,όταν αποκτήσουν μεγάλους πληθυσμούς και έχουμε έτοιμες βασίλισσες για τα νέα, που θα φτιάξουμε.
  3. Γι’ αυτό τροφοδοτούμε εντατικά τα καλύτερα μελίσσια μας, για να γίνουν 20άρια.
  4. Τότε φροντίζουμε να υπάρχει νεαρός γόνος κάτω των 3 ημερών και στα δυο πατώματα και τοποθετούμε ανάμεσά τους χώρισμα από κόντρα πλακέ ή πυκνή σίτα αερισμού, χωρίς να ψάξουμε για τη βασίλισσα. Γίνεται έτσι τεχνητή ορφάνεια ,αλλά να μην ξεχάσουμε να κάνουμε έξοδο στο πάνω πάτωμα.
  5. Μετά 2  ημέρες θα προκύψουν κελιά στο ορφανό τμήμα και τότε αντικαθιστούμε το χώρισμά τους με βασιλικό διάφραγμα για να γίνει η συνένωση .
  6. Κάνουμε επιλογή βασιλικών κελιών, αφήνοντας ένα-δυο από αυτά και το περιμένουμε μέχρι να εκκολαφθεί βασίλισσα και να ξεκινήσει τη γέννα ,αλλά και να σφραγιστεί και νέος γόνος,.Οπότε τα χωρίζουμε. Όμως στη νέα θέση μεταφέρουμε το μικρότερο μελίσσι που έχει περισσότερο πληθυσμό, για να υποφέρει λιγότερο την απώλεια του μεγάλου μέρους των συλλεκτριών μελισσιών. Αντί όμως για χώρισμα με κόντρα πλακέ μπορεί να γίνει το χώρισμα με διπλό διάφραγμα βασιλισσών για να μην συναντηθούν οι βασίλισσες (παλιά και νέα) (Μ.Ε. Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2009, σελ. 401).

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ:

Σε αυστραλιανές  κυψέλες ,πρέπει να σκεπάζεται το μελίσσι πέρα ως πέρα ,πάνω από ζαχαροζύμαρα στους κηρηθροφορείς και να καλύπτονται όλα τα πλαίσια. 

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΣΗΨΙΓΟΝΙΑ:

Όταν διαγνωστεί, το  μελίσσι  πρέπει να καταστρέφεται (στους 110 βαθμούς για 2-3 ώρες ή σε 140 βαθμούς για 60-90 λεπτά).

Το μέλι δεν παρουσιάζει κανένα πρόβλημα για ανθρώπινη κατανάλωσηΌχι όμως από τα μελίσσια. Και τα πλαίσια πρέπει να αποτεφρόνονται για να αποφευχθεί η μετάδοση της νόσου στο μελισσοκομείο. 

ΑΧΕΡΩΝΤΙΑ:

Αναστατώνει τις μέλισσες και τις κάνει επιθετικές ,αλλά μπορεί  και  να εγκαταλείψουν την κυψέλη τους. Τα δυνατά τη θανατώνουν και σχίζουν την κοιλιά της και ροφούν το μέλι (Μ.Ε. 2009, σελ. 402).

ΔΙΑΘΕΣΗ ΜΕΛΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟ:

  1. Ο μελισσοκόμος που έχει βιβλιάριο μελισσοτρόφου και δηλώνει  τα μελίσσια του στην εφορία, μπορεί να διαθέτει το μέλι του στην λιανική, αλλά επιβάλλεται να κάνει συσκευασία του μελιού, σε βάζα του ενός κιλού και ετικέτα σ’ αυτά σύμφωνα με τον Κ.13/2004 της Ε.Ε. και την οδηγία 2001/110.
  2. Οι υποχρεωτικές ενδείξεις στην ετικέτα είναι: ονομασία του μελιού, το ονοματεπώνυμο και η διεύθυνση του παραγωγού, το καθαρό βάρος, ο αριθμός παρτίδας (κωδικός αριθμός που χαρακτηρίζει το μέλι), ημερομηνία λήξης (2ετία) και η γεωγραφική προέλευση (ελληνικό).
  3. Δεν είναι υποχρεωμένος να δώσει αποδείξεις για τη λιανική πώληση, γιατί σαν μελισσοκόμος δεν υπάγεται στο κανονικό καθεστώς των αγροτών.
  4. Η διακίνηση σε συσκευασία 3 κιλών ,απαγορεύεται για πώληση στο ράφι των σούπερ-μάρκετ, αλλά η διακίνησή του ως χύμα μέλι, επιτρέπεται όταν στην συσκευασία αναγράφεται η ονομασία πώλησης, η χρονολογία ελάχιστης διατηρησιμότητας, το όνομα και η εμπορική διεύθυνση,του διακινητή παραγωγού (Αγορ. Διατ.2207/7-5-2007).
  5. Όταν μεταφέρεται μέλι σε μεγάλη ποσότητα  με Ι.Χ.αυτοκίνητο, απαιτούνται συνοδευτικά έγγραφα (δελτία αποστολής ή τιμολόγια) ,στα οποία θα αναγράφεται το όνομα ή η εμπορική ονομασία και η διεύθυνση του παραγωγού, η καθαρή ποσότητα, ο μήνας και το έτος που τρυγήθηκε το μέλι, η ένδειξη «ΕΛΛΗΝΙΚΟ» και η χρονολογία ελάχιστης διατηρησιμότητας (ημερ. λήξης). Για μικρές ποσότητες συσκευασίας κιλού ή τρίκιλου δεν βρέθηκαν αναφορές. 
Νεότερη Παλαιότερη
1231

نموذج الاتصال