Οι κηρήθρες... - e-Melissokomos.gr : Μελισσοκομικά και Αγροτικά Νέα για επαγγελματίες και ερασιτέχνες μελισσοκόμους

Breaking

Header Ads Widget

1231
634-2

Πέμπτη

Οι κηρήθρες...

 


Οι κηρήθρες...

Το κερί είναι φυσικό προϊόν, που παράγεται από τους κηρογόνους αδένες των μελισσών και με αυτό πορεύθηκαν οι μέλισσες χτίζοντας τις φωλιές τους ελεύθερα στο φυσικό περιβάλλον τους, μέχρι που μπήκε στη ζωή τους η ανθρώπινη διαχείριση συνύπαρξης και αλληλοεξυπηρέτησης.

Η κυψέλη των μελισσιών καθιερώθηκε από τον άνθρωπο, για να προστατέψει το μελισσοκομείο του από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και τους εχθρούς των μελισσών. Αυτές είναι το καθαυτό σπίτι τους, όπ0υ χτίζουν τη φωλιά τους, με κηρήθρες μέσα σε ξύλινα πλαίσια ,που τους τοποθετεί  ο διαχειριστής τους μελισσοκόμος. Αυτές λοιπόν οι πλαισιοκηρήθρες είναι το πολύτιμο  και αναντικατάστατο λειτουργικό εργαλείο, που εξυπηρετεί σε αναγκαίους μελισσοκομικούς χειρισμούς ,για την προώθηση  της ανάπτυξης του μελισσιού και την απόδοση εισοδήματος. Οι πλαισιοκηρήθρες είναι η φωλιά που γεννιούνται  και αναπτύσσονται οι μέλισσες και σε αυτές αποθηκεύονται το μέλι και η γύρη.

Ο μελισσοκόμος είναι αυτός που πρέπει να προνοεί τις ανάγκες των μελισσιών του, για να τις καλύπτει έγκαιρα. Και οι ανάγκες αυτές είναι πολλές.

Όμως, για να περιοριστούμε στο θέμα μας, πρώτιστα πρέπει να επιλέγει, από την αρχή ΚΑΛΟΧΤΙΣΜΕΝΕΣ και  ΚΑΛΟΣΥΝΤΗΡΗΜΕΝΕΣ ΚΗΡΗΘΡΕΣ. Όσο φόρτο εργασίας και να έχει, αυτό δεν πρέπει να αναβάλλεται για αργότερα, γιατί είναι η πρώτη και σοβαρότερη κακή αρχή στη δουλειά του, η οποία θα τον δυσκολέψει σε όλη την πορεία  της ετήσιας μελισσοκομικής εξέλιξης.

Οι ακατάλληλες κηρήθρες μπορεί να μειώσουν στο μισό την εκτροφή γόνου και αυτό συμβαίνει  και σε μεγαλοεπαγγελματίες μελισσοκόμους (που δεν μπορούν ενδόμυχα να το αρνηθούν):

  • Κηρήθρες, καμπουριασμένες,τσαλακωμένες, κηφηνογόνες με εκατοντάδες κηφηνοκελιά σε εποχή ανάπτυξης των μελισσιών, χωρίς πρόγραμμα ανάπτυξης του μελισσοκομείου, που τα εξέχοντα κηφηνοκελιά του κηφηνογόνου περιορίζουν τους διαδρόμους κυκλοφορίας των μελισσών, κύρια  δε της βασίλισσας, που είναι σωματώδης και δύσκολα μετακινείται να βρει κελιά για γέννα.
  • Συνοψίζοντας,μπορούμε να δεχτούμε ό,τι: Μία καλή βασίλισσα και σωστές κηρήθρες είναι το μυστικό της ανάπτυξης του μελισσιού.Αλλά για να πρακτικοποιήσουμε το θέμα μας, πρέπει  να προσδιοριστεί ποίες είναι οι σωστές κηρήθρες:
  • Γερό πλαίσιο με τεντωμένο σύρμα, για να αποφεύγουμε τις κυματοειδείς διαμορφώσεις τους με τη  θερμοκρασία και το βάρος του φορτίου τους.
  • Τις στρεβλώσεις και το κλείσιμο της ελεύθερης κίνησης στα διάκενα των πλαισίων.
  • Οι ορθοστάτες να μην είναι σχισμένοι από το τέντωμα του σύρματος.
  • Να μην έχουν τσαλακωμένα κελιά, που χάνουν χρόνο οι μέλισσες στην επισκευή τους  και τις χτίζουν σαν κηφηνοκελιά .
  • Το φύλλο της κηρήθρας παίζει σημαντικό ρόλο στο πιάσιμο από τις μέλισσες και πρέπει να είναι από καθαρό κερί βάρους 80 γρ, για να αντέχουν και να εσωκλείουν το τεντωμένο σύρμα μέσα στο κερί.
  • Τα πλαίσια να είναι σε σωστές διαστάσεις (και να μην αγοράζουμε πλαίσια από κατασκευαστές ,που κάνουν μικροδιαφοροποιήσεις , για συγκράτηση πελατών και τους αξίζει να μείνουν απούλητα τα κατασκευάσματά τους).
  • Να μην είναι σκουρόχρωμες, με αδρανή παθολογικά στοιχεία, που θα αναβιώσουν στην κυψέλη.
  • Τα παλιά συρματώματα χαλαρώνουν.
  • Το μελίσσι χτίζει την κηρήθρα όταν τη χρειάζεται αυτό και όχι όταν το θέλουμε εμείς .
  • Το φύλλο το τοποθετούμε δίπλα στο τελευταίο πλαίσιο του γόνου. Αν υπάρχει πολύ έντονη ανθοφορία, τότε μόνο το τοποθετούμε ανάμεσα σε πλαίσια με γόνο.
  • Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΠΟΛΛΩΝ ΦΥΛΛΩΝ συνεχόμενων είναι ΛΑΘΟΣ, που το κάνουν και έμπειροι ακόμα.
  • Χειρότερο λάθος είναι η τοποθέτηση ορόφου με φύλλα.
  • Η τοποθέτηση σταδιακά φύλλων ανάμεσα σε χτισμένες είναι σωστή κίνηση.
  • Κηρήθρες της αποθήκης που έχουν και ελάχιστη προσβολή κηρόσκορου δεν τις δίνουμε στα μελίσσια, αφού ο καθαρισμός και το μερεμετοχτίσιμό τους είναι δισκολότερο από το ελεύθερο χτίσιμο. Καλύτερα να τις λιώσουμε, άλλωστε κηφηνοκελιά θα τα έχτιζαν.
  • Οι κηρήθρες που δούλεψαν 4 χρόνια είναι καλύτερο να αποσύρονται, γιατί θα περιέχουν παθογόνα στοιχεία και επηρεάζουν το χρώμα, τη γεύση και το άρωμα του μελιού, αλλά και τα κελιά τους είναι στενεμένα και αποδίδουν μικρόσωμες μέλισσες.
  • Και γενικός κανόνας: ΣΕ ΠΕΡΊΠΤΩΣΗ ΣΗΨΙΓΟΝΙΑΣ ΑΠΟΣΥΡΟΥΜΕ  ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΗΡΗΘΡΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΨΕΛΗ  (υπάρχει ανάρτηση).

Και τελειώνοντας να συμπληρώσουμε: Όταν αποσύρουμε κηρήθρες, εκείνη τη στιγμή να τους προκαλούμε φθορά για να μη μας  ξαναπροβληματίζουν, παίρνοντας το κερί τους.

Πηγη tomelissi.wordpress.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου