Οι ρυθμίσεις για τα αγροτικά φορτηγά ιδιωτικής χρήση

 


Οι ρυθμίσεις για τα αγροτικά φορτηγά ιδιωτικής χρήση

Αν ασκείς οποιοδήποτε επάγγελμα, αλλά δηλώνεις και κάποιο εισόδημα από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα, μπορείς να έχεις και ένα ελαφρύ ΦΙΧ μέχρι 2,5 τόνους, πληρώνοντας, όμως, την προβλεπόμενη - χωρίς έκπτωση - εισφορά υπέρ του δημοσίου.

Αν, πάλι, είσαι κατ’ επάγγελμα αγρότης, μπορείς να έχεις αγροτικό φορτηγό και πάνω από 2,5 τόνους πληρώνοντας το 1/3 της προβλεπόμενης εισφοράς.

Αυτά ορίζονται στο άρθρο 46 του πρόσφατου νόμου 4784/21, με τον οποίο ρυθμίζεται το θέμα της χορήγησης των ΦΙΧ και η κατά περίπτωση καταβαλλόμενη εισφορά υπέρ του δημοσίου. Συγκεκριμένα, ορίζεται ότι:

- Για Φ.Ι.Χ. αυτοκίνητα που ανήκουν σε επαγγελματίες αγρότες, σε δασεργάτες, ρητινοσυλλέκτες μέλη ή μη αγροτικών - δασικών συνεταιρισμών ή δασικών επιχειρήσεων που ασκούν αγροτική δραστηριότητα σύμφωνα με το Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ), καθώς και για αυτοκίνητα που εκποιούνται από τον Ο.Δ.Δ.Υ. επιτρέπεται η χορήγηση άδειας κυκλοφορίας ενός φορτηγού αυτοκινήτου ιδιωτικής χρήσης, μέγιστης αποδεκτής μάζας φορτωμένου οχήματος (ΜΑΜΦΟ) μέχρι 2.500 χιλιόγραμμα ή ωφέλιμου φορτίου μέχρι 1.300 χιλιόγραμμα σε φυσικά πρόσωπα που αποκτούν και δηλώνουν εισόδημα από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα. Απαραίτητη προϋπόθεση για τους δικαιούχους αποτελεί η άσκηση άλλης κύριας επαγγελματικής δραστηριότητας.

Σημειώνεται πως το ποσό της εισφοράς ξεκινά από τα 150 ευρώ και φτάνει ως τα 410 ευρώ και είναι ανάλογο του μικτού βάρους του ΦΙΧ και ανάλογο του τύπου του αμαξώματος, αν δηλαδή είναι ανοιχτό pick up ή είναι κλειστό βαν (με κλούβα). (troxoikaitir.gr)


Νεότερη Παλαιότερη
1231

نموذج الاتصال