Τσουκνίδα,σπανάκι,θυμάρι,ευκάλυπτος,ρίγανη και πολλα αλλα βοτανα κατα της βαρροα - e-Melissokomos.gr : Μελισσοκομικά και Αγροτικά Νέα για επαγγελματίες και ερασιτέχνες μελισσοκόμους

Breaking

Header Ads Widget

1231
634-2

Πέμπτη

Τσουκνίδα,σπανάκι,θυμάρι,ευκάλυπτος,ρίγανη και πολλα αλλα βοτανα κατα της βαρροα

 


Τσουκνίδα,σπανάκι,θυμάρι,ευκάλυπτος,ρίγανη και πολλα αλλα βοτανα κατα της βαρροα

Όλοι ξέρουμε ότι οπωσδήποτε ένα καλοαναμένο καπνιστήρι είναι ο καλύτερος μας σύμμαχος, το πολυτιμότερο εργαλείο του μελισσοκόμου.Χωρίς το ταπεινό καπνιστήρι η μελισσοκομία δίχως αμφιβολία δεν θα μπορούσε να καταστεί δυνατή, τουλάχιστον στο βαθμό που είναι σήμερα.Αυτό που ίσως δεν ξέρουμε πολλοί είναι ότι το καπνιστήρι μας μπορεί να συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στον έλεγχο της βαρρόα αν το χρησιμοποιήσουμε σωστά.

Θα μπω κατευθείαν στο ψητό χωρίς να μακρηγορήσω.Σήμερα γνωρίζουμε πληθώρα φυτών τα οποία με τον έναν ή τον άλλον τρόπο μπορούν να κοντρολάρουν την βαρροα.Αν βάζουμε μερικά από αυτά μέσα στο καπνιστήρι μας και καπνίσουμε τα μελίσσια μας, τότε μπορούμε με βιολογικό τρόπο να πετύχουμε θαυμαστά αποτελέσματα στον πόλεμο με το άκαρι βαρρόα.

Τέτοιους μεθόδους χρησιμοποιούν πλέον μελισσοκόμοι σε ολόκληρο τον κόσμο, και νομίζω ότι σιγά σιγά και εμείς πρέπει να ακολουθήσουμε.Δεν γνωρίζω ακόμα αν με τον τρόπο αυτό μπορούμε να ελέγξουμε απολύτως την βαρρόα χωρίς να χρειαστεί να γίνει κάτι άλλο, πάντως οπωσδήποτε μπορούμε να βοηθήσουμε την κατάσταση.Χρειάζεται χρόνος και δοκιμές πολλές προκειμένου να βγουν συμπεράσματα, γι αυτό όποιος έχει όρεξη και μεράκι να ασχοληθεί, θα του προτείνω το εξής.

Μπορούμε να μαζέψουμε διάφορα φυτά και βότανα της Ελληνικής Γης και να τα ρίχνουμε στο καπνιστήρι μας, μόνα τους είτε σε συνδυασμό και με άλλα.Θα χρειαστούμε και ξερά και χλωρά φυτά και βότανα.
Ασφαλώς γιατί τα ξερά ανάβουν, μα και χλωρά που θα μπαίνουν πάνω από τα ξερά, πρώτα για να βγάζει κρύο καπνό το καπνιστήρι και δεύτερο γιατί τα χλωρά φέρουν ακόμα περισσότερο χρήσιμα έλαια.

Τέτοια βότανα που θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν είναι η οξαλύθρα, η τσουκνίδα, το σπανάκι, το θυμάρι, ο ευκάλυπτος, η ρίγανη, η λεβάντα, το δεντρολίβανο, η λυγαριά, η ακονιζιά,, ο δυόσμος, το ραβέντι, το χαμομήλι, η μέντα, η αμυγδαλιά, η καρυδιά, το κέδρο, το μελισσόχορτο, η μυρτιά, το βαλσαμόχορτο, το μάραθο,η λεπτοκαρυά, και το σκόρδο.

Αυτά είναι λίγα μόνο από τα φυτά που δρουν ενάντια στην βαρρόα και όλο και κάποια από αυτά μπορούμε να βρούμε όλες τις εποχές του χρόνου.

Κάντε τις δοκιμές σας λοιπόν.
Πάρτε μερικά από αυτά τα είδη φυτών και βοτάνων και ανάψτε το καπνιστήρι σας.
Βάλτε άσπρο χαρτόνι στον πυθμένα 2-3 μελισσιών και κάντε τους 3-4 καλά καπνίσματα από την είσοδο των κυψελών.Μετά από 15-30 λεπτά ελέγξτε το χαρτόνι.Δείτε αν έπεσαν βαρρόα, και ελέγξτε αν αυτές είναι νεκρές, ή αν συνέρχονται ξανά μετά από λίγη ώρα.Κρατήστε σημειώσεις, και κάποια άλλη ημέρα δοκιμάστε διαφορετικό συνδυασμό φυτών και βοτάνων.

Σίγουρα θα βρείτε κάποιον συνδυασμό που ρίχνει πολλές βαρρόα κάποια στιγμή.

Αν γίνει αυτό τότε μπορείτε σε κάθε επιθεώρηση να τα χρησιμοποιείται στο καπνιστήρι σας και να κάνετε την επιθεώρηση σας γνωρίζοντας ότι με το κάπνισμα για τον έλεγχο του μελισσιού θα σκοτώσετε και πολλά βαρρόα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου