Μυρμηκικό οξύ τρόπος χρήσης (Θεραπεία κατά της βαρροα)

 


Μυρμηκικό οξύ τρόπος χρήσης (Θεραπεία κατά της βαρροα)

Ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος στην μελισσοκομία, τα τελευταία 40 περίπου χρόνια, είναι αναμφισβήτητα το παρασιτικό Varroa. Είναι ένας τρομερά δύσκολος αντίπαλος που δυστυχώς, επιβαρύνει το μελίσσι και με ιούς που μεταφέρει το ίδιο ως φορέας. Χαρακτηριστικότερος ο ιός τον παραμορφωμένων φτερών (DWV).

Έχουν δοκιμαστεί πάρα πολλά σκευάσματα κατά καιρούς, κυρίως  χημικά. Αρκετά είχαν καλά αποτελέσματα αλλά ένεκα της αλόγιστης και υπερβολικής χρήση τους, έφτασαν σήμερα να έχουν επιφέρει ανοσία στην Varroa σε μεγάλο βαθμό.

Παράλληλα με τα συμβατικά στην μάχη με την Varroa υπήρχαν και τα διάφορα Οξέα. Ουσίες βγαλμένες κυρίως από φυτά. Τα λεγόμενα Βιολογικά. Τέτοια είναι το Οξαλικό, το Φορμικό (μυρμηκικό), το Οξικό, το γαλακτικό οξύ. Δεν ήταν, ούτε είναι ακόμα και σήμερα τα κυρίαρχα «βέλη» στην φαρέτρα κατά της Varroa. Και αυτό οφείλεται κατά την άποψή μου σε δύο λόγους. Στην άγνοια περί των μεν (Βιολογικών) αλλά και στην ευκολία χρήσης των δε (χημικών).

Σε αυτό το θέμα λοιπόν, η προτεινόμενη από μένα θεραπεία, αφορά στο Μυρμηκικό Οξύ. Το θεωρώ το πλέον ευέλικτο Βιολογικό με μεγάλο εύρος χρήσης στον καιρό της χώρας μας. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί από Μάρτιο έως Νοέμβριο για ανάλογα «ξαλαφρώματα». Επίσης, το θεωρώ και το πιο φιλικό ως προς την κυψέλη. Μηδέν κατάλοιπα, μηδέν παρενέργειες. Δεν θα αναλύσω τις δυνατότητές του. Δεν χρειάζεται αφού το διαδίκτυο είναι γεμάτο από πληροφορίες. Θα αναλύσω μόνο την δοσολογία και τον τρόπο. Διαφέρει ως προς το γνωστό τρόπο διότι η εφαρμογή πραγματοποιείται κάτω από τα πλαίσια και όχι από πάνω. Επίσης, διαφέρει και το μίγμα της δοσολογίας.

Πρώτα θα πρέπει να φτιάξουμε τις …«συσκευές εξάτμισης»! Μην σας τρομάζει ο τίτλος. Θα σας δείξω πιο κάτω τι είναι αυτές.

  • Αγοράζουμε πλαστικά πιατάκια μιας χρήσεως. Πρέπει να χωράνε κάτω από τα πλαίσια. Είναι κάποια άσπρα με διάμετρο 20εκ.
  • Αγοράζουμε σίτα κουνουπιών. Όπως αυτή που έχουν τα παράθυρα αλουμινίου. Και κόβουμε κομμάτια να σκεπάσουμε τα πιάτα. (βλ. Εικόνα 1)

Κολλάμε την σίτα (εγώ χρησιμοποιώ θερμή σιλικόνη) και με ένα ψαλίδι κόβουμε περιμετρικά ότι περισσεύει. (βλ. Εικόνα 2-3)


Αφού ετοιμάσουμε τις «συσκευές εξάτμισης» φτιάχνουμε το φάρμακο.

ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ

Σε ένα πλαστικό μπουκάλι από νερό του 1 ½ λίτρου βάζουμε 450γρ. μυρμηκικού οξέος και συμπληρώνουμε με νερό. Άρα έχουμε 1 ½ λίτρο φάρμακο. Αυτή η μπουκάλα φτάνει για 15 μελίσσια.

Επομένως, ο καθένας υπολογίζει πόσα μπουκάλια θέλει.
Το μίγμα δεν έχει πρόβλημα να αποθηκευτεί κάποιες μέρες πριν τη χρήση

Όταν αποφασίσουμε να το χρησιμοποιήσουμε βάζουμε το πιατάκι και ρίχνουμε περίπου 100ml ανά μελίσσι. Στα συγκεκριμένα πιατάκια είναι ακριβώς μέχρι να γεμίσει το πρώτο του βαθούλωμα. Δεν έχει σημασία η απόλυτη ακρίβεια της δόσης. Δεν πρέπει να φοβάστε.

Ανάλογα την εποχή και την δυναμικότητα του μελισσιού η εξάτμιση ολοκληρώνεται σε 5-7 μέρες. Εάν κρίνετε ότι πρέπει, τότε μπορείτε να ξαναρίξετε και 2η φορά ακόμη 100ml. Είναι μία θεραπεία ανά εβδομάδα έτσι.

Στην παρακάτω φωτογραφία θα δείτε το αποτέλεσμα. Βέβαια, είναι πιατάκι από αρχές Νοέμβρη και έχουν ζαρώσει τα Varroa αλλά μία ιδέα θα την πάρετε.


ΠΡΟΣΟΧΗ!!

Την παραπάνω δοσολογία την χρησιμοποιούμε την Άνοιξη και το Φθινόπωρο. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες αντί για 450γρ. βάζουμε μόνο 300γρ. μυρμηκικό οξύ.

 

Η ιδανική θερμοκρασία είναι γύρω στους 22οc. Μικρότερες από 15οc δεν βοηθάνε στην εξάτμιση.

Θα πρέπει να πω ότι εγώ δουλεύω μόνο ανοιχτούς πάτους και έχω μόνιμα κερόπανο.

Δεν έχω χάσει ΠΟΤΕ κάποια βασίλισσα. Είτε παλιά, είτε νέα. Επίσης, δεν έχει λιποτακτήσει ΠΟΤΕ μελίσσι. Το μυρμηκικό το χρησιμοποιώ μόνο για ξαλάφρωμα και είναι δοκιμασμένος ο συγκεκριμένος τρόπος για αρκετά χρόνια. Για ξεχειμώνιασμα χρησιμοποιώ Οξαλικό οξύ.

Πριν αποφασίσετε να δοκιμάσετε το Μυρμηκικό οξύ καλό θα ήταν να μάθετε κάποιες πληροφορίες για αυτό.

Προσοχή στις αναθυμιάσεις όταν το βάζετε στα μπουκάλια. Φοράμε γάντια, γυαλιά και μάσκα. Καλό θα ήταν να βγαίνετε στην αυλή.


Πηγη http://www.daskaloi-melissokomias.gr/

Νεότερη Παλαιότερη
1231

نموذج الاتصال