Επιλεγμένες μελισσοκομικές συμβουλές #8 από e-Melissokomos.gr - e-Melissokomos.gr : Μελισσοκομικά και Αγροτικά Νέα για επαγγελματίες και ερασιτέχνες μελισσοκόμους

Breaking

Header Ads Widget

1231
634-2

Τετάρτη

Επιλεγμένες μελισσοκομικές συμβουλές #8 από e-Melissokomos.gr

 


Επιλεγμένες μελισσοκομικές συμβουλές #8


  1. Οι συνενώσεις καθυστερημένων μελισσιών πρέπει να γίνονται 15 ημέρες πριν μεταφερθούν για παραγωγή.
  2. Η έλλειψη διαθέσιμου χώρου, καθυστερεί τη συλλογή μελιού και αυτό γίνεται όταν στα μελίσσια υπάρχουν σφραγισμένες και μπλοκαρισμένες (γεμάτες) κηρήθρες. Το ίδιο γίνεται και όταν ο γόνος έχει δεσμεύσει κηρήθρες, οπότε μειώνεται η αποθήκευση, από ανάλογα γονιασμένα πλαίσια και πιο πολύ επειδή εκτρέφεται  γόνος που καταναλώνει μέλι. Το ίδιο προκύπτει και από άχτιστα πλαίσια, από χρήση διαφραγμάτων, χωρίς δεύτερη είσοδο και από λιγότερο παραγωγικές βασίλισσες, αλλά και από τις πολλές επιθεωρήσεις.
  3. Με εξασφάλιση νερού στο μελισσοκομείο λύνονται προβλήματα όπως, χρόνος για συλλογή μελιού, αποφυγή ακάθαρτης και μολυσμένης πηγής νερού, ενόχληση γειτονικών κατοικημένων περιοχών, έλλειψη φυσικών πηγών του μελισσοκομείου με μακρινές πτήσεις.
  4. Η ασκοσφαίρωση (κιμωλίαση ή γύψινος γόνος) ευνοείται από υγρή Άνοιξη και ξηρό Καλοκαίρι με υψηλές θερμοκρασίες πρόσκαιρους ή άσκοπους χειρισμούς νωρίς την Άνοιξη, τροφοδοσία των μελισσιών με γύρη που περιέχει  σπόρο της ασθένειας, μουμιοποιημένες προνύμφες, ξινισμένα μέλια στις κυψέλες, μαύρες παλιές κηρήθρες, κακή διατροφή τους φθινοπωρινούς μήνες, κακές συνθήκες ξεχειμωνιάσματος. Ακόμα η μεγάλη προσβολή από βαρρόα, αλλά και η γενετική προδιάθεση στην ασθένεια της ασκοσφαίρωσης. Αντιμετωπίζεται με δυνατά μελίσσια, απομάκρυνση μουμιοποιημένων από την είσοδο και τη βάση της κυψέλης, ανανέωση κηρηθρών, αντικατάσταση βασιλισσών κάθε δεύτερη χρονιά, απολύμανση μελισσοκομικού υλικού με φλόγιστρο ή ποτάσα, κάψιμο κηρηθρών με βαριά προσβολή. Όχι συχνές επιθεωρήσεις νωρίς την Άνοιξη και διευκόλυνση του αερισμού στην κυψέλη και την απομάκρυνση της υγρασίας από την κυψέλη. Παλαιότερες  ουσίες βοηθούν στον περιορισμό της ασθένειας, αλλά επηρεάζουν αρνητικά το γόνο (και δεν αναφέρονται). Σε βαριά προσβολή περιορίζεται το μελίσσι στα πλαίσια που μπορεί να καλύψει και τροφοδοτείται περίπου για ένα μήνα με ζαχαροζύμαρα. Συχνό όμως καθάρισμα στη βάση και σκέψη για τη χρησιμοποίηση κυψελών με κινητή βάση. Και για παροχή νερού υπάρχουν πρόσφορες πρακτικές λύσεις, που θα σκεφθεί και θα εφαρμόσει ο κάθε μελισσοκόμος, αν δεν είναι αμελής και αισθάνεται την ευθύνη για το  πρόβλημα έλλειψης νερού στον τόπο μεταφοράς των μελισσιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου