Βιολογικό μέλι............... γιατί ξεχωρίζει!!!

 


Βιολογικό Μέλι

Βιολογικό μέλι............... γιατί ξεχωρίζει!!!
Μερικοί άνθρωποι έχουν την άποψη ότι όλα τα μέλια που 
διατίθενται στην αγορά είναι  μέλια φυσικά που λαμβάνονται απευθείας από την άγρια φύση. Άλλοι αισθάνονται ότι η παραγωγή μελιού που πραγματοποιείται σε  αγροκτήματα, που  μπορεί να ψεκάζονται με χημικά, δεν μπορεί να μολυνθεί από  τα φυτοφάρμακα που ψεκάζονται στα φυτά και τα ζιζάνια.
Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι οι μέλισσες μπορούν να επηρεαστούν από την εκτεταμένη χρήση φυτοφαρμάκων που γίνεται στα αγροκτήματα. Στην Βιολογική Μελισσοκομία, τα μελίσσια πρέπει να βρίσκονται εντός ακτίνας 3 km από βιολογικές καλλιέργειες ή και από αυτοφυή βλάστηση.Να είναι τέτοια, ώστε να διατηρείται αρκετή απόσταση από οποιεσδήποτε πηγές μη γεωργικής παραγωγής που ενδεχομένως προκαλούν μόλυνση, όπως για παράδειγμα: αστικά κέντρα, αυτοκινητοδρόμους, βιομηχανικές περιοχές, χώρους διάθεσης απορριμμάτων, αποτεφρωτές απορριμμάτων, κ.λπ.
Επιπλέον, στη Βιολογική Μελισσοκομία, απαγορεύεται η χρήση αντιβιοτικών και λοιπόν φαρμάκων για την αντιμετώπιση ασθενειών της μέλισσας, είτε για προληπτικούς ή ακόμα θεραπευτικούς σκοπούς.
Αυτή είναι ίσως και η κυριότερη διαφορά ενός υγιεινού Βιολογικού Μελιού και ενός συμβατικού, στο οποίο όλα τα αντιβιοτικά και τα φάρμακα που έχουν τυχόν χορηγηθεί, μεταφέρονται και στο μέλι που παράγει το μελίσσι.
Στη Βιολογική Μελισσοκομία απαγορεύεται η τεχνητή διατροφή. Μόνο σε εξαιρετικές συνθήκες μπορεί αυτή να επιτραπεί και μόνον εάν χρησιμοποιηθεί Βιολογικό μέλι από την ίδια κατά προτίμηση κυψέλη, έτσι δεν υπάρχει νοθεία στο μέλι,  η γνησιότητα του οποίου ανιχνεύεται με εργαστηριακούς ελέγχους.
Η κρυστάλλωση του μελιού που κατά καιρούς έχει ακουστεί ως ένδειξη γνησιότητας, δυστυχώς δεν αποτελεί τεκμήριο, με αποτέλεσμα ο καταναλωτής να βρίσκεται πάντα εκτεθειμένος.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχουν αρκετά συμβατικά ποιοτικά μέλια και ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι τα Βιολογικά μέλια είναι πάντα πιο υγιεινά από τα μη-βιολογικά μέλια.
Τότε γιατί θα πρέπει κάποιος να τρώει βιολογικό μέλι; 
Οι άνθρωποι θέλουν να είναι προσεκτικοί. Οι περισσότερες από τις αποφάσεις παίρνονται με βάση τις πεποιθήσεις και τη συνείδησή μας. Από τη στιγμή που η Βιολογική  παραγωγή μελιού πραγματοποιείται  μετά από αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές και ελέγχους από οργανισμούς πιστοποίησης, οι άνθρωποι αισθάνονται ασφαλείς όταν τρώνε Βιολογικό μέλι, σε σύγκριση με όταν τρώνε ένα "συμβατικό" μέλι.

Νεότερη Παλαιότερη
1231

نموذج الاتصال