Εξάχνωση Οξαλικού Οξέος vs Βαρρόα - e-Melissokomos.gr : Μελισσοκομικά και Αγροτικά Νέα για επαγγελματίες και ερασιτέχνες μελισσοκόμους

Breaking

Header Ads Widget

1231
634-2

Πέμπτη

Εξάχνωση Οξαλικού Οξέος vs Βαρρόα

 


Εξάχνωση Οξαλικού Οξέος vs Βαρρόα

Στην βιολογική μελισσοκομία το οξαλικό οξύ χρησιμοποιείτε ευρέος για την καταπολέμηση της Βαρρόα με πάρα πολύ καλά αποτελέσματα. Ο τρόπος χρήσης του είναι, είτε μέσω της ενστάλαξη είτε μέσω της εξάχνωσης.

Η λειτουργικότητα της εξάχνωσης βασίζεται στο γεγονός ότι οι ατμοί του οξαλικού οξέος γεμίζουν την κυψέλη και όλες οι επιφάνειες και οι μέλισσες καλύπτονται με ένα πολύ λεπτό στρώμα από κρυστάλλους οξαλικού οξέος, οι οποίοι είναι ανεκτικοί από τις μέλισσες αλλά έχουν θανατηφόρα επίδραση στα ακάρεα της Βάρρων.
Η παραπάνω διαδικασία πραγματοποιείτε όταν το οξαλικό οξύ γεμίζει την υποδοχή, και η συσκευή τοποθετείται από την είσοδο της κυψέλης, στο εσωτερικό. Λόγω της θέρμανσης της υποδοχής, το οξαλικό οξύ υγροποιείται και εξατμίζεται.

Οι συσκευές εξάχνωσης λειτουργούν είτε με μπαταρία αυτοκινήτου οι οποίες και είναι πιο οικονομικές είτε με γκαζάκι.

Συσκευή εξάχνωσης οξαλικού οξέος με μπαταρία 



Περιλαμβάνει μια μεταλλική συσκευή με μια αντίσταση στην άκρη, 3 μέτρα καλώδιο με δύο ακροδέκτες μπαταρίας 12 V αυτοκινήτου. Έχει έξοδο 150 Watt. Πηγή ενέργειας μπορεί να είναι είτε μια μπαταρία( μπαταρία αυτοκινήτου, 12 Volt,12A, ικανότητας >40 AH) είτε ο αναπτήρας τσιγάρων του αυτοκινήτου χρησιμοποιούμενος με μια προέκταση.

Συσκευή εξάχνωσης οξαλικού οξέος με γκαζάκι


Περιλαμβάνει μια μεταλλική κατασκευή με την υποδοχή γεμίσματος του οξαλικού οξέος, το ειδικό "γκαζάκι" για την θέρμανση της υποδοχής (αυτόματη ανάφλεξη) μαζί με ένα μικρό ανεμιστηράκι και μία φιάλη.

Εποχή εφαρμογής

Η θεραπεία δεν πρέπει να γίνεται κατά την διάρκεια έντονης πτητικής δραστηριότητας των μελισσών.
Η θερμοκρασία δεν πρέπει να είναι κάτω από +4 C.
Ειδικά σε περιοχές με μελίτωμα, η τελευταία πτήση καθαρισμού δεν πρέπει να είναι πριν από 4 βδομάδες . Μια πτήση καθαρισμού θα πρέπει να αναμένεται.
Η συσκευές εξάχνωσης είναι κατάλληλες για την παρακάτω θεραπεία σε κυψέλες μελισσών χωρίς γόνο(Νοέμβριο-Δεκέμβριο).

Δοσολογία

Τύπος κυψέλης
Διένυδρο οξαλικό οξύ
Μονή κυψέλη - 1 γραμ.
Διπλή κυψέλη - 2 γραμ.

Τοποθέτηση της συσκευής


Τοποθετούμε την κατάλληλη ποσότητα οξαλικού οξέος στις συσκευές και δίνεται προσοχή ώστε να μην χυθεί οξαλικό οξύ κατά την μεταφορά στην κυψέλη.
Τοποθέτηση της συσκευής στην μέση της βάσης της κυψέλης μέχρι το ειδικό στόμιο να μπει ολόκληρο μέσα.
Εάν οι μέλισσες κρέμονται πάνω στο στόμιο, καπνίζουμε ελαφρώς για να ανεβούν στα πλαίσια.
Η θεραπεία πρέπει να γίνεται σε κυψέλες στις οποίες υπάρχουν μέλισσες. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε κοντινή απόσταση από κερί( ελάχιστη απόσταση 2 εκατ.)
Ελάχιστες διαστάσεις της εισόδου της κυψέλης: 14 mm ύψος και 90mm πλάτος. Εάν η εισαγωγή της συσκευής διαμέσου της εισόδου δεν είναι εφικτή εξαιτίας της κατασκευής της κυψέλης χρησιμοποιούμε το άνοιγμα του συρταριού διάγνωσης όπου είναι δυνατόν. Σε αυτήν την περίπτωση, η είσοδος της κυψέλης κλείνεται ερμητικά.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Εξαιτίας της θερμαντικής δράσης της συσκευής, υπάρχει ο κίνδυνος λιωσίματος πλαστικών μερών και συνθετικών κυψελών.
Η συσκευές αναπτύσσουν θερμοκρασίες έως και 400 C και μπορεί να δημιουργήσει εστίες θέρμανσης στην βάση της κυψέλης και των πλαισίων. Αυτό μπορεί να αποφευχθεί χρησιμοποιώντας φύλλο μεταλλικό ή ξύλινο κάτω από τη συσκευή.

Σφράγισμα της κυψέλης

Σφραγίστε ολόκληρη την είσοδο ή το συρτάρι διάγνωσης , γύρω από την λαβή της συσκευής χρησιμοποιώντας λωρίδες αφρού(σφουγγάρι ) ή πανί.
Ανοίγματα στα πατώματα θα πρέπει να σφραγιστούν καλά σε όλη την κυψέλη.

Διάρκεια της θεραπείας

Αφού σφραγιστεί η κυψέλη, ανάψτε την συσκευή  από την μπαταρία του αυτοκινήτου ( 12V) για 2,5 λεπτά ή ζεστάνετε αντίστοιχα πρώτα με το γκαζάκι την συσκευή υποδοχής οξαλικού οξέος εάν χρησιμοποιείται το γκαζάκι.Ένα επιπλέον λεπτό θέρμανσης ανά θεραπεία απαιτείται σε περίπτωση χρήσης καλωδίου επέκτασης (7 μέτρα). Ένα από τα γατζάκια του καλωδίου μπορεί να είναι διαρκώς συνδεδεμένο με την πηγή ενέργειας , χρησιμοποιώντας το δεύτερο γαντζάκι για να ανοίγετε και να κλείνετε την συσκευή. Δεν υπάρχει διαφορά αν οι θετικοί ή αρνητικοί πόλοι είναι συνδεδεμένοι κατάλληλα- η λειτουργία της θέρμανσης δεν μειώνεται.

Αφού σβήσετε την συσκευή, περιμένετε 2 λεπτά προτού τραβήξετε την συσκευή έξω από την κυψέλη, έτσι ώστε οι ατμοί του οξαλικού οξέος να κατακαθίσουν.
Εφόσον απομακρύνετε την συσκευή, βεβαιωθείτε ότι η είσοδος της κυψέλης είναι κλεισμένη καλά και αφήστε την κλειστή για άλλα 10 λεπτά.

Θα πρέπει να προσέχεται να μην αρχίζει η εξάτμιση προτού εισέλθει η συσκευή μέσα στην κυψέλη.

Προσοχή Θα πρέπει να προσέχεται να μην αρχίζει η εξάτμιση προτού εισέλθει η συσκευή μέσα στην κυψέλη. Χρησιμοποιήστε προστατευτική μάσκα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου