Πώς να εξοικονομήσετε ενέργεια στα θερμοκήπιά σας - e-Melissokomos.gr : Μελισσοκομικά και Αγροτικά Νέα για επαγγελματίες και ερασιτέχνες μελισσοκόμους

Breaking

Header Ads Widget

1231
634-2

Πέμπτη

Πώς να εξοικονομήσετε ενέργεια στα θερμοκήπιά σας

 


Πώς να εξοικονομήσετε ενέργεια στα θερμοκήπιά σας

Με αφορμή τις βελτιώσεις, αλλά και την εγκατάσταση νέων, ενεργειακά αποδοτικότερων συστημάτων, στα οποία προχωρούν οι παραγωγοί θερμοκηπίων, καθώς προετοιμάζονται για τον χειμώνα το Πανεπιστήμιο της Πολιτείας του Μίσιγκαν, δίνει χρήσιμες συμβουλές.

Για τις ΗΠΑ, το κόστος θέρμανσης των θερμοκηπίων εκτιμάται ως το 88% της ενέργειας που χρησιμοποιείται, αναφέρει το hortidaily, ενώ ολοένα και περισσότερο οι παραγωγοί αναζητούν τρόπους εξοικονόμησης, ενημερώνοντας τα συστήματά τους για να διατηρήσουν την κερδοφορία τους.

Σύμφωνα με όσα προτείνει το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, η εξοικονόμηση ενέργειας στα θερμοκήπια επιτυγχάνεται καλύτερα με τους εξής τρόπους:

 Τοποθέτηση και διατήρηση μεμβράνης υπερύθρων πολυαιθυλενίου κατά της συμπύκνωσης.

Η εγκατάσταση μεμβράνης υπερύθρων ως εσωτερική στρώση ενός θερμοκηπίου διπλού πολυαιθυλενίου προσφέρει μικρότερη απώλεια θερμότητας μέσω των υαλοπινάκων τη νύχτα. Η μεμβράνη αντισυμπύκνωσης συνιστάται επίσης για τη μείωση της συσσώρευσης σταγόνων νερού στο πλαστικό, που μπορεί να μειώσει τη μετάδοση του φωτός και να βρέξει το φύλλωμα των φυτών από κάτω. 

Για να διατηρηθεί η μετάδοση του φωτός και να αντικατασταθεί το εύθρυπτο πλαστικό, οι περισσότερες μεμβράνες πολυαιθυλενίου πρέπει να αντικαθίστανται κάθε τρία χρόνια.

 Εγκατάσταση μονάδας υψηλής απόδοσης.

Πρόκειται για θερμαντήρες αποδοτικότερους συνήθως πάνω από 93%, που καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια σε σύγκριση με παλαιότερες λιγότερο αποδοτικές τεχνολογίες.

 Εγκατάσταση και διατήρηση ανεμιστήρων οριζόντιας ροής αέρα (HAF).

Οι ανεμιστήρες που διαχέουν αέρα οριζόντια σε όλη την εγκατάσταση βοηθούν στην ομοιόμορφη διατήρησή του στο θερμοκήπιο, επιτρέποντας τη μέγιστη απόδοση των συστημάτων θέρμανσης και ελέγχου περιβάλλοντος. Μειώνουν, επίσης, τις κάθετες αποκλίσεις, καθώς αναμειγνύουν τον θερμότερο αέρα προς την κορυφή του θερμοκηπίου με τον ψυχρότερο του δαπέδου.

 Συντήρηση σε λέβητες και θερμαντήρες νερού. Τακτική συντήρηση, προγραμματισμένες δοκιμές και ενημερώσεις, όπως με συστήματα ανάκτησης θερμότητας, συμβάλλουν στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και της διάρκειας ζωής του λέβητα. Με το ζεστό νερό για τη ζώνη ριζών ή τη θέρμανση κάτω από πάγκο να αυξάνεται σε χρήση, οι λέβητες και οι θερμαντήρες έχουν διευρύνει την ενεργειακή τους επίδραση. Οι γενικές θερμοκρασίες θέρμανσης του αέρα μπορούν να μειωθούν.

 Εγκατάσταση συστημάτων ελέγχου περιβάλλοντος. Τέτοια συστήματα ελέγχουν αυτόματα άλλα συστήματα, όπως θέρμανσης, εξαερισμού κ.ά., διατηρώντας το θερμοκήπιο στην επιθυμητή θερμοκρασία και αναβοσβήνοντας τα φώτα όταν χρειάζεται. Αυτά, καθώς και ο καθορισμός σταδίων θέρμανσης, μειώνουν τη χρήση ενέργειας.

 Τοποθέτηση κουρτινών θερμότητας. Ένα καλοσυντηρημένο τέτοιο σύστημα μειώνει τα κυβικά του αέρα που χρειάζεται ένα σύστημα θέρμανσης να ζεστάνει και αποτρέπει την απώλεια θερμότητας από την οροφή, διατηρώντας τη θαλπωρή που χρειάζονται τα φυτά.

 Εγκατάσταση θέρμανσης στη ζώνη των ριζών. Ένα τέτοιο σύστημα κρατά ζεστό το ριζόστρωμα και το κάτω μέρος του φυτού, επιτρέποντας τη μείωση στη θερμοκρασία αέρα στο θερμοκήπιο και διατηρώντας την κατάλληλη θερμοκρασία για την ανάπτυξη των φυτών.

Επιπλέον, περιορισμός διαρροών αέρα, ανάπτυξη ειδών ανθεκτικότερων στο κρύο και περιορισμός του χρόνου παραγωγής μπορούν να περιορίσουν τη χρήση ενέργειας για θέρμανση, χωρίς την προσθήκη τεχνολογιών. Πολλές από αυτές τις ενεργειακά αποδοτικές τεχνολογίες έχουν σχετικά σύντομη απόσβεση επένδυσης (π.χ. 1 - 3 χρόνια) και μπορούν να περιορίσουν σημαντικά το λειτουργικό κόστος.

(Μαρία Αντωνίου - ypaithros.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου