Πότε ξεκινάει την ανάπτυξη στο μελίσσι; Πότε είναι η κατάλληλη εποχή για τροφοδοσία; - e-Melissokomos.gr : Μελισσοκομικά και Αγροτικά Νέα για επαγγελματίες και ερασιτέχνες μελισσοκόμους

Breaking

Header Ads Widget

1231
634-2

Παρασκευή

Πότε ξεκινάει την ανάπτυξη στο μελίσσι; Πότε είναι η κατάλληλη εποχή για τροφοδοσία;

 


Πότε ξεκινάει την ανάπτυξη στο μελίσσι; Πότε είναι η κατάλληλη εποχή για τροφοδοσία; 


Η βασίλισσα σταματάει τελείως τη γέννα της το χειμώνα και ο πληθυσμός παρουσιάζει πτώση. Ωστόσο μόλις η μέρα αρχίζει να μεγαλώνει και ο ήλιος να είναι δυνατότερος η βασίλισσα παίρνει το μήνυμα ότι πρέπει σιγά σιγά να αρχίσει να γεννάει. Όσο και αν φαίνεται παράξενο η βασίλισσα αισθάνεται με ακρίβεια τις εξωτερικές συνθήκες και αντιλαμβάνεται τη παραμικρή αλλαγή στη γωνία του ήλιου, που σημαίνει ότι έχει πλήρη επίγνωση για την εποχή. Το μελίσσι ως υπεροργανισμός έχει ως σκοπό να γλιτώνει λάθη, όπως εκτεταμένη εκτροφή γόνου με κρύο.

Αν η βασίλισσα μπερδευτεί και ξεκινήσει να γεννά μες στο χειμώνα οι μέλισσες μπορουν να διορθώσουν το λάθος της και θα φάνε εν ψυχρώ τα αυγά που γεννάει για να αποτρέψουν τα επερχόμενα προβλήματα. Δε θέλουν ποτέ να αναθρέψουν μέλισσες που ενδεχομένως θα πάθουν ψύξη και θα χάσουν τη ζωή τους. Οι μέλισσες μπορούν να αποσύρουν από τη κυψέλη ακόμα και ανεπτυγμένες προνύμφες, και αυτό συμβαίνει κυρίως με μια απότομη αλλαγή θερμοκρασίας το Χειμώνα. Οι εργάτριες κάνουν κουμάντο και βάζουν σειρά στη κυψέλη. Ο γόνος είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι για τη κυψέλη και ελέγχεται πολλές φορές από χιλιάδες συλλέκτριες.

Από τα μέσα Ιανουαρίου οι βασίλισσες ξεκινάνε να ρίχνουν τους πρώτους γόνους, μικρές σφαίρες όσο το χέρι μας σε 1 πλαίσιο για να το καλύπτει η μελισσόσφαιρα και να μη κρυώνει. Ο γόνος δυσκολεύει τις μέλισσες να παραμείνουν ζεστές διότι ενώ οι ίδιες χρειάζονται λίγη θερμότητα τα μικρά τους έχουν πολύ μεγαλύτερες ανάγκες. Σιγά σιγά όσο περνάει ο χρόνος και ο καιρός καλυτερεύει τα μελίσσια αυξάνουν την έκταση του γόνου σε 2-3 πλαίσια και με μεγαλύτερες σφαίρες. Όταν αυτές οι φουρνιές "Στρατού" εκκολαφθούν τότε επέρχεται η ταχύτατη ανάπτυξη, και ξέρετε γιατί; Γιατί οι νεαρές μέλισσες είναι αυτές που ταίζουν το γόνο και περιποιούνται τη βασίλισσα. Όταν μπεί νέο αίμα στη κυψέλη όλα αλλάζουν ρυθμούς.

Έτσι φτάνουμε τον Φεβρουάριο - σε νότιες περιοχές - και τον Μάρτιο - σε βόρειες περιοχές - να έχουμε μελίσσια με ανεβασμένο πλυθησμό ο οποίος περιέχει περισσότερες παραμάνες απο συλλέκτριες, ενώ η τροφή - συλλογή δεν επαρκεί για την εκτροφή του γόνου. Τότε λοιπόν είναι που τα μελίσσια μας χρειάζονται μια δυνατή τροφοδοσία είτε με σιρόπι είτε με ζυμάρι ουτοσώστε να ανταπεξέλθουν στην ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες της εποχής. Τότε τα μελίσσια αναπτύσσονται πολύ γρήγορα και έχουν ανάγκη από πολύ τροφή. Έχω δεί τα δίκιλα ζυμάρια να εξαφανίζονται μέσα σε λίγες μέρες, όπως επίσης έχω δει μελίσσια να χάνονται από λιμοκτονία. Μην ξεχνάμε ότι τα μελίσσια τα μετράμε το μάρτη και όχι νωρίτερα, διότι μέχρι τότε υπάρχουν σημαντικές απώλειες.

Η ανάπτυξη στο μελίσσι λοιπόν γίνεται με εκθετικά αυξανόμενο ρυθμό. Δηλαδή ενώ σε 20 μέρες ένα 4άρι μελίσσι γίνεται 6 το πολύ, ένα 10άρι μελίσσι μπορεί να γίνει 20άρι επίσης. Είναι λάθος χειρισμός να κόβουμε μελίσσια νωρίς την άνοιξη όταν είναι μικροί οι πλυθησμοί. Συμφέρει πολύ περισσότερο να έχουμε μεγάλα τα μελίσσια και να τα κόβουμε τότε διότι τότε παράγουν πολύ περισσότερο γόνο και πλυθησμό. Πολλοί μελισσοκόμοι κόβουν τα μελίσσια όταν γίνονται 10άρια, 5 και 5 πλαίσια. Όμως το σίγουρο είναι ότι αυτά τα μελίσσια δε θα προλάβουν να δώσουν μέλι στις επόμενες νομές όπως η πορτοκαλιά και τα άνθη....

Πηγη www.orinimelissa.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου