Ενίσχυση της ψυχολογίας μέσω της κηπουρικής! - e-Melissokomos.gr : Μελισσοκομικά και Αγροτικά Νέα για επαγγελματίες και ερασιτέχνες μελισσοκόμους

Breaking

Header Ads Widget

1231
634-2

Τρίτη

Ενίσχυση της ψυχολογίας μέσω της κηπουρικής!

 


Ενίσχυση της ψυχολογίας μέσω της κηπουρικής! 


Όταν περνάμε χρόνο έξω από το σπίτι μας ωφελεί τόσο στο σώμα όσο και στο πνεύμα. Άλλωστε όταν βρισκόμαστε μέσα στο σπίτι και νιώθουμε άγχος το να βγούμε σε εξωτερικό χώρο μας ανεβάζει τη διάθεση. Και ένας υπέροχος τρόπος για να περάσουμε περισσότερο χρόνο σε εξωτερικό χώρο είναι η ενασχόληση με την κηπουρική.

Η δημιουργία του δικού μας κήπου είναι ένα μοναδικό γεγονός. Κοιτάζουμε τα φυτά που μεγαλώνουν και μαζί με αυτά μεγαλώνει και η δύναμή μας. Νιώθουμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Νιώθουμε την ελπίδα!

Τι πραγματικά προσφέρει ένας κήπος στην ψυχολογία μας;

Εξάσκηση στην αποδοχή

Το έντονο άγχος εμφανίζεται τη στιγμή που προσπαθούμε να ελέγξουμε γεγονότα που, ουσιαστικά, δεν μπορούμε. Εάν καταφέρουμε να αποδεχτούμε τα όρια του ελέγχου μας, τότε θα νιώσουμε την ψυχική ηρεμία. Η κηπουρική είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να εξασκήσουμε αυτή την τεχνική. Άλλωστε, κάθε μέρα η Μητέρα Γη μας υπενθυμίζει ότι όλα είναι απρόσμενα. Δεν μπορούμε να έχουμε τον έλεγχο. Οι καιρικές συνθήκες είναι πάνω από τις δικές μας δυνάμεις. Αποδεχόμαστε, λοιπόν, ότι δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για τίποτα και ότι ο έλεγχος δεν είναι πάντα στα δικά μας χέρια.

Ξεφεύγουμε από την “τελειότητα”

Η προσπάθεια να γίνουν τα πράγματα τέλεια μπορεί να μας οδηγήσει σε απογοήτευση, χαμένες ευκαιρίες ή τεταμένες σχέσεις. Συχνά, αναρωτιόμαστε “Γιατί να το προσπαθήσω, αφού ξέρω ότι δεν θα το κάνω τέλειο”. Η κηπουρική, λοιπόν, έρχεται να δώσει ένα μάθημα στην τελειομανία μας. Γιατί όσο καλά και να φροντίζουμε τον κήπο μας, όσο και αν προσπαθούμε να τον έχουμε όμορφο και περιποιημένο, μπορεί να εμφανιστούν απρόβλεπτοι και καταστροφικοί παράγοντες. Είναι χάσιμο χρόνου, επομένως, να ψάχνουμε την τελειότητα. Και αυτό είναι κάτι που η ενασχόληση με τα φυτά μας το μαθαίνει πολύ καλά!

Αποκτάμε νοοτροπία της ανάπτυξης.

Ένα ακόμη μάθημα που μας δίνει η ενασχόληση με τον κήπο είναι να σκεφτόμαστε πως όταν κάτι δεν λειτουργεί όπως το περιμέναμε, να το αντιμετωπίζουμε ως ευκαιρία μάθησης και όχι ως «αποτυχία». Με αυτό τον τρόπο αναπτύσσουμε τις γνώσεις μας, γινόμαστε καλύτεροι και είμαστε έτοιμοι για τις επόμενες προκλήσεις της ζωής.

Σύνδεση με άλλα άτομα

Η ανάγκη να ανήκουμε σε μία ομάδα είναι μια κοινωνική ανάγκη μας, για ουσιαστική επικοινωνία με ανθρώπους που έχουν παρόμοιες ιδέες και ενδιαφέροντα με τα δικά μας. Η κηπουρική δίνει ευκαιρία για πολλές κοινωνικές συναναστροφές, καθώς πολλοί άνθρωποι αγαπούν την τέχνη της κηπουρικής και λατρεύουν να μοιράζονται τις γνώσεις τους.

Τρώμε υγιεινά

Οι φρέσκες και υγιεινές τροφές μπορούν να ωφελήσουν στην σωματική και ψυχική μας υγεία. Η δική μας “μεσογειακή διατροφή” αφορά στην κατανάλωση φρέσκων, μη επεξεργασμένων τροφών, ακριβώς δηλαδή τις τροφές που μπορεί να “δώσει” ο κήπος μας, λαμβάνοντας όλες τις απαραίτητες βιταμίνες για τον οργανισμό μας. Καλλιεργώντας τα δικά μας φρούτα και λαχανικά, τα δικά μας βότανα, μπορούμε να έχουμε την σιγουριά για τη φρεσκάδα της τροφής μας, αλλά και τη βεβαιότητα για την σωστή τους βιολογική καλλιέργεια.

Η ενασχόληση με τον κήπο συμβάλλει στην καλή ψυχική υγεία. Και ενώ η σωματική μας υγεία είναι μερικές φορές απρόβλεπτη, η ψυχική υγεία είναι στο χέρι μας να παραμείνει καλή. Τα μαθήματα που παίρνουμε μέσα από την κηπουρική, είναι μαθήματα ζωής. Μαθήματα που αν τα κατανοήσουμε και τα εφαρμόσουμε θα δούμε την ζωή μας να αλλάζει.

Πηγή gardentalk.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου