Ανανέωση της βασίλισσας κάθε χρόνο (ή τουλάχιστον κάθε δύο) για πρόληψη σμηνουργίας - e-Melissokomos.gr : Μελισσοκομικά και Αγροτικά Νέα για επαγγελματίες και ερασιτέχνες μελισσοκόμους

Breaking

Header Ads Widget

1231
634-2

Δευτέρα

Ανανέωση της βασίλισσας κάθε χρόνο (ή τουλάχιστον κάθε δύο) για πρόληψη σμηνουργίας

 


Ανανέωση της βασίλισσας κάθε χρόνο (ή τουλάχιστον κάθε δύο)

Αυτή η μέθοδος είναι η καλύτερη για να μειώσετε  την  τάση για σμηνουργία  στα μελίσσια σας ειδικότερα εάν έχετε και πάρα πολλά. Ένας μελισσοκόμος με εκατοντάδες μελίσσια είναι πάρα πολύ δύσκολο να έχει «προσεκτικό μάτι» σε όλα τα μελίσσια του αλλά εάν ανανεώνει τις βασίλισσες του κάθε χρόνο θα ξέρει τουλάχιστον  ότι ο αριθμός των μελισσών που θα σμηνουργήσουν στον μελισσώνα του θα είναι πάρα πολύ μικρός. Για έναν μελισσοκόμο με μικρό αριθμό μελισσών είναι μία πολύ καλή εμπορεία και αξίζει.
Έρευνες έχουν δείξει ότι οι βασίλισσες που είναι μικρότερες του ενός χρόνου με αρκετή φερομόνη είναι πολύ πιο δύσκολο να σμηνουργήσουν από τις βασίλισσες στο δεύτερο έτος της ηλικίας τους που είναι πιο δύσκολο να σμηνουργησουν από τις βασίλισσες στο τρίτο έτος της ηλικίας τους και ούτω κάθε εξής.  
Ανανεώνεται τις βασίλισσες έτσι ώστε καμία να μην είναι μεγαλύτερη από έναν χρόνο. Η φθινοπωρινή (στα φθινοπωρινά ρείκια ή στις καστανιές αργά την άνοιξη) ανανέωση είναι ίσως πιο δύσκολη από την ανοιξιάτικη αλλά έχει αρκετά πλεονεκτήματα έναντι της ανοιξιάτικης (πρώιμης). Κατά την εμπειρία μου  πιστεύω πώς η ανανέωση πρέπει να γίνεται όταν ο καιρός είναι καλός, και το σημαντικότερο όταν υπάρχουν αρκετοί  ώριμοι κηφήνες. Προβλήματα στον καιρό νωρίς την άνοιξη, αυξομειώσεις θερμοκρασίας, και οι λιγοστοί κηφήνες που υπάρχουν αυτήν την περίοδο κάνουν την επιτυχημένη  γονιμοποίηση της βασίλισσας αμφίβολη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου