Αμπέλι - Αντιμετώπιση της ευδεμίδας - Επεμβάσεις - e-Melissokomos.gr : Μελισσοκομικά και Αγροτικά Νέα για επαγγελματίες και ερασιτέχνες μελισσοκόμους

Breaking

Header Ads Widget

1231
634-2

Δευτέρα

Αμπέλι - Αντιμετώπιση της ευδεμίδας - Επεμβάσεις


 

Αμπέλι - Αντιμετώπιση της ευδεμίδας - Επεμβάσεις

Συστάσεις από το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης

Από τα δεδομένα του δικτύου των παγίδων στους νομούς Χαλκιδικής (κυρίως) και Θεσσαλονίκης, η πτήση του εντόμου εμφανίζει μέγιστο το χρονικό διάστημα 28 Απριλίου-1 Μαΐου.

Συνήθως δεν απαιτείται επέμβαση εναντίον των προνυμφών που προσβάλουν τις ανθοταξίες:

- Η καρπόδεση, αφορά συνήθως ένα ποσοστό από 30% έως 50% των ανθοταξιών. Φαίνεται, ότι η όποια ζημιά στα άνθη από τις προνύμφες, προκαλεί μία εξισορροπητική μείωση της φυσικής ανθόρροιας.


Ανάλογα με την ποικιλία, το πρέμνο μπορεί να αναπληρώνει σε ορισμένες περιπτώσεις, έως και το 50% των ανθέων της ανθοταξίας.

- Την εποχή αυτή δραστηριοποιείται πληθώρα φυσικών εχθρών, που ελέγχουν σε σημαντικό ποσοστό τους πληθυσμούς του εντόμου.

Οι περισσότερες εκκολάψεις υπολογίζονται το χρονικό διάστημα 7-11 Μαΐου και η παρουσία των περισσότερων νεαρών προνυμφών υπολογίζονται το χρονικό διάστημα 12-16 Μαΐου.

Συνιστάται επέμβαση με Bacillus thuringiensis και προσθήκη φαγοδιεγερτικού ή 1-3 ‰ ζάχαρης το χρονικό διάστημα 12-16 Μαΐου μόνο στις εξής περιπτώσεις:

  • Σε αμπελώνες βιολογικής γεωργίας με σκοπό να μειωθούν οι πληθυσμοί του εντόμου της επόμενης γενιάς.
  • ή σε αμπελώνες όπου καταμετρούνται περισσότερες από 30 φωλιές στους 100 βότρεις (Εικόνα 1).
Πηγή https://giorgoskatsadonis.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου