Νομαδική μελισσοκομία τι είναι; - e-Melissokomos.gr : Μελισσοκομικά και Αγροτικά Νέα για επαγγελματίες και ερασιτέχνες μελισσοκόμους

Breaking

Header Ads Widget

1231
634-2

Σάββατο

Νομαδική μελισσοκομία τι είναι;


 

Νομαδική μελισσοκομία τι είναι;

Νομαδική  μελισσοκομία είναι η μετακινούμενη σε μεγάλες αποστάσεις για αύξηση της παραγωγής και συλλογή  ποικιλίας μελιών,απλά θα τη λέγαμε κυνήγι των μελισσοβοσκών.Αξιολογόντας την σαν μέθοδο,πρώτιστα πρέπει να αναφερθούμε στις απαιτήσεις της ,που είναι ο υπερβολικός κόπος  και κίνδυνος των μεταφορών,το ενδεχόμενο αποτυχίας στο σκοπό της από κακές καιρικές συνθήκες,το σημαντικό κόστος απόκτησης,συντήρησης και καυσίμων του μεταφορικού μέσου,τη μειωμένη επίβλεψη του απομακρυσμένου μελισσοκομείου, ισοδύναμη της εγκατάλειψής του,την εξαντλητική του δραστηριότητα συλλογής μελιού,την παραμέληση αντικατάστασης των βασιλισσών, αλλά και προβλήματα που  συνακολουθούν  το συνοστισμό πολλών μελισσοκομείων στην επιλεγμένη τοποθεσία μελισσοκομικής εκμετάλλευσης,όπως είναι το αδιαχώρητο,η παραπλάνηση των μελισσών,οι λεηλασίες  και απώλειες μελισσιών,η μετάδοση ασθενειών κ.λ.π.

Όλα αυτά αποτελούν αντίβαρο της  όποιας  αυξημένης παραγωγής νομαδικής μελισσοκομίας και ουσιαστική αποδυνάμωση της ευφάνταστης απόδοσής της.

Όμως η νομαδική μελισσοκομία είναι καθιερωμένη σαν θεσμός, που μπορεί να βοηθηθεί, αν αναζητηθούν τρόποι αποφυγής  αυτών των μειονεκτημάτων, για να προκύψει πραγματική ωφέλεια,για την οποία μπορούν να βοηθήσουν  επισημάνσεις, όπως οι ακόλουθες:

  1. Μελισσοκομική αλληλεγγύη ενάντια στην ανταγωνιστική αντιπαράθεση των νομαδικών μελισσοκόμων και σεβασμός των ίσων δικαιωμάτων,στον τόπο  εκμετάλλευσης.
  2. Συνεργασία των μελισσοκόμων στη διαδικασία της μεταφοράς  μελισσιών,για παροχή βοήθειας σε περίπτωση προβλήματος και καθαγιασμός της  πρόσφορης κινητής τηλεφωνίας , για τη χρήσιμη ενημέρωση της πορείας  στην εκμετάλλευσης,με βάση την αμοιβαιότητα,που θα μειώσει τις βασανιστικές επισκέψεις και θα αποβάλλει τη μελισσοκομική εσωστρέφεια της   αύξησης του κόστους της.Και βέβαια οι καλές σχέσεις  με τους ντόπιους μελισσοκόμους, έχουν αποδειχτεί πολύτιμες.
  3. Εγκαιρη ανάπτυξη των μελισσιών που θα μεταφερθούν,με νέες βασίλισσες,με απόθεμα μελιού και από την αρχή εκμετάλλευση της ανθοφορίας
  4. Πρόγραμμα εξίσωσης του δυναμικού των μελισσιών που θα μεταφερθούν,ώστε οι αναγκαίοι χειρισμοί  να συμβαδίζουν κατά το δυνατό ,για να αποφεύγεται η  βασανιστική και χρονοβόρα ποικιλία των χειρισμών,που αποδυναμώνει τη νομαδική μελισσοκομία και την οδηγεί σε ανεγξέλεκτες απώλειες.
  5. Επαναφορά του μελισσοκομείου στην έδρα του,για εργασίες  της καθημερινής ανάγκης,όπως είναι η αντικατάσταση των βασιλισσών ανά 2ετία, η νέα ανάπτυξή τους για ετήσια και για εποπτευόμενη καλή διαχείμαση
  6. Πρόγραμμα μετακινήσεων των μελισσιών,με επιλογή  τόπου και χρόνου μετάβασης και απόσυρσης,με προμελετημένες ενδεχόμενες  εναλλακτικές προσιτές διαφοροποιήσεις,ανάλογα με την έγκυρη και έγκαιρη πληροφόρηση


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου