Εισαγωγή ώριμου Βασιλικού κελί στα μελίσσια μας - e-Melissokomos.gr : Μελισσοκομικά και Αγροτικά Νέα για επαγγελματίες και ερασιτέχνες μελισσοκόμους

Breaking

Header Ads Widget

1231
634-2

Παρασκευή

Εισαγωγή ώριμου Βασιλικού κελί στα μελίσσια μας

 


Εισαγωγή ώριμου Βασιλικού κελί στα μελίσσια μας 

Σήμερα θα δώσουμε αναλυτικά οδηγίες πως να βάλετε ώριμο βασιλοκελί στα μελίσσια σας και να υπάρξει μεγάλη επιτυχία! Η διαδικασία ξεκινάει απο την στιγμή που θα αφαιρέσουμε το κελί απο τη βέργα. Πρέπει οπωσδήποτε να έχουμε ένα ειδικό κουτάκια να βάλουμε τα κελιά έτσι ώστε να μην είναι εκτεθειμένα στις εξωτερικές θερμοκρασίες ούτε καν για λίγα λεπτά. Εκτός αν έχουμε σκοπό να κόψουμε λίγες παραφυάδες και τα βασιλοκελιά τα έχουμε δίπλα στα μελίσσια μας.
Την περισυλλογή των βασιλικών κελιών την κάνουμε πάντα μέρες που έχει καλό καιρό, έτσι ώστε να τις δεχτούν πιο εύκολα οι παραφυάδες η τα μελίσσια και να υπάρξει άριστη αποδοχή. Τυχών χαμηλές θερμοκρασίες σε συνδιασμό με μικρά μελίσσια μπορούν να οδηγήσουν στην ψύξη της βασίλισσας, ειδικά αν αυτή δεν έχει ήδη περάσει στο στάδιο της νύμφης και είναι στο στάδιο της μεταμόρφωσης.

Οι μελισσοκόμοι επιλέγουν ένα κουτάκι με αφρολέξ και μικρές τρυπούλες προκειμένου να βάλουν εκεί τα βασιλοκελιά για να είναι μονωμένα απο την εξωτερική θερμοκρασία.

Στην συνέχεια για να στερεώσουμε τα κελιά μέσα στη κυψέλη και να κρατιέται πιο ζεστή η βασίλισσα αλλά να προστατευτεί και απο τυχών άλλη βασίλισσα που θα εκκολαφθεί νωρίτερα τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο. Και στρίβουμε μετά για να δημιουργήσουμε ένα μακρουλό "εξόγκωμα" με το οποίο θα στηρίξουμε το κελί ανάμεσα απο τα πλαίσια. Μερικοί μελισσοκόμοι για να αυξήσουν την αποδοχή του κελιού το βουτάνε μια μέσα στο μέλι, και αφαιρούν ανοιχτούς γόνους απο την κυψέλη. Μόνοσ σφραγισμένοι γόνοι για να μην κυκλοφορούν φερομόνες απο ξένη βασίλισσα.

Σε γενικές γραμμές οι μέλισσες ποτέ δεν πειράζουν σφραγισμένα βασιλοκελιά. Δηλαδή σε καμία περίπτωση δεν βάζουμε το αλουμινόχαρτο για να το προστατέψουμε απο τις μέλισσες. Η μόνη περίπτωση που οι μέλισσες πειράζουν τα βασιλοκελιά είναι όταν είναι ανοιχτά. Και τρώνε το βασιλικό πολτό, στον οποίο φυσικά έχουν μεγάλη αδυναμία!

Όταν τοποθετούμε το ώριμο βασιλικό κελί σφίγγουμε τα πλαίσια μεταξύ τους έτσι που να μην μένει ανοιχτός χώρος αλλά να μην τραυματίσουμε τη σφράγηση. Να ξέρετε οτι σε περίπτωση που χαλάσετε τη σφράγηση και η βασίλισσα βρίσκεται στο πιο κρίσιμο στάδιο δηλαδή στη μεταμόρφωση τελείωσε. Η βασίλισσα πέθανε!

Εξίσου σημαντικός είναι ο χρόνος που θα κάνουμε όλους τους χειρισμούς. Τα ώριμα βασιλοκελιά τα τοποθετούμε στις παραφυάδες την 10η ημέρα απο τον εμβολιασμό, και οι βασίλισσες θα σκάσουν την 13η ημέρα περίπου. Έπειτα απο 3 ημέρες λοιπόν κάνουμε πάλι ένα γρήγορο έλεγχο για να δούμε αν εκκολάφτηκαν όλες οι βασίλισσες. Αν κάτι πήγε στραβά κάνουμε κατευθείαν αντικατάσταση του κελιού. Επίσης κάτι άλλο που ξέχασα να αναφέρω. Τα κελιά σφραγίζουν - αν πήραμε νεαρό σκουλήκι - την 4η ημέρα!

Πηγη https://www.orinimelissa.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου