Πόσο απαραίτητες είναι οι μέλισσες για την υγεία μας; - e-Melissokomos.gr : Μελισσοκομικά και Αγροτικά Νέα για επαγγελματίες και ερασιτέχνες μελισσοκόμους

Breaking

Header Ads Widget

1231
634-2

Δευτέρα

Πόσο απαραίτητες είναι οι μέλισσες για την υγεία μας;

 


Είναι απαραίτητες οι μέλισσες για την υγεία μας;

Οι μέλισσες μειώνονται και ο κίνδυνος για την υγεία μας αυξάνει 

Περισσότερο από το 50 τοις εκατό των ανθρώπων στις αναπτυγμένες χώρες μπορεί σύντομα να πάσχουν από υποσιτισμό αν οι μέλισσες μειωθούν.

Οι μέλισσες είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια των τροφίμων και την ανθρώπινη υγεία.

Οι μέλισσες παίζουν σημαντικό ρόλο στην επικονίαση των διαφόρων φυτών και των καλλιεργειών και η μείωσή τους σε όλο τον κόσμο σημαίνει αυξανόμενο κίνδυνο για τη διατροφή των ανθρώπων.

Το μέλι περιέχει πολύ βιταμίνη Α, της οποίας η έλλειψη μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο τύφλωσης και αυξήσεις στα ποσοστά θανάτου για ορισμένες ασθένειες, όπως η ελονοσία.

Τα  φυτοφάρμακα που περιέχουν fipronil είναι κίνδυνος για τις μέλισσες.

Ο μαζικός θάνατος αποικιών μελισσών σε πολλά σημεία του πλανήτη, που προέρχεται από τη μόλυνση του περιβάλλοντος, ενέχει κίνδυνο  για τα αποθέματα τροφών για τους ανθρώπους.

Η εξασθένιση των άνθεων των φυτών, η μεγάλη εξάπλωση των παρασίτων και η αλόγιστη χρήση μικροβιοκτόνων είναι μερικοί μόνο από τους δεκάδες παράγοντες της μόλυνσης του αέρα που οδήγησαν στην κατάρρευση των αποικιών των μελισσών, κυρίως, στη Βόρεια Αμερική (μείωση κατά 30%) και στην Ευρώπη (επίσης 30%).

Οι άγριες μέλισσες και άλλα έντομα είναι ζωτικής σημασίας για την γονιμοποίηση της πατάτας, της σόγιας, των μήλων και δεκάδων άλλων προϊόντων.

Οι  μέλισσες, οι πεταλούδες και τα σκαθάρια, όπως και τα πουλιά προσφέρουν ετησίως στην ανθρώπινη οικονομία εργασία πολλά δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι αποικίες μελισσών προσφέρουν στον άνθρωπο την πολύτιμη γονιμοποίηση των ειδών προς βρώση με το συνεχές γυρολόγημά τους από φυτό σε φυτό και από λουλούδι σε λουλούδι. Με δεδομένο ότι από τα 100 είδη λαχανικών που προσφέρουν το 90% της τροφής στον κόσμο, τα 70 είδη γονιμοποιούνται από τις μέλισσες, γίνεται σαφής η ανεκτίμητη προσφορά τους και οι αυξημένες ευθύνες των ανθρώπων για τη σωτηρία τους...



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου