Τα μελίσσια μου χαλάνε της καινούργιες κηρήθρες!!! Είναι νοθευμένες; Γιατί τις καταστρέφουν; - e-Melissokomos.gr : Μελισσοκομικά και Αγροτικά Νέα για επαγγελματίες και ερασιτέχνες μελισσοκόμους

Breaking

Header Ads Widget

1231
634-2

Πέμπτη

Τα μελίσσια μου χαλάνε της καινούργιες κηρήθρες!!! Είναι νοθευμένες; Γιατί τις καταστρέφουν;

 


Τα μελίσσια μου χαλάνε της καινούργιες κηρήθρες!!! Είναι νοθευμένες; Γιατί τις καταστρέφουν;

Τι συμβαίνει με τις νοθευμένες κηρήθρες; Γιατί τα μελίσσια δεν χτίζουν τα φύλα κηρήθρας που τους βάζουμε; Υπάρχει περίπτωση να μην φταίει η εταιρία και να φταίνε τα μελίσσια; Τι μπορούμε να κάνουμε για να μην χαλάνε οι κηρήθρες. Πόσες παραπανίσιες πρέπει να έχει το κάθε μελίσσι, και πως τις αποθηκεύουμε για να μην χαλάνε και να τις δέχονται καλύτερα οι μέλισσες;


Το κόψιμο της κηρήθρας είναι ένα αρκετό συχνό φαινόμενο. Συγκεκριμένα η εικόνα που βλέπουμε είναι "μασημένη" φαγωμένη κηρήθρα στα σημεία που ακουμπάει το σύρμα, και το αποτέλεσμα είναι η καταστροφή μέρους του φύλου η και ολόκληρωτική ζημιά. Φαντάζομαι τον τρόμο όταν βλέπετε κάτι τέτοιο στα μελίσσια, να χαλάει η ακριβοπληρωμένη κηρήθρα, όταν το κερί έχει πάρει πολύ υψηλές τιμές και για κάθε κηρήθρα μπορεί να πληρώσουμε ακόμα και 1 ευρώ. Τις παλαιότερες εποχές οι τιμές ήταν αρκετά χαμηλότερες.

Τι συμβαίνει όμως και τα μελίσσια κόβουν τις κηρήθρες; Πολλοί μελισσοκόμοι υποστηρίζουν ότι μια τέτοια εικόνα είναι καθαρή περίπτωση "νοθείας". Νοθείας του κεριού με παραφίνη ή κάποιο άλλο συνθετικό ή τεχνητό υλικό. Η αλήθεια είναι λίγο διαφορετική όμως. Και δεν ισχύει, τουλάχιστον έτσι όπως την ακούμε. Η φαγωμένη κηρήθρα κατα 99% οφείλετε στα πεινασμένα μελίσσια και όχι λόγω κακής ποιότητας κεριού. Αυτό δεν το λέω τυχαία. Ως μελισσοκόμος έχω δοκιμάσει πολλές κηρήθρες, ακόμα και φύλο κεριού που είναι το μεγαλύτερο μέρος του με τεχνητό υλικό και όψι φυσικό κερί. Οι μέλισσες σε περιόδους μελιτοέκκρισης νεκταροέκκρισης το έχτιζαν σε χρόνο dt χωρίς δυσταγμούς και καμία δυσκολία.

Όταν οι μέλισσες είναι νηστικές είναι πρακτικώς αδύνατο να βγάλουν απο τη κοιλιά τους κερί. Όμως το μελίσσι έχει ανάγκες. Ακόμα και η πρόπολη που κολλάνε τα πάντα μέσα στο μελίσσι φτιάχνεται απο ένα μέρος κερί. Τι γίνετε λοιπόν όταν τα μελίσσια έχουν ανάγκη σε κερί, δεν έχουν τροφή να φτιάξουν δικό τους, και τους πετάξουμε ένα φύλο μέσα στη κυψέλη; Οι μέλισσες όχι μόνο δεν θα το χτίσουν, αλλά θα κόψουν κομμάτια απο όπου μπορούν για να εξυπηρετήσουν τις ήδη υπάρχουσες ανάγκες. Θα έχετε ακούσει την παροιμία, "νηστικό αρκούδι, δεν χορεύει". Έτσι και οι μέλισσες χωρίς να έχουν απο έξω τροφή δεν χτίζουν. Και δεν είναι μόνο η ανθοφορία. Πρέπει να υπάρχει και η κατάλληλη ηλικία εργατριών οι οποίες ειδικεύονται στο να παράγουν κερί. Είναι οι μέλισσες απο 5 έως 20 ημερών. Τότε είναι πολύ παραγωγικές σε κερί, το οποίο βγαίνει σαν λέπια απο την κοιλιά. Το μελίσσι χτίζει υπερβολικά καλά όταν υπάρχει αυθονος εκκολαπτόμενος γόνος για συνεχόμενες ημέρες.

Συνεπώς ποτέ δεν βάζουμε άχτιστες κηρήθρες σε πεινασμένα μελίσσια. Αν δεν έχουμε καλή ανθοφορία έξω, και έρχεται γύρη μπορούμε να βάλουμε ένα ζυμάρι. Οι μέλισσες χτίζουν με ιδιαίτερη όρεξη, αν έρχεται γύρη και τους δώσουμε επαρκής προμήθειες για να κάνουν κερί. Οι μέλισσες για να φτιάξουν κερί, πρέπει να είναι καλά ταισμένες, να έχουν λιπόσωμα, να τρώνε γύρη και πολύ μέλι.

Στα μελίσσια που βάζουμε πατώματα συνήθως συμπληρώνουμε ολόκληρο τον όροφο με άχτιστα. Αυτό το κάνουμε επειδή είμαστε σε ανθοφορία και γνωρίζουμε ότι οι μέλισσες θα έχουν όλο τον διαθέσιμο χρόνο και προμήθειες για να το κάνουν. Για παράδειγμα θα ήταν σκέτος κόπος να βάλουμε πάτωμα σε μελίσσι που βρίσκεται σε κενό ανθοφορίας και δεν έχει καθόλου τροφή έξω.

Όσον αφορά τις παραφυάδες θα σας πω τα εξής. Αν για παράδειγμα έχουμε μια παραφυάδα 3 πλαισίων, συμπληρώνουμε άλλα 3 άκτιστα πλαίσια. Τα οποία μπορεί να κάνει πάνω απο μήνα για να τα πατήσει. Αν η παραφυάδα είναι τον Μαίο, αναπτύσσεται γρήγορα και είναι 5 πλαίσια. Τότε τοποθετούμε άλλα 5 άκτιστα πλαίσια. Γενικά βλέπουμε πότε τα μελίσσια θα χτίσουν και θα πατήσουν τα πλαίσια που βάζουμε και πράττουμε αναλόγως.

Τις κηρήθρες που μας περισσεύουν και θέλουμε να τις διατηρήσουμε για να μην χάσουν τα αρωματά τους μπορούμε να τις κρατήσουμε κάτω απο ένα δέντρο σε μια κυψέλη κλεισμένη αεροστεγώς. Ο κηροσκόρος δεν πειράζει ποτέ τις άκτιστες κηρήθρες. Και να γεννήσει επάνω αυγά η πεταλούδα δεν πιάνουν ποτέ. Τις άχτιστες κηρήθρες προσπαθούμε να τις διατηρήσουμε για να μην χάσουν το άρωμα τους. Αυτό το άρωμα του κεριού κάνει τις μέλισσες να τις πιάνουν πιο γρήγορα και καλύτερα.

Κλείνοντας θέλω να σας δείξω τι γίνετε όταν βάζουμε κερί σε νηστικά μελίσσια. Ο μελισσοκόμος Χρήστος που στέλνει τις φωτογραφίες μου είπε ότι τα μελίσσια δεν είχαν ούτε σταγόνα μέλι, και μάλιστα ένα απο αυτά χάθηκε απο την πείνα. Δείτε πως έκαναν τις κηρήθρες.




Πηγή orinimelissa.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου