Τι πληθυσμό πρέπει να έχουν τα μελίσσια ώστε να περνούμε πολύ μέλι - e-Melissokomos.gr : Μελισσοκομικά και Αγροτικά Νέα για επαγγελματίες και ερασιτέχνες μελισσοκόμους

Breaking

Header Ads Widget

1231
634-2

Τετάρτη

Τι πληθυσμό πρέπει να έχουν τα μελίσσια ώστε να περνούμε πολύ μέλι

 


Τι πληθυσμό πρέπει να έχουν τα μελίσσια ώστε να περνούμε πολύ μέλι 

Ποιος είναι ο ιδανικός πληθυσμός για μεγάλη παραγωγή μελιού; Όλοι οι έμπειροι μελισσοκόμοι έχουν ως στόχο την ανάπτυξη δυνατών μελισσιών προκειμένου να επιτύχουν αξιοπρεπής τρύγους με μπόλικο μέλι. Το ερώτημα είναι πόσο πλυθησμό πρέπει να έχει ένα μελίσσι; Για παράδειγμα, γιατί οι παλιοί μελισσοκόμοι λένε οτι δεν ανεβάζουμε μονά μελίσσια στον έλατο; Γιατί στο θυμάρι όλοι οι επαγγελματίες προσπαθούν να χτίσουν μελίσσια πολυκατοικίες 3ορόφων.

Η εμπειρία λέει ότι όσο περισσότερο πλυθησμό έχει το μελίσσι τόσα περισσότερα πλαίσια με μέλι θα πάρουμε. Για παράδειγμα στο 10άρι μελίσσι θα πάρουμε 2 πλαίσια, στο 20άρι 4 πλαίσια ενώ στο 30άρι 10 πλαίσια. Οι παραγωγή μελιού αυξάνεται με μεγαλύτερ ρυθμό απο ότι το σκεφτόμαστε και αυτό οφείλετε στο γεγονός ότι όσο μεγαλύτερο το μελίσσι, τόσο περισσότερες συλλέκτριες διαθέτει για τη συλλογή μελιού.
Υπάρχουν χρονιές όμως που δεν μπορούμε να φτιάξουμε δυνατά μελίσσια. Τότε όμως είναι που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μερικά μελίσσια σαν "δότες" δηλαδή να πάρουμε γόνους απο αυτά και να τους δώσουμε σε άλλα μελίσσια προκειμένου να φτιάξουμε ισχυρά σμήνη τα οποία φυσικά αργότερα θα αποδώσουν στο μέγιστο όσον αφορά τη παραγωγή μελιού

Οπότε είναι προτιμότερο να έχουμε μεγάλα μελίσσια 2-3 ορόφων παρά μικρά μελίσσια . Γιαυτο φίλοι μου όταν ετοιμάζεστε να πάτε σε κάποια ανθοφορία καλό θα ήταν να κάνετε συννένωση τα μικρά και αδύναμα μελσισια ωστε να πάρετε οσο το δυνατόν περισσότερο μελι μπορειτε,καθως τα μικρά μελίσσια δεν είναι σε θέση να δίνουν μελι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου