Το μέλι έχει αντικαρκινικές ιδιότητες - e-Melissokomos.gr : Μελισσοκομικά και Αγροτικά Νέα για επαγγελματίες και ερασιτέχνες μελισσοκόμους

Breaking

Header Ads Widget

1231
634-2

Σάββατο

Το μέλι έχει αντικαρκινικές ιδιότητες

 


Το μέλι έχει αντικαρκινικές ιδιότητες

Tο πρωτόκολλο κατά του καρκίνου που λειτουργεί

Μια μελέτη με πάνω από 10.000 ασθενείς δείχνει ότι οι ασθενείς που υποβλήθηκαν σε χημειοθεραπεία είχαν 14 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν λευχαιμία και 6 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνος των οστών, των αρθρώσεων, και των μαλακών ιστών σε σχέση με τους ασθενείς που δεν υποβλήθηκαν σε χημειοθεραπεία.

Το μέλι είναι μια αποτλεσματική αντικαρκινική θεραπεία

Είναι αλήθεια ότι το ακατέργαστο μέλι είναι ένας αποτελεσματικός αντικαρκινικός παράγων;

Τα φυτικά φλαβονοειδή στο μέλι, τα βιοφλαβονοειδή είναι ουσιαστικά αντιοξειδωτικά. Τα φλαβονοειδή του βιολογικου μελιού ενεργούν γρήγορα και αυξάνουν τα επίπεδα των αντιοξειδωτικών κυττάρων και μειώνουν τη διαπερατότητα των τριχοειδών και την ευθραυστότητα και αναστέλλουν την καταστροφή του κολλαγόνου στο σώμα.

Οι φλαβόνες στο ακατέργαστο μέλι εξαλείφουν τις ελεύθερες ρίζες και ενισχύουν την ανοσία. 
Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό  Molecules αποδεικνύει ότι το μέλι είναι εξαιρετικά κυτταροτοξικό κατά των καρκινικών κυττάρων, ενώ είναι μη κυτταροτοξικό σε φυσιολογικά κύτταρα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το μέλι μπορεί να αναστείλει την καρκινογένεση με τη διαμόρφωση των μοριακών διεργασιών στα στάδια στάδια έναρξης, προώθησης και εξέλιξης του καρκίνου. Έτσι, μπορεί να χρησιμεύσει ως ένα δυναμικός και πολλά υποσχόμενος αντικαρκινικός παράγοντας.


Οι αντικαρκινικές ιδιότητες του μελιού

1) Διακοπή του κυτταρικού κύκλου: Σταματά την αναπαραγωγή των καρκινικών κυττάρων.

2) Ενεργοποίηση του μιτοχονδριακού μονοπατιού: Τα φλαβονοειδή μπορεί να ενεργοποιήσουν την μιτοχονδριακή οδό, για την παραγωγή  πρωτεϊνών, όπως το κυτόχρωμα C οι οποίες θεωρούνται εν δυνάμει κυτταροτοξικές (θανάτωση κυττάρων).

3) Επαγωγή της διαπερατότητας  της εξωτερικής μεμβράνης διαπερατότητα του μιτοχονδρίου (ΜΟΜΡ): Το μέλι προκαλεί στην ΜΟΜΡ μια διαρροή των πρωτεϊνών στο κυτταρόπλασμα η οποία οδηγεί στο θάνατο των καρκινικών κυττάρων.

4) Επαγωγή του προγραμματισμένου κυτταρικού θανάτου (απόπτωση): Ενεργοποιεί τον προγραμματισμένο κυτταρικό θάνατο για να προστατεύει από τον καρκίνο.

5) Διαμόρφωση του οξειδωτικού στρες: Το μέλι έχει την ικανότητα να δρα ως αντιοξειδωτικό, ελαχιστοποιώντας έτσι το οξειδωτικό στρες, το οποίο συνδέεται με τον καρκίνο.

6) Βελτίωση της φλεγμονής: Το μέλι ενεργεί ως αντιφλεγμονώδες. Η χρόνια φλεγμονή έχει συνδεθεί με τον καρκίνο.

7) Διαμόρφωση της σηματοδότησης της ινσουλίνης: Ο καρκίνος συνδέεται με την αντίσταση στην ινσουλίνη. Το μέλι μπορεί να μειώσει την αντίσταση στην ινσουλίνη, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

8) Προκαλεί αναστολή της αγγειογένεσης: Το μέλι μπορεί να σταματήσει την παροχή αίματος στους όγκους μέσω αναστολής της αγγειογένεσης (η παραγωγή νέων αγγείων για την παροχή αίματος στους όγκους).


Οι αντικαρκινικές ιδιότητες της κανέλας
Μια μελέτη του 2005  που δημοσιεύθηκε από ερευνητές του αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας (USDA) στο Μέριλαντ έκανε μια εκπληκτική ανακάλυψη. Η κοινή κανέλα που είναι μπαχαρικό της κουζίνας δρα ως φάρμακο και μπορεί να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα. Στη μελέτη για την κανέλα USDA οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα υδατοδιαλυτό, κονιοποιημένο εκχύλισμα κανέλας, το οποίο εγχύθηκε εντός αναπτυσσόμενων καλλιέργειες καρκινικών κυττάρων ( κυτταρικές γραμμές που είναι είτε πραγματικά καρκινικά κύτταρα για εργαστηριακή χρήση, ή δημιουργούν καρκινικά κύτταρα μέσω διαφόρων χημικών, ακτινοβολίας ή μέσω ιών.Για τη μελέτη αυτή χρησιμοποιήθηκαν τρεις τύποι ανθρώπινων καρκινικών κυττάρων: δύο λευχαιμίας και μία κυτταρική γραμμή λεμφώματος. Στη λευχαιμία υπάρχει υπέρμετρος πολλαπλασιασμός των καρκινικών κυττάρων του αίματος που ονομάζονται λευκοκύτταρα, ενώ στο λέμφωμα παρατηρείται κακοήθης επίθεση των λεμφοκυττάρων της λέμφου. Η λογική πίσω από τη μελέτης ήταν να καθοριστεί εάν το εκχύλισμα κανέλας θα μπορούσε να σταματήσει την πρόοδο των καρκινικών κυττάρων in vitro. Το εκχύλισμα κανέλας μείωσε αποτελεσματικά τον ρυθμό πολλαπλασιασμού και των τριών τύπων καρκινικών κυττάρων κατά τη διάρκεια 24 ωρών (Ο χρόνος που απαιτείται για έναν διπλασιασμό του κυτταρικού πληθυσμού).Όσο υψηλότερη ήταν η δόση του εκχυλίσματος της κανέλας τόσο μεγαλύτερη ήταν η μείωση του πολλαπλασιασμού των κυττάρων.Η υψηλότερη συγκέντρωση της κανέλας οδήγησε σε περίπου 50% μείωση του πολλαπλασιασμού των κυττάρων σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.

Υπάρχουν και άλλες μελέτες με κανέλα... Το 2009 μια μελέτη του Pub Med  διαπίστωσε ότι το έλαιο κανέλας είναι αρκετά αποτελεσματικό στη θεραπεία των όγκων σε γαστρικούς καρκίνους και στα μελανώματα. Μια λαλλη μελέτη του 2010 έδειξε ότι η κανέλα προκαλεί το θάνατο των κυττάρων του όγκου μέσω της αναστολής του ΝΕκΒ και ΑΡ1. Το εκχύλισμα ανέστειλε ισχυρά διάφορες αναπτύξεις των καρκινικών κυττάρων in vitro και in vivo και κατέστειλε την εξέλιξη του μελανώματος. Η αντικαρκινική δράση του εκχυλίσματος κανέλας λειτουργεί μέσω επαγωγής της  απόπτωσης και αποκλεισμό του ΝΡκΒ και ΑΡ1. Ως εκ τούτου, το εκχύλισμα κανέλας είναι ένας ισχυρός παράγοντας κατά του καρκίνου.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου