Πως αντιμετώπισα την ασκοσφαίρωση ( By basiliskalamiotisgr) - e-Melissokomos.gr : Μελισσοκομικά και Αγροτικά Νέα για επαγγελματίες και ερασιτέχνες μελισσοκόμους

Breaking

Header Ads Widget

1231
634-2

Πέμπτη

Πως αντιμετώπισα την ασκοσφαίρωση ( By basiliskalamiotisgr)

 


Πως αντιμετώπισα την ασκοσφαίρωση ( By basiliskalamiotisgr)


Ο μύκητας Ascosphaera apis Maasen είναι υπεύθυνος για μια από τις σοβαρότερες ασθένειες των μελισσιών, την ασκοσφαίρωση (ή κιμωλίαση ή ασβεστίαση ή γύψινος γόνος), η οποία προσβάλει τις 4 έως 6 ημερών προνύμφες αλλά όχι τις νεότερες ή μεγαλύτερες μέλισσες.

Οι προνύμφες προσβάλλονται από την τροφή (γύρη), δια μέσου του πεπτικού τους συστήματος. Δεν είναι εύκολη η εξάλειψη της ασθένειας από τα μελίσσια που αρρώστησαν, διότι τα αυγά της ασκοσφαίρωσης μολύνουν τα ξύλινα μέρη της κυψέλης, παραμένοντας για μεγάλα χρονικά διαστήματα στις σχισμές, γωνίες, τοιχώματα κλπ.
Η μολυσματική δράση των σπόρων που ευρίσκονται στο μέλι έχει δράση μέχρι και 2 έτη, ένα χρόνο στην γύρη και 15 χρόνια στο περιβάλλον.
πριν 10 χρονια περιπου σε 6-7 μελισσια ειδα κιμωλια , με επιασε κρυος ιδρώτας μια και ξερω οτι μπορει να μολυνει ολα τα μελισσια από τα μελισσοκομικά εργαλεία, τις μέλισσες, τον άνεμο, αλλά και από την πεταλούδα του κηρόσκορου που επισκέπτεται διάφορες κυψέλες για την εναπόθεση των αυγών.
επρεπε να παρω δραστικα μετρα .
1ον πηρα αμμεσα τα μελισσια αυτα και τα πηγα σε αλλο μερος μονα τους
2ον πηρα ολο τον γονο και εφτιαξα ενα υπερ μελισσι
3ον ψεκασα την κυψελη και τα υπολοιπα τελαρα με συροπι οπου μεσα ειχα βαλει χλωρινη απλη 70ml/1000ml και ταισα με ιδιο συροπι τα μελισσια
4ον εβαλα καθαρα τελαρα να γεννησει η μανα.

το αποτελεσμα? απο τοτε δεν εχω ξαναδει κιμωλια στα μελισσια μου
το υπερ μελισσι το εκμεταλλευτικα στην παραγωγη βασιλικου πολτου αφου μετα απο 4 μερες σκοτωσα την μανα .

Πηγη http://basiliskalamiotisgr.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου