Χειρισμοί Ιουλίου για δυνατή παραγωγή μελιού

 

Χειρισμοί Ιουλίου για δυνατή παραγωγή μελιού  

Οι μήνες Ιούλιος και  Αύγουστος προσφέρονται για την  παραγωγή μελιού , με  μελίσσια  που  έχουν  καλά  αναπτυχθεί σε  πληθυσμό.Όχι όμως για παραγωγή βασιλικού πολτού και συλλογή γύρης,που μπορούν να γίνουν την Άνοιξη ,εποχή που αναπτύσσονται τα  μελίσσια (όχι όμως και στη  φθινοπωρινή ανάπτυξή τους), που τότε  πρέπει  να  γίνεται  αντκατάσταση των  βασιλισσών,στην αρχή του  δεύτερου  φθονόπωρου της ζωής τους,για να  προκύψουν νέες μέλισσες , που  θα  συλλέξουν τροφές  για  το  ξεχειμώνιασμα  του  μελισσιού τους και  θα  παραδώσουν  την  άνοιξη  τη  συνέχιση της  ζωής των μελισσιών.

Κύρια μελισσοκομικά φυτά αυτού του διμήνου  είναι,το Θυμάρι,το Έλατο,η Καστανιά μέχρι τις  αρχές  Ιουλίου,΄Βελανιδιά, το Γλυκάνισο και το Βαμβάκι.

Σε περιπτώσεις βροχοπτώσεων προκύπτει τρύγος σε (Ε)ρεικόμελο και Πολύκομπο ,ενώ το μέλι της  Πορτοκαλιάς την άνοιξη και της Κουμαριάς  το φθινόπωρο.Αλλά υπάρχουν και διάφορα  ανθόμελα όπως αγριοτρίφυλλα  και άλλα.

Για  να  γίνει  τρύγος,πρέπει  οι  κηρήθρες να έχουν σφραγίσει  περισσότερο  από  το μισό  του περιεχομένου τους.

Τα μελιτώματα  Ελάτου ,Πεύκου,Βελανιδιάς,προσφέρουν μεγαλύτερη αντοχή σε σύγκριση με  τα  ανθόμελα.

Το θυμαρίσιο,το βαμβακόμελο,το ερεικόμελο και το πολύκομπος ,πρέπει να είναι καλά  σφραγισμένα,πάνω  από  τα 3/4 του  πλαισίου για  να  τρυγηθεί.,

Ο περιορισμός του γόνου για αύξηση  της παραγωγής ,μειώνει  τον πληθυσμό ,που  όμως ,αυτός θα χρειαστεί το φθινόπωρο..Και  η σμηνουργία ,αυτή  την  εποχή φέρνει απώλεια  μελιού και  πληθυσμού, που είναι μεγάλη οικονομική ζημιά.

Πολλά  μέλια  και  κηρήθρες στα  καπάκια δείχνουν εικόνα μελισσοκομικής εγκατάλειψης ,που  θα ακολουθήσει  και απώλεια  με  κάποια μορφή.

Η  Σμηνουργία αυτή την εποχή προκαλεί  απώλεια μελιού και  μελισσοκομικού δυναμικού  και  πρέπει να  αποφεύγεται σαν ζημιογόνα.Επομένως  η τακτική επιθεώρηση του μελισσιού  είναι αναγκαία με αυτή τη συλλογιστική.

Ο πρόωρος  τρύγος , σημαίνει ότι  δεν έχει κορυφωθεί η ανθοφορία.Αλλά και  ο καθυστερημένος αυξάνει  τον κίνδυνο της  σμηνουργίας ,που προκαλεί  προβλήματα με τη αφαίρεση των πλαισίων,αναστάτωση του μελισσοκομείου  προς λεηλασίες ,διακόπτοντας  τη συλλογή,για  να  επακολουθήσει  μελισσοκομική  αναστάτωση απωλειών.

Όταν παρατηρηθεί  σκουλίκι στις καλλιέργειες  του  βαμβακιού πρέπει  να απομακρύνονται  τα  μελισσοκομεία και  λύση προσφέρει  ο κισσός που  υπάρχει αυτή την περίοδο ,για μεταφορά.Έτσι  θα αποφύγουν τους ψεκασμούς.

Ο Ηλίανθος σαν μελισσοβοσκή   προκαλεί φθορά στις μέλισσες από  κολυτική ουσία  που έχει στα άνθη του  και οι  μέλισσες  δεν προτιμούν τη  γύρη του.

Η ανθοφορία της  Λιγαριάς (Καναπίτσα ) δυναμώνει   τα  ταλαιπωρημένα μελίσσια από  τη μελιτοφορία  του  ελάτου,της  βελανιδιάς,του  βαμβακιού κλπ.Όμως   σε περιπτώσεις  καύσωνα η  γύρη της είναι πικρή και επικίνδυνη.Οι μέλισσες αποπροσανατολίζονται και  χάνονται   επειδή  η σκόνη της γύρης  σκεπάζει  τους οφθαλμούς  και  χάνονται  εκτός κυψέλης.

Νεότερη Παλαιότερη
1231

نموذج الاتصال