Πότε είναι έτοιμα τα μέλια για τρύγο - Μελισσοκομικά και Αγροτικά νέα

Breaking

Header Ads Widget

1231
634-2
image

Πέμπτη

Πότε είναι έτοιμα τα μέλια για τρύγο


Είναι μια ερώτηση που κάθε αρχάριος μελισσοκόμος κάνει σε κάποιον έμπειρο ώστε να γνωρίζει ποτέ είναι έτοιμα τα μέλια από τα πλαίσια ώστε να τα τρυγησουμε.

Καταρχάς φίλοι μου για να τρυγησουμε ένα πλαίσιο πρέπει το μελίσσι να έχεις σφραγίσει τα 2/3 του πλαισίου ώστε το μέλι να έχει ωριμάσει από της μέλισσες και να είναι έτοιμο για κατανάλωση
Ένα δεύτερο κόλπο που κάνουμε είναι να περνούμε το πλαίσιο και να το τινάζουμε. Αν στάζει νέκταρ τότε το μέλι δεν είναι έτοιμο ακόμη καθώς οι μέλισσες δεν το έχουν επεξεργαστεί ακόμη και δεν έχει την κατάλληλη υγρασία ώστε να καταναλωθεί.
Αν το τινάζουμε και δεν στάζει μέλι τότε το μέλι έχει ωριμάσει και είναι έτοιμο για τρύγο.
Και τρίτο και τελευταίο κόλπο που μπορούμε να κάνουμε ώστε να ήμαστε σίγουροι αν το μέλι είναι έτοιμο να καταναλωθεί και ήμαστε έτοιμη για να κάνουμε τρύγο είναι να το μετρήσουμε με ένα ειδικό εργαλείο που ονομάζεται διαθλασιμετρο 

Το διαθλασίμετρο είναι ένα χρήσιμο εργαλείο και θα πρέπει κάθε μελισσοκόμος να το έχει ώστε να ελέγχει πάντα το μέλι του πριν από κάθε τρύγο. Η κατάλληλη υγρασία που πρέπει να έχει το μέλι ώστε να είναι έτοιμο για τρύγο είναι 15%-18% . Αν το μέλι είναι πάνω από 19% δεν είναι ακόμη έτοιμο για τρύγο, δεν έχει ωριμάσει και δεν πρέπει να το πάρουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου