Ελαιόλαδο υψηλής διατροφικής αξίας με βότανα της Λέσβου και φύλλα ελιάς - e-Melissokomos.gr : Μελισσοκομικά και Αγροτικά Νέα για επαγγελματίες και ερασιτέχνες μελισσοκόμους

Breaking

Header Ads Widget

1231
634-2

Τετάρτη

Ελαιόλαδο υψηλής διατροφικής αξίας με βότανα της Λέσβου και φύλλα ελιάς


Σε ένα καινοτόμο εγχείρημα προχωρά ο ελαιουργικός συνεταιρισμός Στύψης για να δώσει προστιθέμενη αξία στο παρθένο ελαιόλαδο, στον «πράσινο χρυσό» της Λέσβου

Διερευνά τη δυνατότητα παραγωγής ελαιόλαδου με την πρόσμιξη ευεργετικών βοτάνων της λεσβιακής γης, όπως σπαθόχορτο, δεντρολίβανο δίκταμο κτλ, αλλά και υποπροϊόντων της ελιάς. Ανέθεσε στο πανεπιστήμιο Αιγαίου, στο τμήμα επιστήμης τροφίμων και διατροφής, να διεξαγάγει έρευνα και κυρίως να αποδείξει ότι το παραγόμενο προϊόν αποκτά χαρακτηριστικά, που να το κατατάσσουν στα τρόφιμα υγείας.
Τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας είναι ενθαρρυντικά. 

Παρουσιάστηκαν την Τρίτη 28-6-2022, από το πανεπιστήμιο Αιγαίου στα στελέχη του συνεταιρισμού της Στύψης και όπως είπε στην κάμερα της ΕΡΤ, ο καθηγητής του τμήματος επιστήμης τροφίμων και διατροφής του Παν/μιου Αιγαίου Αντώνης Κουτελιδάκης « τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν αύξηση της αντιοξειδωτικής δράσης και των πολυφαινολών αλλά και άλλων ουσιών που έχουν πιθανή βιοδραστικότητα στην υγεία. Έχουμε καλές ενδείξεις αλλά πρέπει να γίνουν κι άλλες μελέτες . Άλλο στάδιο της έρευνας είναι οι διατροφικές παρεμβάσεις σε ανθρώπους για να δούμε αν καταναλώνουμε αυτά τα ελαιόλαδα, έχουμε επιδράσεις σε βιοδείκτες. Και σε αυτό το επίπεδο έχουμε ικανοποιητικά πρώτα αποτελέσματα απαιτούνται όμως κι άλλες μελέτες.».

Το συγκεκριμένο ερευνητικό πρόγραμμα αναμένεται να ολοκληρωθεί σε ένα χρόνο και ο συνεταιρισμός της Στύψης ευελπιστεί τα αποτελέσματα της έρευνας να δώσουν το πράσινο φως για την παραγωγή αυτών των ελαιόλαδων, όπως είπε στην ΕΡΤ Αιγαίου, ο διευθυντής του αγροτικού ελαιουργικού συνεταιρισμού Στύψης Στρατής Σλουμάτης.

Μια τέτοια ενέργεια θα έχει πολλαπλά οφέλη και για την τόνωση της τοπικής οικονομίας με την καλλιέργεια των πρώτων υλών αλλά και στο επίπεδο ενίσχυση της διατροφικής αξίας του παρθένου ελαιόλαδου.

Το έργο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020», με την συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από Εθνικούς Πόρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου