Πως δυναμώνουμε ένα μικρό μελίσσι ; - e-Melissokomos.gr : Μελισσοκομικά και Αγροτικά Νέα για επαγγελματίες και ερασιτέχνες μελισσοκόμους

Breaking

Header Ads Widget

1231
634-2

Κυριακή

Πως δυναμώνουμε ένα μικρό μελίσσι ;

Έχουμε ένα πολύ μικρό μελισσάκι που κατάφερε να βγάλει το χειμώνα, αλλά δυσκολεύεται να αναπτυχθεί...

- Τι κάνουμε ?

Εκτός από ευχέλαιο, θα πρέπει να προσπαθήσουμε να βρούμε το λόγο ή τους λόγους, πότε δεν είναι μόνο ένας, μιας και στην κυψέλη όλα αλληλεπιδρούν μεταξύ τους.

Αν πιστεύουμε ότι η βασίλισσα μας είναι καλή, αλλά δεν βλέπουμε ο γόνος της να αναπτύσσεται ικανοποιητικά, ίσως δεν υπάρχει αρκετός πληθυσμός εργατριών (παραμάνες) να υποστηρίξει τη γέννα της βασίλισσας, οπότε και αυτή προσαρμόζει την ημερήσια γέννα της ....προς τα κάτω, αντί να την αυξήσει.
Εννοείται φυσικά ότι μέσα στην κυψέλη έχουμε αρκετές τροφές, μέλι και γύρη. Αν δεν υπάρχουν, πάλι η βασίλισσα μειώνει τη γέννα της.

Θα μπορούσαμε να βάλουμε ένα πλαίσιο με σφραγισμένο γόνο, για να δυναμώσει το μικρό μελισσάκι μας.

Καλή επιλογή.

 Αλλά αυτό έχει έναν κίνδυνο, αν το μελίσσι είναι πάρα πολύ μικρό και δεν έχει όσες εργάτριες χρειάζονται για να καλυφθεί επαρκώς ο πρόσθετος γόνος, κινδυνεύει  να παγώσει...

Σε αυτή την περίπτωση είναι πιο ασφαλές να ενισχύσουμε το μελίσσι αρχικά μόνο με παραμάνες εργάτριες, ειδικά τις εποχές που ο καιρός δεν έχει ακόμα ζεστάνει καλά.

-Πως το κάνουμε αυτό ?

- Έτσι.
  

Τοποθετούμε μια επίπεδη επιφάνεια, ένα φελιζόλ ή το καπάκι μιας κυψέλης με την μεταλλική του πλευρά προς τα επάνω, μπροστά από την είσοδο της κυψέλης που θέλουμε να ενισχύσουμε και τινάζουμε τις μέλισσες που υπάρχουν πάνω σε ένα πλαίσιο το οποίο  έχει γόνο.
Με μεγάλη προσοχή φυσικά διαλέγουμε το πλαίσιο αυτό από μια δυνατή κυψέλη, για να μην λείψουν οι παραμάνες από ένα άλλο μελίσσι...

Βρίσκουμε πρώτα τη βασίλισσα του μελισσιού, την αφήνουμε με το πλαίσιο που βρίσκεται επάνω μέσα στην κυψέλη και μετά διαλέγουμε ένα άλλο πλαίσιο που έχει γόνο για να το τινάξουμε...έτσι είμαστε σίγουροι ότι δεν θα τινάξουμε κατά λάθος τη βασίλισσα της άλλης κυψέλης...






Οι μέλισσες που βρίσκονται πάνω σε ένα πλαίσιο που έχει γόνο είναι κυρίως εργάτριες - παραμάνες  και όταν θα τις τινάξουμε στην είσοδο της αδύνατης κυψέλης, δεν θα πετάξουν για να γυρίσουν στην παλιά τους κυψέλη...

Αντίθετα όποιες είναι συλλέκτριες θα φύγουν με ...ελαφρά "πεταγματάκια" (πετώντας θέλω να πω), οι υπόλοιπες που θα μείνουν, με τα ποδαράκια τους θα πάρουν το δρόμο σιγά-σιγά για το εσωτερικό της κυψέλης που θα αποτελέσει πλέον και το νέο τους σπιτικό...



  


Τώρα για να μην έχουμε αναστάτωση από την ένωση των εργατριών  δυο διαφορετικών κυψελών, μπορούμε να καπνίσουμε ελαφρώς παραπάνω για να μπερδευτούν οι "μυρωδιές"  των δυο διαφορετικών βασιλείων, ή για μεγαλύτερη ασφάλεια να τις ψεκάσουμε όλες με ένα ψεκαστηράκι που θα έχει μέσα κάποια αρωματική ουσία (τσίπουρο,μελισσόχορτο, κ.τ.λ) και νερό.




Σημαντικό λόγο πάντως για την επιτυχία του όλου εγχειρήματος, παίζει η "αναλογία" παλιών και νέων εργατριών.

Αν σε ένα μελίσσι 3 πλαισίων προσθέσουμε ένα πλαίσιο με παραμάνες, ή αν σε ένα μελίσσι 2 πλαισίων προσθέσουμε ένα πλαίσιο παραμάνες θα έχουμε διαφορετική αναλογία ...

Δηλαδή στην πρώτη περίπτωση έχουμε αναλογία 3:1 και στη δεύτερη 2:1, εύκολα καταλαβαίνουμε ότι η βασίλισσα στην πρώτη κυψέλη είναι πιο προστατευμένη από ότι στη δεύτερη γιατί έχει μεγαλύτερο πληθυσμό δικό της που μπορεί να την προστατέψει κατά το μεταβατικό στάδιο της ένωσης των δυο πληθυσμών. 
Πριν λίγο καιρό έκανα αυτό το χειρισμό στα δυο πιο μικρά μελίσσια του μελισσοκομείου. Την ίδια ημέρα, το ένα ήταν όμως ελαφρά μεγαλύτερο από το άλλο και μόνο με χρήση καπνού στην ένωσή τους.



Στην επόμενη επιθεώρηση η γέννα της βασίλισσας στο ένα μελίσσι είχε αυξηθεί αισθητά σε σχέση με την προηγούμενη φορά.
Πριν είχε το μέγεθος όσο 1-2 γροθιές και μετά την είσοδο των νέων παραμανών...



έκανε ωραίο κυκλικό  άνοιγμα γύρω από τον αρχικό γόνο...


και έφτιαξε μάλιστα και...κυκλικά περιμετρικά ανάποδα στεφάνια με γύρη και μέλια.



Στην προηγούμενη φωτό, ο φρέσκος γόνος βρίσκεται ανάμεσα στον σφραγισμένο γόνο και τη γύρη...

Σε αυτή την κυψέλη όλα πήγαν καλά και ο χειρισμός βοήθησε αρκετά στην αύξηση της γέννας της βασίλισσας.

Στην άλλη κυψέλη όμως, είχα...παρατράγουδα, τρεις ημέρες μετά βρήκα τυχαία τη βασίλισσα...έξω από την κυψέλη!

Περισσότερες λεπτομέρειες εδώ 

Μπορεί να ήταν τυχαίο, μπορεί η αναλογία παλιών και νέων εργατριών και οι διαμάχες  που λέγαμε πιο πάνω, μπορεί που έκανα μόνο χρήση καπνού...ποιος  μπορεί άραγε να ξέρει απόλυτα  με σιγουριά ?

Πάντως είναι μια τεχνική που μπορεί να βοηθήσει μια μικρή κυψέλη να αναπτυχθεί αρκετά πιο γρήγορα, χρειάζεται  όμως  η βασίλισσα να είναι ικανή να γεννήσει τον επιπλέον γόνο που καλούνται οι έξτρα παραμάνες να θρέψουν, διαφορετικά  δεν θα υπήρχε λόγος να τις προσθέσουμε.

Όταν σταθεροποιηθεί λίγο ο πληθυσμός του μελισσιού και ζεστάνει λίγο και ο καιρός, είναι πολύ πιο ασφαλές πια να προσθέσουμε σφραγισμένο γόνο για να ενισχύσουμε την κυψέλη μας αν το χρειάζεται ακόμα...

Για φέτος πάντως, αποφάσισα να μην κάνω πολλές "βοήθειες" από μεγαλύτερες κυψέλες σε μικρότερες για να φανούν οι πραγματικές ικανότητες  του κάθε μελισσιού και να μην "κρύβονται" από τις μεταγγίσεις.

Βοηθάω μόνο τα πάρααα πολύ μικρά.
 Αυτά που δεν "προκόβουν" ιδιαίτερα, θα τα κόψω  στην πρώτη βασιλοτροφία που θα γίνει φέτος για να κάνω νέες παραφυάδες.

Καλή τύχη σε όλους για  ακόμα καλύτερες βασίλισσες.

Διότι καλή βασίλισσα = καλό μελίσσι.

(τουλάχιστον είναι η βασική προϋπόθεση, όλα τα άλλα έρχονται μετά και όλες οι προσπάθειες και οι χειρισμοί που κάνουμε, κεντρικό άξονα έχουν να βοηθήσουν τη βασίλισσα μας)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου