Πως να γινώ μελισσοκόμος σε 10 βήματα (ΜΕΡΟΣ Α)

 



Σύμφωνα με την Ο.Μ.Σ.Ε (Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος), για να γίνει κάποιος μελισσοκόμος χρειάζονται τα εξής…10 βήματα !!!


ΒΗΜΑ 1ο:
Απαντήστε στην ερώτηση "Μπορώ να γίνω μελισσοκόμος;"
Οι υποψήφιοι που δεν έχουν ανοίξει κυψέλη ‐παρέα με μελισσοκόμο κατά προτίμηση‐ και δεν έχουν τσιμπηθεί, θα πρέπει πρώτα ‐ πρώτα να δουν αν είναι εντομόφοβοι ή, ακόμα χειρότερα, αλλεργικοί. Στην τελευταία περίπτωση πρέπει να προσπαθήσουν πολύ, με θεραπείες απευαισθητοποίησης και πάντα να έχουν μαζί τους ένεση κορτιζόνης ή αδρεναλίνης. Τέτοια ένεση  πρέπει να έχουν μαζί όλοι οι μελισσοκόμοι, γιατί η αλλεργία εμφανίζεται ξαφνικά και σε βετεράνους μελισσοκόμους ή γιατί οι μελισσοκόμοι έχουν μαζί και εργάτες που δεν ξέρουν αν είναι αλλεργικοί και γιατί… δεν κοστίζει!



ΒΗΜΑ 2ο:
Απαντήστε στην ερώτηση "Γιατί θέλω να γίνω μελισσοκόμος;"
Θέλετε να βγάλετε χρήματα; Να βρείτε την επαφή με τη φύση που σας λείπει; Να βγάλετε το δικό σας μέλι; Να μπείτε σε πρόγραμμα νέων αγροτών; Να βγάλετε βιβλιάριο ΟΓΑ; Υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να πετύχει κανείς αυτούς τους στόχους. Ο υποψήφιος μελισσοκόμος πρέπει να αγαπάει τη μέλισσα και τα προϊόντα της και ο καλύτερος τρόπος για να το διαπιστώσει είναι να ασκηθεί πλάι σε κάποιον έμπειρο μελισσοκόμο. Αν δε βλέπει την ώρα να πάει στα μελίσσια σημαίνει ότι του ταιριάζει η μελισσοκομία. Αν αντιθέτως ψάχνει τρόπο να αποφύγει την υποχρέωση, ας αλλάξει κατεύθυνση.


ΒΗΜΑ 3ο:
Παράλληλα  με  την  άσκηση  πλάι  σε  έμπειρο  μελισσοκόμο  διαβάζουμε μελισσοκομικά βιβλία, μελισσοκομικά περιοδικά και, όσοι έχουμε εξοικείωση με υπολογιστές και διαδίκτυο, επισκεπτόμαστε την ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας (www.omse.gr) που είναι αρκετά ενημερωμένη και επίκαιρη και περνάμε τακτικά από    τα   μελισσοκομικά    μπλογκς-τις    προσωπικές   σελίδες    μερακλήδων μελισσοκόμων,    που  οι  αφηγήσεις  και  οι  φωτογραφίες  τους,  καθώς  και  οι ανταλλαγές  απόψεων  που  φιλοξενούν,  είναι  ολόκληρο  σχολείο!  Φυσικά,  κανείς μας, όσο έμπειρος και να είναι, δεν πρέπει να σταματήσει να ενημερώνεται. Στο τέλος αυτού του άρθρου θα βρείτε την ελληνική μελισσοκομική βιβλιογραφία και τις   όσες   ενδιαφέρουσες   ηλεκτρονικές   διευθύνσεις   μπορέσαμε    να   βρούμε. Δεχόμαστε προσθήκες!

ΒΗΜΑ 4ο:
Σε  όλους  τους  νέους  μελισσοκόμους συστήνουμε να μάθουν εξαρχής  να παράγουν όλα τα προϊόντα της κυψέλης. Το ίδιο ‐και περισσότερο θερμά‐ το συστήνουμε και στους παλιούς. Εκτός του ότι η ζήτηση για γύρη, βασιλικό πολτό και πρόπολη ολοένα αυξάνει, εκτός του ότι η τιμή αυτών των προϊόντων είναι κατά πολύ υψηλότερη από του μελιού, εκτός του ότι η παραγωγή τους εξαρτάται λιγότερο από τις καιρικές συνθήκες και άλλους παράγοντες που επηρεάζουν τη νεκταροέκκριση, είναι αμαρτία να μην απολαμβάνουμε τα οφέλη τους εμείς οι ίδιοι και η οικογένειά μας!
Για  να  μάθουμε  όλες  τις  τεχνικές,  εκτός  από  πολλή  εξάσκηση  χρειάζεται  και  ο σωστός δάσκαλος. Σεμινάρια μελισσοκομίας λοιπόν είναι το τέταρτο βήμα (αναλυτική ενημέρωση στο τέλος του άρθρου), αφού έχετε κάνει τα τρία πρώτα βήματα και μπορείτε να καταλάβετε αυτά που θα ακούσετε κι έχετε μαζέψει και απορίες.

ΒΗΜΑ 5ο:
Επιλογή του είδους της μελισσοκομικής εκμετάλλευσης.
Πριν αγοράσετε κυψέλες και υλικό, πριν επενδύσετε έστω κι ένα ευρώ, πρέπει να ξέρετε τι πάτε να κάνετε: Θα γίνετε κατά κύριο επάγγελμα μελισσοκόμος; Θέλετε ένα συμπληρωματικό εισόδημα γύρω στα 15.000 ευρώ το χρόνο; Θέλετε απλώς ένα υγιεινό χόμπι που θα διώχνει το στρες, θα σας φέρνει σε επαφή με τη μάνα φύση και θα χαρίζει τα δώρα της κυψέλης σε σας και τους δικούς σας;  Θα έχετε μία ή περισσότερες παραγωγικές κατευθύνσεις;

Π.χ. τα 15.000 ευρώ αντιστοιχούν σε 10 κιλά βασιλικό πολτό προς 1,5 ευρώ το γραμμάριο τιμή χονδρικής. Αν πουλήσουμε το ένα κιλό στη λιανική προς 2,5 ευρώ και πουλήσουμε και 500 κιλά μέλι λιανική, σίγουρα έχουμε βγάλει τα έξοδα και τα 15 χιλιάρικα είναι κέρδος. Πόσα μελίσσια όμως θα χρειαστώ για να βγάλω 10 κιλά βασιλικό πολτό και να μου μείνουν και μελίσσια παραγωγικά να τρυγήσω και τουλάχιστον 500 κιλά μέλι; Εξαρτάται από την τεχνική που θα έχετε μάθει και πόσο καλά την έχετε μάθει στο βήμα 4, από το πόσο θέλετε να δουλέψετε και το αν είστε μόνος ή βοηθάει κι η οικογένεια, εξαρτάται ακόμα και από τον καιρό μερικές φορές. Και να θυμάστε: ο στόχος δε θα επιτευχθεί ούτε με την πρώτη ούτε με τη δεύτερη χρονιά! Έχετε όμως έναν στόχο.

Από τα πιο απαραίτητα μαθήματα στα σεμινάρια που θα παρακολουθήσετε είναι οι βασικές γνώσεις αγροτικής οικονομίας!  Υπολογισμός ετήσιων εξόδων και εσόδων. Πόσα θέλω για πετρέλαιο, τροφές, εξοπλισμό, φάρμακα για τη βαρρόα, εργατικά, ενοίκιο αποθήκης ίσως, βάζα κι ετικέτες, κλπ, κλπ. Τι ποσότητα κι από ποιο προϊόν πρέπει να παράγω για να βγάζω τα χρήματα που θέλω; Πόσους πελάτες λιανικής πρέπει να έχω; Πόσο να δίνω χονδρική και πόσο λιανική; Φυσικά και θα κάνουμε λάθη στην αρχή. Φυσικά και δε θα μας βγουν πάντα οι υπολογισμοί. Αλλά αν έχω μάθει να υπολογίζω πριν δράσω θα αποφύγω τα πολύ μεγάλα λάθη.
Οι  παλιοί  μελισσοκόμοι έχουν  μάθει  να  υπολογίζουν  έσοδα‐  έξοδα  συχνά  με οδυνηρό τρόπο. Καλό είναι, όσα χρόνια και να ασχολούμαστε με τη μελισσοκομία, να κάνουμε στην αρχή του χρόνου τους υπολογισμούς και να θέτουμε το ερώτημα: κάνω τη μελισσοκομία που θέλω ή αυτή που μπορώ; Μπορώ να κερδίσω περισσότερα; Μήπως με 50 μελίσσια που παράγουν απ’ όλα και με χρόνο να τα περιποιηθώ  καλύτερα  βγάζω  περισσότερα  από  ότι  με  τα  150  που  τρέχω να  τα προλάβω; Μήπως να τυποποιήσω ο ίδιος το μέλι;
Ποτέ δεν είναι αργά για βελτίωση και σεμινάρια!

(συνεχίζεται…)

Πηγή:  http://www.omse.gr/











Νεότερη Παλαιότερη
1231

نموذج الاتصال