Το πολύκομπο για την καταπολέμηση βαρρόα

 


Το πολύκομπο για την καταπολέμηση βαρρόα 

Είναι πολύ γνωστό, υπάρχει σε παραποτάμια και άλλα υγρά μέρη, ευθυτενή  κορμοστασιά  και κόμπους σαν  το καλάμι που σ’ αυτούς κυκλικά υπάρχουν ευθυτενή και λοξά προς τα πάνω αντί για φύλλα πράσινες βελόνες.

Η βοτανική  ονομασία του είναι εκονιστέο το αρουραίο ή Ιππορίς η αρουραία, γνωστό σαν πολυκόμπι, κοντιλόχορτο, πολυτρίχι, πολυκόνδυλο και Ιππουρίδα των αγρών,ανάλογα με την τοπική  ονομασία του.

Χρησιμοποιείται στη βοτανοθεραπεία, επειδή  περιέχει μεγάλες ποσότητες πυριτικού οξέως και αλάτων, φλαβονοειδή, φαινολικά οξέα, αλκαλοειδή, σαπωνίτες, στερόλες, τανίνες, μαγκάνιο, μαγνήσιο, κάλιο, θείο.

Είναι πολύ θεραπευτικό γιατί περιέχει πυρίτιο που είναι ευδιάλυτο και κατάλληλο για απορρόφηση. Και αυτή η αναφορά είναι η πρώτη που βρίσκεται για την πιθανή χρήση του, σαν ακαρεοκτόνου.

Μεξικάνοι ερευνητές κτηνιατρικής σχολής του αυτόνομου πανεπιστήμιου της Τσιάπας, έκαναν ένα πρώτο πείραμα σε λίγες κυψέλες, με πολύ εντυπωσιακά αποτελέσματα και μπορεί να μελετηθεί και στην Ελλάδα.,

Έγινε λοιπόν πείραμα με αφρικανοποιημένες μέλισσες που θεωρούνται ανθεκτικές σε βαρρόα, με 600 ml σιροπιού και 20%  πολύκομπο  (όμως δεν αναφέρεται  η μορφή του),αλλά μία  φορά, και μετρήθηκαν τα νεκρά βαρρόα κάθε 7 μέρες.

Το σκεύασμα είχε καταναλωθεί σε 3 μέρες σε όλα τα μελίσσιαχωρίς να προκύψει βλαπτική επίδραση στις μέλισσες και το γόνο.

Η αποτελεσματικότητα προσδιορίστηκε για την 1η ομάδα 93%για τη 2η 88,6% και για την 3η ομάδα 90,3% .Και οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η σημασία αυτή της έρευνας είναι ότι πρόκειται για εναλλακτική μέθοδο καταπολέμησης   των βαρρόα που δεν δημιουργεί ανθεκτικότητα σ’ αυτά.

Επομένως  είναι  χρήσιμη η δοκιμαστική εφαρμογή αυτής της καταπολέμησης  σε ποσβλημένα  μελίσια και η κοινολόγηση  της αποτελέσματικότητας ή τυχόν  παρενεργειών,για το καλό της μελισσοκομίας ,να αποφύγουμε τις τοξικές επεμβάσεις και τη μετάδοση των παρασίτων από  κυψέλη σε κυψέλη στους τόπους  των μελισσοβοσκών.

Πηγή tomelissi.wordpress.com

Νεότερη Παλαιότερη
1231

نموذج الاتصال