Η κλιματική αλλαγή μπορεί να δώσει στις μέλισσες ασύμμετρα φτερά

Η κλιματική αλλαγή μπορεί να δώσει στις μέλισσες ασύμμετρα φτερά, σύμφωνα με μελέτη


 Οι μέλισσες «μπορεί να βρίσκονται σε δύσκολη περίοδο» τον 21ο αιώνα, καθώς οι θερμότερες και πιο υγρές συνθήκες επηρεάζουν την ανάπτυξη τους.

Οι μέλισσες έχουν υποστεί ολοένα και μεγαλύτερο άγχος από τις αλλαγές στο κλίμα τον περασμένο αιώνα, ανακάλυψαν ερευνητές που εξέτασαν δείγματασ μελισσών.

Οι μέλισσες αναπτύσσουν ασύμμετρα φτερά όταν βιώνουν άγχος κατά την ανάπτυξη τους. Οι επιστήμονες εξετάζοντας μια σειρά διατηρημένων δειγμάτων σε μουσεία και βλέποντας της  ημερομηνίες τους, οι επιστήμονες βρήκαν ότι οι μέλισσες έδειξαν υψηλότερα επίπεδα ασυμμετρίας φτερών σε θερμότερα και υγρότερα χρόνια.

Ο Δρ Andres Arce, από το Πανεπιστήμιο του Suffolk και ένας από τους συγγραφείς της εργασίας που δημοσιεύτηκε στο Journal of Animal Ecology, είπε: «Στόχος μας είναι να κατανοήσουμε καλύτερα τις αντιδράσεις σε συγκεκριμένους περιβαλλοντικούς παράγοντες και να μάθουμε από το παρελθόν για να προβλέψουμε το μέλλον. Ελπίζουμε να είμαστε σε θέση να προβλέψουμε πού και πότε οι μέλισσες θα κινδυνεύουν περισσότερο και να στοχεύσουμε αποτελεσματικά τη δράση διατήρησης».

 Ο Δρ Richard Gill, στο Imperial College του Λονδίνου και ένας άλλος από τους συγγραφείς, είπαν ότι οι μέλισσες «μπορεί να βρίσκονται σε δύσκολη περίοδο κατά τη διάρκεια του 21ου αιώνα», καθώς οι «θερμότερες και πιο υγρές συνθήκες» είχαν προβλεφθεί ότι θα έβαζαν τους βομβίλους υπό υψηλότερο στρες και θα προκαλούσε η κλιματική αλλαγή.

Τα τελευταία χρόνια, οι πληθυσμοί των μελισσών έχουν μειωθεί σε πολλές περιοχές.

Μια δεύτερη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Methods in Ecology & Evolution, χρησιμοποίησε μεθόδους DNA που χρησιμοποιούνται συνήθως για την εξέταση υπολειμμάτων αρχαίων ανθρώπων ή μάλλινων μαμούθ. Ήταν η πρώτη φορά που η τεχνική χρησιμοποιήθηκε σε πληθυσμό εντόμων. 

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα πόδι από καθεμία από τις διατηρημένες μέλισσες που μελέτησαν για να προσδιορίσουν την αλληλουχία γονιδιωμάτων μελισσών που χρονολογούνται περισσότερα από 100 χρόνια. Οι συγγραφείς λένε ότι αυτές οι εξελίξεις θα επιτρέψουν στους ερευνητές να προσδιορίσουν πώς το άγχος μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια γενετικής ποικιλότητας.

 Η Δρ Victoria Mullin, από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, ένας από τους συγγραφείς, είπε: «Οι συλλογές εντόμων των μουσείων προσφέρουν μια απαράμιλλη ευκαιρία να μελετήσουμε άμεσα πώς τα γονιδιώματα των πληθυσμών και των ειδών έχουν επηρεαστεί από τις περιβαλλοντικές αλλαγές με την πάροδο του χρόνου. Ωστόσο, είναι ένας πεπερασμένος πόρος και η κατανόηση του καλύτερου τρόπου χρήσης τους για γενετικές μελέτες είναι σημαντική».

 Ο καθηγητής Ian Barnes, επίσης από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και ο ανώτερος συγγραφέας της εργασίας, δήλωσε: «Ένα από τα κύρια προβλήματα με τις συλλογές μουσείων είναι ότι η ποιότητα του DNA μπορεί να είναι πολύ μεταβλητή, καθιστώντας δύσκολη την πρόβλεψη του είδους των αναλύσεων που πρέπει να κάνουμε. Τώρα έχουμε μια πολύ καλύτερη ιδέα για τη διατήρηση του DNA σε συλλογές εντόμων, κάτι που αποτελεί τεράστια ώθηση στη συνεχιζόμενη εργασία μας για την κατανόηση της ιστορίας και του μέλλοντος των πληθυσμών των εντόμων».

Η ομάδα θα χρησιμοποιήσει τώρα τα δεδομένα για να εξετάσει πώς έχουν αλλάξει τα γονιδιώματα των μελισσών με την πάροδο του χρόνου, αναλύοντας πώς ολόκληροι πληθυσμοί έχουν προσαρμοστεί -ή όχι- στα μεταβαλλόμενα κλίματα.

Δεν μπορεί να υπάρξει άλλο απόκρυψη, ούτε πια άρνηση. Η παγκόσμια θέρμανση υπερφορτίζει τα ακραία καιρικά φαινόμενα με εκπληκτική ταχύτητα και είναι ορατή στην Ελλάδα και όχι μόνο. Η ανάλυση του Guardian αποκάλυψε πρόσφατα πώς η κλιματική κατάρρευση που προκαλείται από τον άνθρωπο επιταχύνει τον φόρο των ακραίων καιρικών συνθηκών σε ολόκληρο τον πλανήτη. Άνθρωποι σε όλο τον κόσμο χάνουν τη ζωή και τα προς το ζην λόγω πιο θανατηφόρων και συχνότερων καύσωνα, πλημμύρες, πυρκαγιές και ξηρασίες που προκαλούνται από την κλιματική κρίση. Στον Guardian, δεν θα σταματήσουμε να δίνουμε σε αυτό το θέμα που αλλάζει τη ζωή την επείγουσα ανάγκη και την προσοχή που απαιτεί. Έχουμε μια τεράστια παγκόσμια ομάδα συγγραφέων για το κλίμα σε όλο τον κόσμο και πρόσφατα διορίσαμε έναν ανταποκριτή για τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

 Η συντακτική μας ανεξαρτησία σημαίνει ότι είμαστε ελεύθεροι να γράφουμε και να δημοσιεύουμε δημοσιογραφία που δίνει προτεραιότητα στην κρίση. Μπορούμε να επισημάνουμε τις επιτυχίες και τις αποτυχίες της πολιτικής για το κλίμα αυτών που μας οδηγούν σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Δεν έχουμε μετόχους και δισεκατομμυριούχους ιδιοκτήτη, απλώς την αποφασιστικότητα και το πάθος να παρέχουμε παγκόσμιες αναφορές υψηλού αντίκτυπου, χωρίς εμπορική ή πολιτική επιρροή.

 Και όλα αυτά τα παρέχουμε δωρεάν, για να τα διαβάσουν όλοι. Το κάνουμε αυτό γιατί πιστεύουμε στην ισότητα των πληροφοριών. Μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων μπορούν να παρακολουθούν τα παγκόσμια γεγονότα που διαμορφώνουν τον κόσμο μας, να κατανοήσουν τον αντίκτυπό τους στους ανθρώπους και τις κοινότητες και να εμπνευστούν να αναλάβουν ουσιαστική δράση. Εκατομμύρια μπορούν να επωφεληθούν από την ανοιχτή πρόσβαση σε ποιοτικές, αληθείς ειδήσεις, ανεξάρτητα από την ικανότητά τους να πληρώσουν γι' αυτό.


Πηγή TheGuardian.com 
Νεότερη Παλαιότερη
1231

نموذج الاتصال