Οινοπαραγωγική παιδεία | Αμπελώνες σε δημοτικά σχολεία στη Χαλκιδική - e-Melissokomos.gr : Μελισσοκομικά και Αγροτικά Νέα για επαγγελματίες και ερασιτέχνες μελισσοκόμους

Breaking

Header Ads Widget

1231
634-2

Τρίτη

Οινοπαραγωγική παιδεία | Αμπελώνες σε δημοτικά σχολεία στη Χαλκιδική

 


Με θετική διάθεση πηγαίνουν οι μικροί μαθητές στα δύο δημοτικά της Αμμουλιανής και της Ιερισσού στην ανατολική Χαλκιδική. Εκτός από την εκμάθηση της σχολικής ύλης λαμβάνουν τη βιωματική εκπαίδευση στους αμπελώνες που έχουν φυτευτεί στις αυλές των σχολείων τους

«Συνεργαζόμαστε με το Οινοποιείο Domaine Agrovision πάνω από πέντε χρόνια. Οι μαθητές μας έχουν βρει ενδιαφέρον με το αμπέλι. Αναμένουμε όλοι μας να τρυγήσουμε φέτος και να έχουμε το δικό μας κρασί», επισήμανε ο διευθυντής του δημοτικού σχολείου Ιερισσού Γιώργος Κασκέτης.


«Πρόκειται για μια πρωτοποριακή ιδέα του οινοποιείου «Domaine Agrovision» με την οποία μαθαίνουν τα μικρά παιδιά τα μυστικά της αμπέλου και του κρασιού. Από την παιδική τους ηλικία έρχονται σε επαφή και γνωρίζουν καλύτερα τη φύση, το περιβάλλον καθώς και τον αγροτικό τομέα μέσα από τη διδασκαλία τους. Οι μαθητές δύο δημοτικών σχολείων, με την καθοδήγηση των δασκάλων τους, μαθαίνουν για την παραγωγή, τη φύση, τη βιώσιμη ανάπτυξη, τα προϊόντα και την ιστορία του τόπου τους καθώς και την επιχειρηματικότητα», υπογράμμισε ο κ. Κασκέτης.

Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής του οινοποιείου Άγγελος Ζαμάνης τόνισε ότι «είναι έξυπνο να διδάσκεις στα παιδιά το αμπέλι, τις ποικιλίες σταφυλιών, την αμπελουργία, τον τρύγο, την ιστορία και τους ανθρώπους των αμπελώνων της ανατολικής Χαλκιδικής. Τους προσφέρονται ξεχωριστές και συναρπαστικές εμπειρίες διότι μαθαίνουν για τα αμπέλια και την τέχνη του κρασιού».

Είναι αρκετά σημαντικό ότι η διαδικασία της βιωματικής εκπαίδευσης με το αμπέλι και την ελιά λειτουργεί ευεργετικά με τη συμπεριφορά των μαθητών. Οι μαθητές φροντίζουν το αμπέλι κάνοντας το κλάδεμα και ανυπομονούν τώρα για την παραγωγή του κρασιού.

«Φυτέψαμε την άμπελο με σκοπό οι 30 μαθητές μας να γνωρίσουν τον αγροτικό πρωτογενή τομέα. Αρχικά το Δημοτικό σχολείο Αμμουλιανής θέλει να ευχαριστήσει τον Άγγελο Ζαμάνη και το Domaine Agrovision για την πολύτιμη βοήθειά τους ώστε να δημιουργηθεί ο καινούργιος αμπελώνας του! Έτσι δίνεται η ευκαιρία στους μικρούς μαθητές να έρθουν σε επαφή και να γνωρίσουν καλύτερα τη φύση, το περιβάλλον καθώς και τον αγροτικό τομέα του νησιού. Η εκπαίδευση των μαθητών θα γίνει βιωματική, θα φροντίζουν και θα αρχίσουν να παράγουν προϊόντα από τον αμπελώνα τους. Έκτος από το αμπέλι έχουμε και τον βοτανόκηπός μας», σημείωσε ο διευθυντής του δημοτικού σχολείου Αμμουλιανής Αντώνης Πατηταράς.

Ο Νικήτας Μαρτιγάκης, πρόεδρος του Αναπτυξιακού Συλλόγου Αμμουλιανής, αναφέρθηκε στη σημασία που έχει για τα παιδιά να γνωρίσουν την καλλιέργεια της αμπέλου. «Έτσι αποκτούν περιβαλλοντική και τουριστική εκπαίδευση. Το αμπέλι είναι σημείο συνάντησης των μαθητών μετά το μάθημα μέσω των βιωματικών τους εμπειριών».

Η άμπελος έχει μεγάλο εκπαιδευτικό ενδιαφέρον γιατί επιτρέπει μια διαφοροποιημένη βοτανική, πολιτιστική, καλλιτεχνική, και πρακτική εργασία. Το αμπέλι, άρα και το κρασί, είναι θέμα πολιτισμού.

(του Νίκου Αβουκάτου - greenagenda.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου