Οι επιστήμονες μπορεί να έχουν βρει έναν νέο τρόπο για να προστατεύουν τις αποικίες μελισσών από τα θανατηφόρα ακάρεα

 


Αν η Janne Potter δεν χρειαζόταν να αντιμετωπίσει τις προσβολές από ακάρεα, λέει ότι η ζωή της ως μελισσοκόμος θα ήταν πολύ πιο εύκολη.

"Τα ακάρεα ρουφούν τα θρεπτικά συστατικά από τις μέλισσες σας, τα βάζουν πάνω τους και τα καβαλάνε, και τελικά σκοτώνουν τις μέλισσές σας. Θα μπορούσατε επίσης να καταλήξετε με παραμορφωμένες μέλισσες", είπε ο Πότερ, που διευθύνει το αγρόκτημα μελιού EquiFlora στο Βανκούβερ.

Γι' αυτό υποστηρίζει τις προσπάθειες μιας ομάδας ερευνητών του Πανεπιστημίου Simon Fraser που αναπτύσσουν μια χημική ένωση που θα μπορούσε να παραλύσει και τελικά να σκοτώσει τα παρασιτικά ακάρεα βαρρόα.

Τα ακάρεα βαρρόα είναι ενοχλητικά για τους μελισσοκόμους σε όλο τον κόσμο και αν αφεθούν χωρίς θεραπεία μπορούν να αποδεκατίσουν ολόκληρες αποικίες κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Τα ακάρεα επιτίθενται και τρέφονται με τις μέλισσες, αφήνοντάς τις ευάλωτες σε δευτερογενείς ασθένειες.

Τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσίευσε η Καναδική Ένωση Επαγγελματιών Μελισσοκόμων τον περασμένο μήνα δείχνουν ότι σχεδόν οι μισές αποικίες μελισσών του Καναδά δεν επιβίωσαν τον χειμώνα. Ήταν το μεγαλύτερο ποσοστό απώλειας αποικιών στον Καναδά τα τελευταία 20 χρόνια και η ένωση κατηγορεί σε μεγάλο βαθμό το άκαρι βαρρόα.

Οι ερευνητές του SFU διαπίστωσαν ότι η χημική ένωση - με την κωδική ονομασία 3C36 - μπορεί να παραλύσει τα ακάρεα βαρρόα χωρίς να βλάψει τις μέλισσες.

"Τα ακάρεα ανοίγουν μια τρύπα στον εξωσκελετό της μέλισσας όπου κι αν είναι ευάλωτα. Το πρόβλημα είναι ότι η μέλισσα έχει πληγές που δεν επουλώνονται και είναι ανοιχτή σε ιούς και βακτήρια", είπε ο Plettner.

Η Πότερ χρησιμοποιεί μια σειρά από θεραπείες, συμπεριλαμβανομένου ενός συνδυασμού χημικών, για να καταπολεμήσει τα παρασιτικά ακάρεα βαρρόα στο μελισσοκομείο της.

Είναι περίεργη για το πόσο μπορεί να διαρκέσει η αποτελεσματικότητα του 3C36.

«Η αντίσταση σε ορισμένα από τα φάρμακα είναι ένα μεγάλο πρόβλημα», είπε ο Πότερ, σημειώνοντας τρόπους με τους οποίους ορισμένα ακάρεα μεταλλάσσονται για να αντέξουν τις θεραπείες ναρκωτικών.

«Διατρέχει τον κίνδυνο όπως όλα τα άλλα φάρμακα να είναι το «θαυματουργό φάρμακο» για μερικά χρόνια και μετά όχι και τόσο καλά», είπε ο Πότερ.

«Πολλές επαναλαμβανόμενες δοκιμές»

Για να δοκιμάσουν την ένωση 3C36, οι ερευνητές χρησιμοποιούν ταμπλέτες από χαρτόνι και κολλώδη φύλλα με ένα πλέγμα από κάτω, τα οποία κοσκινίζουν τα ακάρεα που μπορούν να πέσουν από την κυψέλη.

«Είναι πολλές επαναλαμβανόμενες δοκιμές», είπε ο Πλέτνερ. «Έχουμε δει κάποια πολλά υποσχόμενη δραστηριότητα τόσο στο εργαστήριο όσο και στο πεδίο».

Η Plettner και η ομάδα της ήρθαν στην ανακάλυψη κατά λάθος. Ασχολήθηκε με τη μελέτη της όσφρησης στα έντομα κατά τη διάρκεια των μεταδιδακτορικών της σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα.


Αυτή και η ομάδα της προσπαθούσαν να αναπτύξουν ουσίες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις διατροφικές επιλογές των εντόμων.

«Αποφασίσαμε να το δοκιμάσουμε εναντίον άλλων αρθρόποδων και ανάμεσά τους ήταν το άκαρι βαρρόα», είπε ο Πλέτνερ. «Έτσι κατέληξα στη μελέτη».

Σημειώνει επίσης ότι μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να εγκριθεί και να βιομηχανοποιηθεί η ένωση."Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Υπάρχουν ακόμη μερικά χρόνια μπροστά μας", είπε.

Νεότερη Παλαιότερη
1231

نموذج الاتصال