Όλες οι ανθοφορίες του Φθινοπώρου

 Βρισκόμαστε ήδη στην καρδιά της «μικρής Άνοιξης». Έτσι αποκαλούν το Φθινόπωρο οι παλιοί μελισσοκόμοι. Κι αυτό γιατί και τώρα υπάρχουν εξ΄ ίσου καλές και παραγωγικές ανθοφορίες μ΄ αυτές της Άνοιξης.   

Μερικά από τα γνωστά μελισσοκομικά φυτά της Ελλάδας είναι τα εξής:

Αρμυρίκι (Tamarix Africana


Δίνει πολύ καλές ποσότητες γύρης και σε συνδυασμό με διεγερτική τροφοδοσία τα μελίσσια κάνουν καλούς γόνους. Υπάρχει στις νησιωτικές και παραθαλάσσιες περιοχές.

Πεύκο (Pinus hallepensis

Σ' αυτή την εποχή συγκεντρώνεται το περισσότερο μέλι από τους Μελισσοκόμους. Να μην γινόμαστε ληστρικοί.

Φθινοπωρινό ρείκι, Σουσούρα (Erica multiflora

Ένα από τα «μαγικά φυτά» της Ελλάδας για τις μέλισσες. Δίνει πολύ καλή ανάπτυξη και παραγωγή μελιού σε καλές χρονιές. Οι πρώιμες βροχές το «αναγκάζουν» να ανθίσει. Προσοχή: Ανθίζει από πάνω προς τα κάτω (υψομετρικά) και από τα Βόρεια προς τα Νότια. Υπάρχει σε όλη την Ελλάδα.

Πολύκομπος (Polygonum spp)

Φυτό που δίνει μέλι για τρύγο ενίοτε άλλα κάνει καλή ανάπτυξη. Το μέλι του έχει ιδιαίτερη γεύση και θέλει προσοχή. Υπάρχει στις πεδινές και ημιορεινές περιοχές (αυτοφυές ή σαν ζιζάνιο στα σταροχώραφα κυρίως).


Κουμάρια (Arbutus unedo)


Φυτό για ανάπτυξη και για μέλι. Έχει αραιό νέκταρ και σε χρονιές με πολλές βροχοπτώσεις θέλει προσοχή γιατί μπορεί να δημιουργήσει ζημιές στα μελίσσια. Το μέλι είναι πολύ πικρό. Υπάρχει στις ηπειρωτικές περιοχές της Ελλάδας

Χαρουπιά (caratonia siliqua)
Δίνει πολύ καλή ανάπτυξη και μέλι με ιδιαίτερη γεύση που σε πολλούς δεν αρέσει. Υπάρχουν άγριες (μονό γύρη) και ήμερες (Νέκταρ και γύρη). Υπάρχει στις νησιωτικές και παραθαλάσσιες νότιες περιοχές.


Κισσός (Hedera helix
Αναρριχητικό φυτό. Παρασιτεί σε δέντρα και μεγάλους θάμνους. Δίνει πολύ καλές ποσότητες γύρης και μελιού έτσι ώστε τα μελίσσια να ανανεώνουν επαρκώς τον πληθυσμό τους. Υπάρχει σε όλη την Ελλάδα.

Πηγη https://spaniamelissa.blogspot.com/
Νεότερη Παλαιότερη
1231

نموذج الاتصال