Κάθε πόσες μέρες πρέπει να γίνεται επανάληψη στην εξάχνωση οξαλικού οξέος

 


Κάθε πόσες μέρες πρέπει να γίνεται επανάληψη στην  εξάχνωση οξαλικού οξέος 

Πρόσφατα ένας αναγνώστης έγραψε ότι ήταν μπερδεμένος σχετικά με τον προγραμματισμό θεραπειών εξάχνωσης με οξαλικό οξύ όταν υπάρχει γόνος. Κάποιοι τη συμβούλεψαν να χρησιμοποιήσει τρεις θεραπείες με διαφορά πέντε ημερών, ενώ ένας άλλος συνέστησε τρεις θεραπείες με διαφορά επτά ημερών. Θέλει να μάθει ποιο είναι το καλύτερο!

Νομίζω ότι το μεγάλο ερώτημα εδώ είναι πόσο καιρό μετά από μια θεραπεία το οξαλικό οξύ συνεχίζει να σκοτώνει το βαρρόα. Όπως γνωρίζετε, η εξάχνωση  οξαλικού οξέος στέλνει ένα σύννεφο μικροσκοπικών κρυστάλλων στον αέρα που προσκολλώνται γρήγορα σε όλες τις εσωτερικές επιφάνειες της κυψέλης, αλλά και στης ίδιες της μέλισσες. Αν και αυτή η ουσία δεν είναι ιδιαίτερα επιβλαβής για τις μέλισσες, είναι θανατηφόρα για τα ακάρεα βαρρόα.

Μερικές από τις πρώτες αναφορές ισχυρίστηκαν ότι η χρηση της εξάχνωσης συνεχιζει να σκοτώνει τα βαρρόα για εως και τρεις εβδομαδες μετα την εξαχνωση. Αλλά αν αυτό ήταν αλήθεια, τα ακάρεα θα συνέχιζαν να σκοτώνονται καθώς βγαινανε μαζι με το γόνο. Ξέρουμε ότι αυτό δεν ισχύει. Πιο πρόσφατες αναφορές λένε ότι τα επίπεδα οξαλικού οξέος στην κυψέλη επανέρχονται γρήγορα στο φυσιολογικό μετά την εξάχνωση, κάτι που είναι πιο λογικό.

Για να αποφασίσετε πόσο χρόνο θα αφήσετε μεταξύ των θεραπειών, πρέπει να αποφασίσετε πόσο καιρό η χημική ουσία παραμένει ενεργή στην κυψέλη. Η υπόθεσή μου εδώ είναι ότι υπάρχει μικρή ή καθόλου υπολειμματική επίδραση.

Λίγα λογία για την ασφάλεια στην χρήση της εξάχνωσης οξαλικού οξέος

Πριν συνεχίσω, θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν είμαι λάτρης της εξάχνωσης του οξαλικού οξέος. Όπως συμβαίνει σε όλους μας, χρειάζομαι τους πνεύμονες μου υγιείς. Τους χρειάζομαι και με χρειάζονται. Φωτογραφίες από μελισσοκομεία γεμάτα ομίχλη με βήχα,  μισότυφλούς μελισσοκόμους με κάνουν να ανατριχιάζω. Ξέρω ξέρω. Είμαι ανόητος και υπερβολικά προσεκτικός, σωστά; Ωραία, αφήστε με να πιστεύω την "ανοησία μου". Αλλά το ότι «όλοι το κάνουν» , δεν σημαίνει ότι είναι καλή ιδέα.

Πριν αποφασίσετε να κάνετε χρήση της εξάχνωσης Οξαλικού οξέος σας προτείνω να διαβάσετε των άρθρο από την EPA ( ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Ηνωμένων Πολιτειών) για τη χρήση οξαλικού οξέος σε μια κυψέλη μελισσών . Διαβάστε επίσης τo MSDS (ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ) Φύλλο Δεδομένων Ασφαλείας Υλικού  για το οξαλικό οξύ και διαβάστε τις οδηγίες που συνοδεύουν για την μάσκα προστασίας . Κάτι που είναι απαραίτητο να φοράτε όταν κάνετε εξάχνωση. Εξασκηθείτε στην τοποθέτηση της μάσκας στο πρόσωπό σας και ελέγξτε για διαρροές και βεβαιωθείτε ότι αγοράσατε τη σωστή μάσκα. Εάν μπορείτε να μυρίσετε το οξύ, ο αναπνευστήρας δεν λειτουργεί. Το ότι υπάρχουν μερικοί μελισσοκόμοι και κάνουν εξάχνωση χωρίς ούτε καν μάσκα με ξεπερνάει.

Διάρκεια θεραπειας

Υποθέτω ότι υπάρχει μικρή ή καθόλου υπολειμματική δραστηριότητα μετά από μια οξαλική θεραπεία. Μια δημοσίευση του Dadant αναφέρει «Η κυψέλη επιστρέφει σε προκατεργασμένα επίπεδα οξαλικού οξέος λίγο μετά τη θεραπεία. Εντός ημερών από την εξάχνωση, οι μέλισσες θα αφαιρέσουν τους υπολειπόμενους κρυστάλλους οξαλικού οξέος από την κυψέλη». Υπάρχει αρκετό οξαλικό οξύ στην κυψέλη κατά το στάδιο της αφαίρεσης για να σκοτώσει τα αναδυόμενα ακάρεα; Δεν γνωρίζω.

Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι τα ακάρεα βαρρόα που είναι κρυμμένα στο γόνο προστατεύονται από τους κρυστάλλους του οξαλικού οξέος, αλλά τα ακάρεα που κυκλοφορούν έξω και πάνω στης μέλισσες θα τα σκοτώσει η εξάχνωση . 


Βαρρόα μέσα στο γόνο

Τώρα ας υποθέσουμε ότι θεραπεύετε την 1η Ιουλίου. Θεωρητικά, όλα τα εξωτερικά ακάρεα θα πεθάνουν τις επόμενες δύο μέρες. Αλλά έχετε περίπου δώδεκα ημέρες ακάρεων βαρρόα που ετοιμάζονται να εμφανιστούν. Γιατί δώδεκα; Γιατί ο γόνος αναπτύσσεται σε τρία στάδια. Ο γόνος βρίσκεται στο στάδιο του αυγού για 3 ημέρες, στο στάδιο της προνύμφης για 6 ημέρες και στο στάδιο της νύμφης για 12. Ο εμπειρικός κανόνας εδώ είναι ότι κάθε στάδιο έχει διπλάσιο μήκος από το προηγούμενο: 3+6+12 =21.

Επειδή κάποιος σίγουρα θα με διορθώσετε σε αυτό, θα επισημάνω ότι ο κύκλος του γόνου είναι στην πραγματικότητα λίγο μικρότερος επειδή το στάδιο της προνύμφης είναι πιο κοντά στις 5,5 ημέρες. Στο τέλος, αυτό κάνει ολόκληρο τον κύκλο γόνου να πλησιάζει τις 20,5 ημέρες αντί για 21. Αλλά επειδή οι περισσότεροι χρησιμοποιούν τις 21 ημέρες ως κύκλο γόνου και επειδή υπάρχει κάποια διακύμανση μεταξύ των πληθυσμών, θα παραμείνω σε αυτό.

Τα στάδια του αυγού και της προνύμφης δεν μετρούν πολύ εδώ, επειδή το ζευγαρωμένο θηλυκό βαρρόα δεν σκαρφαλώνει σε ένα κύτταρο γόνου μέχρι λίγο πριν καλυφθεί. Βασικά, τα αυγά των μελισσών και οι προνύμφες πρώιμου σταδίου αγνοούνται από τα ακάρεα.

Θέλετε να κάνετε θεραπεία αρκετά συχνά για να σκοτώσετε τα εξωτερικά ακάρεα, αλλά όχι αρκετά συχνά για να τραυματίσετε τις μέλισσες. Ορισμένες αναφορές λένε ότι οι συλλέκτριες και οι εργάτες δεν παθαίνουν ζημιά από την επανειλημμένη έκθεση στο οξαλικό οξύ, επειδή δεν ζουν πολύ περισσότερο από τέσσερις έως έξι εβδομάδες. Ωστόσο, η βασίλισσα  που μπορεί να ζήσει πολύ είναι πιο πιθανό να καταστραφεί από επαναλαμβανόμενες εκθέσεις. Πόσες θεραπείες μπορεί να αντέξει, δεν ξέρω. Αλλά σε κάθε περίπτωση, είναι λογικό να μην θεραπεύουμε περισσότερο από όσο χρειάζεται.


Οι τυπικες επιλογες εξάχνωσης


Ας υποθέσουμε ότι επιλέγετε διαστήματα 5 ημερών. Εάν κάνετε θεραπεία την ημέρα 1 και στη συνέχεια πέντε ημέρες αργότερα την ημέρα 6 και στη συνέχεια πέντε ημέρες αργότερα την ημέρα 11, έχετε ακόμα μία ημέρα ακάρεων που θα εμφανιστούν την ημέρα 12 χωρίς θεραπεία παρακολούθησης. Ωστόσο, εάν υποθέσετε ότι ο κύκλος του γόνου είναι πραγματικά μισή ημέρα μικρότερος όπως ανέφερα παραπάνω, ή εάν υπάρχει υπολειπόμενη δραστηριότητα για μια ή δύο ημέρες μετά τη θεραπεία, τότε θα πρέπει να είστε εντάξει.

Φαίνεται ότι τα διαστήματα των έξι ημερών μπορεί να είναι καλύτερα από τα διαστήματα πέντε ή επτά ημερών, επειδή διαιρεί ομοιόμορφα την περιορισμένη περίοδο. Αλλά κάθε μέρα που περιμένετε δίνει στα ακάρεα που μόλις εμφανίστηκαν περισσότερο χρόνο για να βρουν ένα κύτταρο γόνου που θα καλυφθεί σύντομα, γι' αυτό η χρήση ατμού οξαλικού οξέος δεν είναι ποτέ τόσο αποτελεσματική όταν υπάρχει γόνος.


Εναλλακτικες επιλογες 

Αν το έκανα αυτό, ίσως σκεφτόμουν να χρησιμοποιήσω ένα διάστημα πέντε ημερών και μετά ένα διάστημα έξι ημερών, καθώς δεν υπάρχει λόγος να είναι ίσα τα διαστήματα. Αυτό σημαίνει ότι θα έκανα θεραπεία την 1η ημέρα, μετά πέντε ημέρες αργότερα την 6η ημέρα και μετά έξι ημέρες αργότερα την 12η ημέρα. Τέλος πάντων, είναι απλώς μια ιδέα που μπορεί να κάνει ή να μην κάνει διαφορά.

Αυτή η ανάρτηση είναι απλώς ένας κυκλικός τρόπος να πω ότι δεν έχω καλή απάντηση στην ερώτηση. Αλλά δείχνει πώς θα το αξιολογούσα αν χρησιμοποιούσα εξάχνωση οξαλικού οξέος . Δεν πιστεύω στις απαντήσεις που ταιριάζουν σε όλους, επομένως ίσως χρειαστεί να πειραματιστείτε με διαφορετικά πρωτόκολλα για να δείτε ποιο είναι καλύτερο για εσάς.



Νεότερη Παλαιότερη
1231

نموذج الاتصال