Ο κύκλος ζωής της μέλισσας

 


Ο κύκλος ζωής της μέλισσας

Πολλοί με ρωτάνε ότι πλέον οι μέλισσες σε έχουν μάθει για αυτό και δεν σε τσιμπάνε… και όταν τους απαντάω ότι μια μέλισσα δεν γνωρίζει αφεντικό καθώς είναι η φύση της τέτοια και ζει από 28-35 μέρες τους καλοκαιρινούς μήνες και 5-6 μήνες το χειμώνα μένουν άναυδοι.. 

Άς μάθουμε λοιπόν λίγο τον βιολογικό κύκλο καθώς και τις δουλειές που κάνει μια εργάτρια μέλισσα
ολόκληρη της ζωή της.. 
Ξεκινάμε από την γέννα που είναι αυγό για τρείς μέρες και είναι τοποθετημένο στο κελί. Εκεί για τρείς συνεχόμενες μέρες δέχεται την περιποίηση από τις παραμάνες εργάτριες καθώς φροντίζουν τα κελιά να είναι πάντα ζεστά (τον χειμώνα) ή δροσερά (το καλοκαίρι) φτιάχνοντας τη θερμοκρασία να είναι σταθερή στους 35 βαθμούς. Η  τροφοδοσία γίνετε αποκλειστικά με βασιλικό πολτό. Τις επόμενες τρεις μέρες από αυγό γίνετε προνύμφη.. και η τροφοδοσία συνεχίζεται από τις εργάτριες γεμίζοντας το κελί φουλ με πολτό αλλά αυτή την φορά είναι μέλι και γύρη. Την έκτη μέρα το κελί σφραγίζετε και θα ανοιχτεί μετά από μέρες αναλόγως τι μέλισσα πρόκειται να εκκολαφτεί . Μια εργάτρια θέλει 21 μέρες, ο κηφήνας 24 μέρες και η βασίλισσα 16 μέρες. Από την στιγμή που θα γεννηθεί ακολουθούν κάποιες εργασίες.


Καθαριότητα

Εκκόλαψη-3η μέρα  καθαρίζουν τα κελιά που είναι να γεννήσει η βασίλισσα ή να γεμίσουν με τροφές, μέλι ή γύρη οι εργάτριες. Η καθαριότητα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο για το μελίσσι, ένα κελί που έχει ακαθαρσίες η βασίλισσα αποφεύγει να το γεννήσει.

Παραμάνες

4η -12η μέρα γίνονται παραμάνες, δηλαδή φροντίζουν τον νεαρό γόνο (αυγά), γεμίζοντας με αποθέματα τροφής καθώς ελέγχουν συνέχεια για την θερμοκρασία του κελιού.

Χτίστριες κερύθρας

13η – 21η μέρα ηλικιακά έχουν ωριμάσει οι αδένες της και πλέον μπορεί να χτίζει κερί καθώς και να σφραγίζει τα κελιά.

Φρουρός κυψέλης

18η – 21η μέρα Σε αυτό το διάστημα μερικές γίνονται και οι φρουροί της κυψέλης ελέγχοντας με την μυρωδιά (φερεμόνη) όποια μέλισσα πάει να μπει στην κυψέλη καθώς οποιοσδήποτε «μη εξουσιοδοτημένος» όπως χρυσόμυγες, πεταλούδες, σφήκες ποντίκια κτλ

Συλλέκτρια

21η – τέλος σε αυτό το διάστημα η μέλισσα γίνετε συλλέκτρια, βγαίνει εκτός κυψέλης για την ανίχνευση και συλλογή τροφής, νερού, νέκταρ και πρόπολη.

Να σημειωθεί ότι κατά την διάρκεια της ζωής της οι μέλισσες δεν κοιμούνται… απλά ξεκουράζονται…

Νεότερη Παλαιότερη
1231

نموذج الاتصال