Βάμμα πρόπολης . Τι είναι και πως αποθηκεύεται στο σπίτι .


 

Τι είναι η πρόπολη ; 

Όπως γνωρίζετε η μέλισσα συλλέγει νέκταρ, γύρη και νερό γιατί αυτά αποτελούν την τροφή της. Συλλέγει όμως και πρόπολη και αυτή είναι που την βοηθά να επιβιώνει εκατομμύρια χρόνια τώρα. Την χρησιμοποιεί ως ασπίδα αμυνόμενη ενάντια σε κάθε ξένο οργανισμό που την απειλεί, όσο μικρός (βακτήρια, μικρόβια) ή μεγάλος (μυρμήγκια, ποντίκια), περιορίζοντας τη δράση τους ή την πρόσβασή τους. Βουλώνουν τρύπες με αυτή για να μην μπαίνουν στο σπιτάκι τους εχθροί ή ο βοριάς, βαλσαμώνουν τυχόν μεγάλους νεκρούς εχθρούς που τους σκότωσαν όταν μπήκαν στην φωλιά τους για να κλέψουν τροφές (τους σκεπάζουν με πρόπολη και έτσι μουμιοποιούνται και δεν μυρίζουν αφού δεν μπορούν να αποσυντεθούν μιας και η πρόπολη έχει βακτηριοστατικές ιδιότητες και χωρίς βακτήρια δεν γίνεται αποσύνθεση).
Πολύ γρήγορα να σας πω ότι, σε γενικές γραμμές, η πρόπολη αποτελείται από 55% Ρητίνες και βάλσαμα, 30% Κεριά, 10% Αρωματικά & αιθέρια έλαια & 5% Γύρη και άλλες οργανικές ουσίες (Πηγή, «Πρόπολις» Αθ. Μπίκου).

Την πρόπολη την συλλέγει ο μελισσοκόμος με δυο τρόπους: 
Είτε ως αποξέσματα από τα ξύλινα μέρη της κυψέλης, είτε τοποθετώντας ειδικές παγίδες.
Στην πρώτη περίπτωση η συλλογή είναι μικρότερη και πιο κοπιαστική στη δεύτερη μεγαλύτερη και κυρίως σε πιο καθαρή μορφή. Αφού τοποθετήσουμε τις σίτες συλλογής στα επιλεγμένα μελίσσια μας (έχω παρατηρήσει ότι ορισμένα έχουν μεγάλη τάση να προπολίζουν και είναι σχετικά πιο υγιή από τα άλλα), μπορούμε να αφήσουμε το καπάκι ελαφρά ανοιχτό ώστε το φως και ο αέρας να εξαναγκάσουν τις μέλισσες να προπολίζουν ταχύτερα και περισσότερο. Σε μια από τις επόμενες επιθεωρήσεις μας θα βρούμε τη σίτα σφραγισμένη. Την αφαιρούμε και την τοποθετούμε στην κατάψυξη.

Αν και ο πρώτος τρόπος συλλογής, με απόξεση, είναι δυσκολότερος, παρ’ όλα αυτά η συλλογή δεν είναι αμελητέα. Μαζεύουμε την πρόπολη και την σχηματοποιούμε σε μπαλάκια τα οποία επίσης τοποθετούμε στην κατάψυξη.
Την πρόπολη που έχουμε μαζέψει τη συντηρούμε μέσα σε σακουλάκια τροφίμων στο ψυγείο ή ακόμη καλύτερα στην κατάψυξη. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να την διατηρήσουμε σχεδόν ένα χρόνο ή και περισσότερο.

Η επόμενη επεξεργασία που πρέπει να γίνει είναι αυτή του καθαρισμού.
Θα σπάσουμε τα μπαλάκια σε μικρότερα κομμάτια και θα αφαιρέσουμε όλα τα ορατά ξένα σώματα. Στη συνέχεια θα την θρυμματίσουμε σε ακόμη μικρότερα κομμάτια και θα την αναμίξουμε με νερό. Αφού την ανακατέψουμε καλά θα αφαιρέσουμε ότι επιπλέει. Θα στραγγίσουμε το νερό και αυτό που θα μείνει θα είναι καθαρή πρόπολη. Θα την στεγνώσουμε με χαρτί κουζίνας.

Και έπειτα ο μελισσοκόμος την επεξεργάζεται και φτιάχνει το γνωστό σε όλους μας Βάμμα πρόπολης.

Κανόνες για την αποθήκευση του προϊόντος στο σπίτι 

Το αλκοολούχο βάμμα θα χαρεί με τις ιδιότητές του για 3-5 χρόνια. Αλλά γι 'αυτό, πρέπει να τοποθετηθεί σε ένα σκοτεινό και ξηρό μέρος, το δοχείο πρέπει να είναι αεροστεγές και απολύτως καθαρό. Δεν χρειαζεται να είναι στο ψυγείο. 


Νεότερη Παλαιότερη
1231

نموذج الاتصال