Ένα σοβαρό λάθος που κάνουμε λίγο πριν το χειμώνα στα μελίσσια μας οι περισσότεροι μελισσοκόμοι


 

Ένα σοβαρό λάθος που κάνουμε λίγο πριν το χειμώνα στα μελίσσια μας οι περισσότεροι μελισσοκόμοι 

Τα μελίσσια την εποχή της ανθοφορίας και των μελιτωμάτων αποθηκεύουν τροφή για να διαχειμάσουν. Αυτό πρέπει να το θυμόμαστε το Φθινόπωρο, έτσι, που από αγάπη προς αυτά πρέπει να είμαστε φειδωλοί στον τρύγο, για να τους αφήνουμε μέλια σε αρκετή ποσότητα, όση χρειάζονται.

Όμως αν δεν μπορούμε να σκεφτούμε έτσι, τότε πρέπει να θυμηθούμε ότι το μέλι που αποθήκευσαν είναι δικό τους. Δικό μας είναι εκείνο που περισσεύει, για να τα προστατεύσουμε από τον κίνδυνο της λιμοκτονίας, και είναι βέβαιο ότι τουλάχιστον  θα μας πικράνει η απώλειά τους. Αυτός δε, ο λογικός και βάσιμος χειρισμός του μελισσοκομείου μας θα μας φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα του καλού ξεχειμωνιάσματός τους και είναι κανόνας της φύσης που έχει προβλέψει για όλα και δεν έχει υπόψη της ότι εμείς θεωρούμε το μέλι, τη φυσική τροφή τους, ισότιμο με τα ζαχαροσιρόπια, τις ζαχαρόπιττες, ότι προσπαθούμε με αυτά να τα ξεχειμωνιάσουμε. Το ανεπιθύμητο αποτέλεσμα είναι τότε μπροστά μας, αφού τα διεγείρουμε να γεννήσουν σε χρόνο ακατάλληλο και τα εκτροχιάζουμε από τους φυσικούς ρυθμούς και μηχανισμούς, που προβλέπουν ότι η βασίλισσα πρέπει να ξεκουραστεί, ότι η γέννα της ακολουθεί τον εξής ρυθμό:

  • -23 Απρίλη 300 αβγά ανά ημέρα. Χτίζουν κηρήθρες, συλλέγουν νέκταρ για το μεγάλο ξεκίνημα, θρέφουν τη βασίλισσα.
  • 23 Απρίλη – 5 Μάη κατακόρυφη αύξηση της γέννας, 1300-2000 αβγά ανά ημέρα, με κίνδυνο σμηνουργίας,
  • 5-21 Μάη πτώση στα 600-700 αβγά ανά ημέρα, εκολάπτεται ο πληθυσμός, σωστή εποχή για βασιλοτροφία,
  • 21 Μάη-4 Ιουνίου άνοδος αβγογέννας σε 1200-1500 αβγά ανά ημέρα, τάση σμηνουγίας, καιρός για παραφυάδες

και απομένει η ανάπτυξη του φθινοπώρου που  επηρεάζεται από το είδος της μελισσοκομίας, την τοποθεσία, τις εποχιακές βοσκές, τους χειρισμούς και τις κλιματικές αλλαγές.



Νεότερη Παλαιότερη
1231

نموذج الاتصال