Το δηλητήριο της μέλισσας και οι Θεραπευτικές ιδιότητες του δηλητηρίου

 


Το δηλητήριο της μέλισσας και οι Θεραπευτικές ιδιότητες του δηλητηρίου

Το δηλητήριο Είναι αυτό που περιέχεται στον ιοβόλο ασκό της κοιλιάς της μέλισσας και με το κέντρισμα της διαχέεται. Στο σημείο του σώματος που δέχτηκε το κέντρισμα προκαλείται αμέσως έντονος οξύς πόνος που διαρκεί για λίγα λεπτά και στη συνέχεια προκύπτει πρήξιμο, που και αυτό υποχωρεί μέσα στην ίδια μέρα. Βοηθάει στην περίπτωση η χρήση αντισταμινικών αλοιφών για τον πόνο και η επίθεση πάγου στο πρήξιμο.

Περίπτωση σοβαρής επικινδυνότητας : είναι σπάνια, σε άτομα που είναι αλλεργικά στο δηλητήριο των υμενοπτέρων εντόμων, οπότε το κέντρισμα προξενεί σχεδόν αμέσως αγγειοδιαστολή, πτώση της πίεσης, ορθοστατική υπόταση, ζάλη, δύσπνοια, ατονία, όλα αυτά ή κάτι από όλα αυτά. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις πρέπει γρήγορα να ζητηθεί ιατρική βοήθεια και στο μέλλον να υπάρχει προσοχή για την αποφυγή κεντρισμάτων μέλισσας, σφήκας κλπ.

Θεραπευτικές ιδιότητες του δηλητηρίου : Είναι πηγή φαρμακευτικών ουσιών, σύνθετο μείγμα από : υαλουρονιδασή, φωσφολίπαση, μελετίνη, απαμίνη, που επηρεάζουν τη φυσιολογία του οργανισμού που το δέχεται. Περιέχει και μεταλλικά στοιχεία και διάφορα ένζυμα. Διεγείρει τους αδένες των φλοιοεπινεφριδίων και την παραγωγή κορτιζόλης. Βοηθάει στην ρευματοειδή πολυαρθρίτιδα, στον περιορισμό ισχυακών πόνων, νευραλγίας, με προκαλούμενα κεντρίσματα στο μέρος που πάσχει και που αυτά (τα κεντρίσματα) κλιμακωτά αυξάνονται μέχρι 300 και 500 (συνολικά) για την ολοκλήρωση της θεραπείας. Επίσης με ενδοθερμική ένεση ετοίμων σκευασμάτων και με τοπικές μαλάξεις με αλοιφές που περιέχουν δηλητήριο. Διευρύνει τα τριχοειδή αγγεία και τις αρτηρίες, αυξάνει την αιμογλοβίνη, μειώνει το ιξώδες και την πυκνότητα του αίματος, διεγείρει τη δράση της καρδιάς και των μυών, επηρεάζει τον μεταβολισμό και μειώνει τη χοληστερίνη στο αίμα. (επιδράσεις που βοηθούν στην περίπτωση της φυματίωσης).

Η μελετίνη δε που περιέχει, ενεργεί άμεσα στην επιφάνεια καρκινογόνων κυττάρων και τα νεκρώνει αμέσως. Επίσης παρατηρήθηκε και κατασταλτική δράση σε περιπτώσεις καρκίνου οστών.


Νεότερη Παλαιότερη
1231

نموذج الاتصال