Τριπλοκυψελίο και πενταράκι κυψελίδιο για τα μελίσσια: Ο τέλειος τρόπος ξεχειμωνιάσματος για μικρά, αδύνατα παραφυάδες και μια πανεύκολη τράπεζα βασιλισσών - e-Melissokomos.gr : Μελισσοκομικά και Αγροτικά Νέα για επαγγελματίες και ερασιτέχνες μελισσοκόμους

Breaking

Header Ads Widget

1231
634-2

Τρίτη

Τριπλοκυψελίο και πενταράκι κυψελίδιο για τα μελίσσια: Ο τέλειος τρόπος ξεχειμωνιάσματος για μικρά, αδύνατα παραφυάδες και μια πανεύκολη τράπεζα βασιλισσών

 Πολλοί επαγγελματίες μελισσοκόμοι κόβουν παραφυάδες σε τριπλοκυψελίδια, και πενταράκια κυψελίδια, ξεχειμωνιάζουν εκεί, χρησιμοποιούν (τα τριπλοκυψελίδια) ως τράπεζα βασιλισσών και εφαρμόζουν χειρισμούς που οι κανονικές κυψέλες δεν μπορούν να προσφέρουν σε καμία περίπτωση. Όλοι ξέρουμε ότι όσο πιο "Στενός" είναι ο χώρος του μελισσιού, τόσο πιο καλή ανάπτυξη υπάρχει, τόσο πιο επιτυχημένο ξεχειμώνιασμα γίνετε, και το μελίσσι πάει με διαφορά καλύτερα. Σήμερα λοιπόν θα πούμε λίγα λόγια για το τριπλοκυψελίδιο και την χρήση του, όπως επίσης και για τα πενταράκια, που δουλεύουν πολλοί επαγγελματίες!


Θυμάμαι πρίν αρκετά χρόνια, που είχα πάει σε ένα παλιό μελισσοκόμο με μεγάλη εμπειρία, και μου έδειξε την δική του τράπεζα βασιλισσών. Ξέρετε σε τι κυψέλες είχε βάλει τις βασίλισσες που ήθελες γκαβάτσα για το χειμώνα; Σε τριπλοκυψελίδια! Μόλις ανοίξαμε, Νοέμβριο μήνα τα τριπλοκυψελίδια, αυτά έσφιζαν απο ζωή! Ήταν τόσο σφιχτός ο πλυθησμός, που άμα γινόταν μετάγγιση θα έμπαινε άνετα σε 5 πλαίσια. Ο γόνος ήταν εκτεταμένος, λόγω της ζέστης του κυψελιδίου εσωτερικά, και του σφιξίματος που υπήρχε. Εκείνη τη μέρα συνειδητοποίησα πόσο χρήσιμο είναι ένα τριπλοκυψελίδιο, για να φυλλάσουμε κάποιες extra βασίλισσες, αλλά και να βοηθούμε κάποια μικρά μελίσσια να ξεχειμωνιάζουν με επιτυχία.

Φωτό απο Βυσσινή Μέλισσα


Το τριπλοκυψελίδιο τι είναι; Είναι μια κανονική σε μέγεθος κυψέλη, η οποία έχει τρία χωρίσματα των 3 πλαισίων δηλαδή σύνολο 9 πλαίσια. Κάθε χώρισμα έχει και ένα δικό του ξύλινο τροφοδότη, έτσι ώστε να μην επικοινωνεί το ένα μελίσσι με το άλλο. Το τεράστιο πλεονέκτημα που έχουμε με το τριπλοκυψελίδιο, είναι ότι η θερμότητα που παράγεται απο το ένα μελισσάκι, πηγαίνει και στο διπλανό, με αποτέλεσμα και τα 3 μελισσάκια να ζεσταίνει το ένα το άλλο. Είναι λοιπόν ο ιδανικός τρόπος να έχουμε ανάπτυξη όλες τις εποχές και τεράστια επιτυχία στο ξεχειμώνιασμα. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που πολλοί μελισσοκόμοι επιλέγουν επίτηδες τέτοιες κυψέλες για τα μικρά τους μελίσσια.

Άλλη μια φορά είχα μιλήσει με ένα αρκετά μεγάλο μελισσοκόμο απο την Πελοπόνησσο, και μου είχε πεί το μυστικό που ξεχειμωνιάζει τα μικρά μελίσσια. Όπως μου είχε πεί επι λέξη "Χρησιμοποιώ τριπλοκυψελίδια. Βάζω τροφούλα επάνω 1 κιλό, και έτσι ξεχειμωνιάζουν ακόμα και 2 πλαίσια μελίσσια". Ωστόσο αυτός ο μελισσοκόμος είναι στη Νότια Ελλάδα οπότε τα δεδομένα για εμάς τους πιο Βόρειους είναι λίγο πιο αυστηρά!

Δεν σας μίλησα για τα πενταράκια κυψελίδια. Αυτά φίλες και φίλοι είναι κυψελίδια τα οποία χωράνε 5 μόνο πλαίσια, και σύμφωνα με την εμπειρία όσων τα χρησιμοποιούν, έχουν εκπληκτικό αποτέλεσμα στο ξεχειμώνιασμα. Μάλιστα χθές ακριβώς δίπλα μου στο Αγρίνιο, είδα ένα μελισσοκόμο που έχει φτιάξει ένα στόλο απο δαύτα. Τα ξεχειμωνιάζει φαίνεται με αυτό το τρόπο για να έχει μεγάλη επιτυχία. Το πενταράκι απο την δική μου εμπειρία είναι φοβερό για παραφυάδες αλλά και ξεχειμώνιασμα. Είναι ο ιδανικός χώρος για να έχουμε ένα δυνατό σφιχτό μελισσάκι, όμως το μειωνέκτημα είναι ότι την Άνοιξη χρειάζεται άμεσα μετάγγιση σε κανονική κυψέλη. Δηλαδή ακριβώς το ίδιο μειωνέκτημα που έχουμε και στο τριπλοκυψελίδιο!

Μετάγγιση απο τριπλοκυψελίδιο σε πενταράκι. Δείτε αριστερά το πενταράκι κυψελίδιο


Αυτά είχα να πω για τα κυψελίδια σήμερα, ελπίζω σύντομα να έχω περισσότερα να σας πω!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου