Τεχνητή διακοπή του γόνου


 Τεχνητή διακοπή του γόνου


Η τεχνητή διακοπή του γόνου-δηλαδή η διακοπή της γέννας της βασίλισσας με χειρισμό του μελισσοκόμου ώστε να μπορεί ο μελισσοκόμος να μπορεί να κάνει τους απαραίτητους χειρισμούς που χρειάζεται να κάνει.Ναι ακούγεται λίγο γενικό αυτό,πιο ειδικά, μπορεί να βρει όφελος ένας τέτοιος χειρισμός, σε θεραπείες κατά του βαρρόα.Αυτό αφορά κυρίως τις νότιες περιοχές της Ελλάδας,που συνήθως ο γόνος δεν σταματάει ούτε τον χειμώνα.Στη βόρεια Ελλάδα,έχουμε διακοπή γόνου,συνήθως από τον Νοέμβριο και μετά.

Ως γνωστόν,το βαρρόα "κρύβεται" και γεννά στα κελιά που περιέχουν γόνο.Οπότε ο κλειστός γόνος,δίνει μια μικρή προστασία στο ακάρι.Η διακοπή γόνου,μας δίνει το αβαντάζ,στο να έχουμε εκτεθειμένο το ακάρι-δηλαδή πάνω στις μέλισσες,χωρίς να κρύβεται στα κελιά-με σκοπό να μπορούμε να το "χτυπήσουμε" αποτελεσματικά.

Διακοπή γόνου,μπορούμε με πετύχουμε με διάφορους τρόπους.Ο κάθε μελισσοκόμος,μπορεί να διαλέξει αυτόν τον τρόπο,που τον εξυπηρετεί καλύτερα.Να διευκρινίσω,ότι η παρούσα ανάρτηση αναφέρεται κυρίως στην νότια Ελλάδα.Μια μικρή περίπτωση που να αναφέρεται και στα πιο βόρεια,είναι η ύπαρξη μεγάλου αριθμού ακάρεων στο μελίσσι,οπότε να κρίνεται αναγκαία μια θεραπεία

  1. Διακοπή γόνου με μετακίνηση των μελισσιών σε υψόμετρο.Η εξωτερική θερμοκρασία,κάνει τα μελίσσια να σταματούν την εκτροφή-γέννα γόνου,οπότε ο εν λόγω χειρισμός μας δίνει το περιθώριο να κάνουμε θεραπεία.Αυτός ο χειρισμός,δεν είναι και από τους  οικονομικούς,καθώς προστίθενται έξοδα στη μετακίνηση.
  2. Εγκλωβισμός της βασίλισσας σε ειδικό κλουβάκι.Απαιτείται μια σχετική εγρήγορση,γιατί πιθανόν να δημιουργηθούν κελιά αντικατάστασης.Μετά το "σκάσιμο" των τελευταίων κελιών του γόνου,μπορεί να γίνει θεραπεία.
  3. Αφαίρεση όλων των πλαισίων με γόνο και δημιουργία μιας καινούργιας κυψέλης με όσα πλαίσια έχουμε αφαιρέσει και από άλλες κυψέλες.Με αυτό πετυχαίνουμε άμεση απομάκρυνση κάθε ¨φωλιάς" για το βαρρόα,οπότε μπορεί να γίνει άμεση θεραπεία στο μητρικό μελίσσι.Επίσης στην καινούργια κυψέλη που δημιουργήσαμε,αφού ξεγονιάσουν με την προϋπόθεση πάντα να μην κάνουμε κανένα λάθος και πάρουμε καμια βασίλισσα μαζί,να κάνουμε θεραπεία και λίγες μέρες αργότερα να ενώσουμε με τα μητρικά μελίσσια.Εναλλακτικά μπορούμε απλά να καταστρέψουμε όλο το γόνο.ΣΗΜΕΙΩΣΗ:το νέο μελίσσι που κάναμε,είναι ορφανό,ώστε να μην υπάρχει βασίλισσα για να γεννάει νέο γόνο.Είναι μια μέθοδος που απαιτεί σχετική λεπτότητα ώστε να μην δημιουργηθεί καινούργια κοινωνία μελισσών με βασίλισσα.Επίσης πρέπει να μην το αφήσουμε τόσο,όσο να γίνει αρρενοτόκο!Απαιτείται προσοχή και στην ένωση με το μητρικό μελίσσι.
  4. Αυτή η μέθοδος θα μπορούσε να είναι επέκταση των υπόλοιπων μεθόδων.Τοποθέτηση του πλαισίου με την βασίλισσα σε ένα πλαισιο-διάφραγμα**.Αφού βγεί όλος ο γόνος εκτός του διαφράγματος,αφαιρούμε το πλασίο που πατάει η βασίλισσα και περιέχει γόνο και εφαρμόζουμε θεραπεία.Θεωρώ πως είναι μια σχετικά εύκολη μέθοδος που απαιτεί όμως έναν αριθμό εξοπλισμού(πλαισιο-διαφράγματα),τα οποία έχουν ένα σχετικό κόστος περί τα 20 ευρώ το ένα.



Νεότερη Παλαιότερη
1231

نموذج الاتصال