Μετασυλλεκτικές φροντίδες στον ελαιώνα


 

Η ολοκλήρωση της συγκομιδής αποτελεί συνήθως την ''λήξη'' της καλλιεργητικής περιόδου για τον παραγωγό. Για να διασφαλιστεί όμως η καλή υγεία και παραγωγικότητα των δέντρων και την επόμενη χρονιά, απαιτούνται κάποιες συμπληρωματικές ενέργειες από τον ελαιοπαραγωγό.

Ψεκασμοί με χαλκούχα σκευάσματα ή κατάλληλα μυκητοκτόνα

Στόχος αυτής της επέμβασης είναι η προστασία των δέντρων από ασθένειες όπως το γλοιοσπόριο και το κυκλοκόνιο. Το μέτρο αυτό είναι ιδιαιτέρως σημαντικό σε περιοχές με βροχοπτώσεις ή σε ελαιώνες με γνωστό βεβαρημένο ιστορικό προσβολών και όπου τα δέντρα τραυματίστηκαν κατά την συγκομιδή του καρπού.

Μία σημαντική μερίδα καλλιεργητών ξεκινάει τον ψεκασμό με χαλκό περί τα μέσα Σεπτεμβρίου. Πραγματοποιεί έναν ψεκασμό ανά περίπου 10 - 20 ημέρες έως και μία εβδομάδα πριν τη συγκομιδή (δηλαδή πραγματοποιεί συνολικά 3 - 5 ψεκασμούς). Εννοείται ότι επιλέγεται μία ημέρα χωρίς βροχή και έντονους ανέμους, κατά προτίμηση μετά από κάποια βροχερή ημέρα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, χρησιμοποιείται οξυχλωριούχος χαλκός αναμεμειγμένος με διαφυλλικό σκεύασμα καλίου, το οποίο σε αυτό το χρονικό σημείο αυξάνει την τελική αναλογία σε ελαιόλαδο. Επειδή όπως έχουμε πει, μια μεγάλη μερίδα των καλλιεργητών πραγματοποιούν ταυτόχρονα κλάδεμα και συγκομιδή, αυτοί πραγματοποιούν ξανά ψεκασμό με χαλκό (αλλά όχι διαφυλλικό λίπασμα) αμέσως μετά το κλάδεμα. Αν όμως απέχει χρονικά η συγκομιδή με το κλάδεμα, τότε εφαρμόζεται χαλκός και μετά το ράβδισμα, αλλά και αργότερα αμέσως μετά το κλάδεμα.

Συμπληρωματική λίπανση και προσθήκη οργανικής ουσίας

Πέρα από την βασική λίπανση που γίνεται κατά τους χειμερινούς μήνες (Ιανουάριο-Φεβρουάριο) μπορούν να εφαρμοστούν και 1-2 διαφυλλικές λιπάνσεις, μετά την συγκομιδή ή να εμπλουτιστεί ο ελαιώνας με οργανικά λιπάσματα, όπως κομπόστ ή χωνεμένη κοπριά. Σύμφωνα με τον Καθηγητή Γιώργο Δ. Νάνο από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με την μετασυλλεκτική εφαρμογή ενισχύονται τα επίπεδα ψευδαργύρου, μαγνησίου και βορίου για την επόμενη καλλιεργητική χρονιά, ενώ προστίθεται και ασβέστιο, μαγγάνιο και μόλυβδος. (agr.uth.gr) Αυτές οι εφαρμογές μπορούν να επηρεάσουν την διαφοροποίηση των οφθαλμών και την διαμόρφωση των ανθέων.

Είναι σημαντικό να μην παραμένουν πεσμένες ελιές στον ελαιώνα

Οι ελιές που έχουν πέσει στο έδαφος κατά τη συγκομιδή ή πιο πριν, αν δεν μαζευτούν και μείνουν εκεί έως την επόμενη χρονιά, είναι το τέλειο όχημα για το γρήγορο πολλαπλασιασμό του δάκου πολύ νωρίς. Ό,τι έχει απομείνει από τη συγκομιδή μας πρέπει να μαζευτεί σε σακούλες και να απομακρυνθεί άμεσα από το χωράφι, καθώς πιθανώς οι πεσμένες ελιές περιέχουν αυγά και προνύμφες του δάκου.

Πηγή - wikifarmer.com


Νεότερη Παλαιότερη
1231

نموذج الاتصال