Οι "παχιές μέλισσες" είναι το κλειδί για να επιβιώσουν τον χειμώνα

 


Οι "παχιές μέλισσες" είναι το κλειδί για να επιβιώσουν τον χειμώνα 


Ένα από τα πράγματα που ακούω από τους παραγωγούς με τους οποίους συνεργάζομαι είναι μια συνεχής ανησυχία σχετικά με τις προκλήσεις της επιτυχούς διαχείμασης των κυψελών.

Οι μελισσοκόμοι κάνουν ό,τι μπορούν για να προετοιμάσουν τις μέλισσές τους για μια επιτυχημένη χειμερινή περίοδο, συμπεριλαμβανομένης της συμπληρωματικής τροφής και πιο περίπλοκων στρατηγικών, όπως η συνενώσεις κλπ.

Τι ακριβός είναι οι παχιές μέλισσες;

Καθώς ήμουν σε μια επιθεώρηση στα μελίσσια μου παρατήρησα ότι μερικές νέες μέλισσες που γεννιόντουσαν μου φάνηκαν πιο παχιές σε σχέση με άλλες και αναρωτήθηκα αν όντως ισχύει η απλά το φανταζόμουν.

Αυτό με έκανε να αναρωτιέμαι πώς μπορούν οι φθινοπωρινές μέλισσες να περάσουν το χειμώνα όταν υπάρχουν λίγα εως ελάχιστα μελισσοκομικά φυτά.Αυτή η ερώτηση προκάλεσε μια συναρπαστική έρευνα. Αποδεικνύεται ότι η αλλαγή των εποχών φέρνει τις λεγόμενες παχιές μέλισσες ! 

Ενώ ορισμένα ζώα φαίνονται ορατά μεγαλύτερα, στις  μέλισσες , είναι λιγότερο για το μέγεθος της μέλισσας και περισσότερο για τις εσωτερικές δομικές αλλαγές για την επερχόμενη κρύα εποχή. Όπως οι αρκούδες που προετοιμάζονται για χειμερία νάρκη, οι μέλισσες εφαρμόζουν μια παρόμοια στρατηγική με χιλιοστόγραμμα.

Όταν λέμε για «παχιές μέλισσες», είναι η βιτελογενίνη που βοηθάει στην αποθήκευση των αποθεμάτων τροφής τους.

Τι είναι η βιτελογενίνη 

Η βιτελογενίνη είναι ένας τύπος πρωτεΐνης που χρησιμοποιούν οι μέλισσες για να αποθηκεύουν αποθέματα τροφής στο σώμα τους. Η βιτελογενίνη αποτελείται από ζάχαρη, λίπος και πρωτεΐνη, με κύριο συστατικό, την πρωτεΐνη, που αντιστοιχεί συνολικά στο 91% του μείγματος. Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι η βιτελογενίνη είναι απαραίτητη για την ανοσολογική λειτουργία των μελισσών.

Είναι συναρπαστικό ότι η βιτελογενίνη είναι ουσιαστικά μια πρωτεΐνη τύπου κρόκου αυγού, που συντίθεται στην κοιλιά πολλών ειδών ζώων, όχι μόνο των μελισσών. Στις μέλισσες, δρα ως αντιοξειδωτικό για την προώθηση της μακροζωίας στις βασίλισσες και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος ολόκληρης της κυψέλης.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η βιτελογενίνη κυνηγά τις ελεύθερες ρίζες στο σύστημα της μέλισσας, καταστέλλει τη βλάβη από το οξειδωτικό στρες και επιτρέπει στις μέλισσες που διαχειμάζουν να ζήσουν περισσότερο.


Τι συμβαίνει όταν υπάρχουν μεγάλες ώρες βροχερών ημερών; Τα επίπεδα γύρης μειώνονται επειδή υπάρχει πολύ υγρασία για τις μέλισσες συλλέκτριες για να βγουν έξω και να συλλέξουν. Όταν τα αποθέματα γύρης είναι χαμηλά, οι παραμάνες μέλισσες πρέπει να αξιοποιήσουν τα αποθέματα βιτελογενίνης εντός της κυψέλης για να ταΐσουν τον αναπτυσσόμενο γόνο.Εν ολίγοις, τα χαμηλά επίπεδα πρωτεΐνης έχουν ένα φαινόμενο ντόμινο όπου οι νεαρές προνύμφες λιμοκτονούν.


Η επιβίωση των μελισσών κατά τη διάρκεια μακρών, κρύων χειμώνων εξαρτάται από το άφθονο μέλι και τις πρωτεΐνες που αποθηκεύονται στην κυψέλη. Οι εργάτες καταναλώνουν γύρη όταν τελειώνει η εκτροφή γόνου για την εποχή. Με λιγότερους γόνους να ταΐσουν, τα ενήλικα αποθηκεύουν τα πλεονάζοντα θρεπτικά συστατικά στο σώμα τους και γεμίζουν με βιτελογενίνη. Οι παχιές μέλισσες τρέφονται καλά και είναι έτοιμες για το χειμώνα.

Η προσθήκη τροφης από μελισσοκόμους που βοηθάνε τις καλοθρεμμένες μέλισσες μπορεί να είναι το κλειδί για την υγεία της αποικίας μέσω της διατροφής, της επιτυχημένης διαχείμασης, της συσσώρευσης την άνοιξη και της παραγωγής μελιού. 

Η υψηλή βιτελογενίνης επιτρέπουν στις παραμάνες μέλισσες, τις βασίλισσες και τις χειμερινές μέλισσες να ζήσουν περισσότερο, κάτω από λιγότερο άγχος και να είναι πιο ανθεκτικές στις ασθένειες. Η πρωτεΐνη είναι πολύτιμη για την αποικία των μελισσών και τα επίπεδα βιτελογενίνης είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού.

Οπότε το καλύτερο που μπορεί να κάνει ο μελισσοκόμος ώστε να έχουν υψηλή βιτελογενίνη πρωτεΐνη οι μέλισσες είναι να έχουν επάρκεια τροφων .Δηλαδή μέλι από της αρχες του φθινοπώρου ώστε να μπορέσουν οι μέλισσες να προετοιμαστούν για τον χειμώνα . 

Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε στο www.carolinafarmstewards.org


Νεότερη Παλαιότερη
1231

نموذج الاتصال