Ταίστρα από κόντρα πλακέ. Καλύπτει ολόκληρη την επιφάνεια της κυψέλης - e-Melissokomos.gr : Μελισσοκομικά και Αγροτικά Νέα για επαγγελματίες και ερασιτέχνες μελισσοκόμους

Breaking

Header Ads Widget

1231
634-2

Τρίτη

Ταίστρα από κόντρα πλακέ. Καλύπτει ολόκληρη την επιφάνεια της κυψέλης

 Ο μελισσοκόμος Ιορδάνης μας στέλνει τη κατασκευή του...

Η κατασκευή με κόντρα πλακέ είναι καλή. Έφτιαξα και χρησιμοποιώ την ταΐστρα, μισή για σιρόπι και η άλλη μισή για ζαχαροζύμαρο σκεπασμένη με τζάμι για να μην ενοχλείς το μελίσσι όταν δεν χρειάζεται τώρα τον χειμώνα. Έχω τρυπητούς πλαστικούς πάτους και αυτή η κατασκευή  τα βοηθά να ζεσταίνονται. Ταυτόχρονα,  αν υπάρξει περισσότερη υγρασία απορροφάται από το κόντρα πλακέ Την άνοιξη μπορείς να τροφοδοτήσεις σιρόπι. Τον έχω μάλιστα καλύψει με σήτα για να μην μπορεί να πάει η μέλισσα και να πνίγει.

Την ταίστρα την οποία αντέγραψα, μου την έδωσε ο ΦΙΛΟΣ ο Λουκάς Προδρομίδης, αυτός που μου έδωσε τα 2 πρώτα μελίσσια και από τότε τα αγάπησα. Είναι πατέντα της Γεωπόνου και μελισσοκόμου, υπεύθυνης του τομέα Μελισσοκομίας  της Περιφερειακής ενότητας Πέλλας κ. Κατερίνας Καλαιτζίδου.

Διαδικασία κατασκευής:
Στο κόντρα πλακέ ανοίγουμε με σέγα τρύπα, για να τοποθετηθεί το ζαχαροζυμαρο πάνω στα πλαίσια. Από εκεί βγαίνουν και οι μέλισσες για να πάρουν το σιρόπι. Αφήνουμε 2 εκατοστά περιμετρικά του κόντρα πλακέ ώστε να μπορεί άνετα να "καθίσει" πάνω το καπάκι. Κολλάμε και καρφώνουμε στην συνέχεια ξύλα 2Χ4 Χ36 και δημιουργούμε τον χώρο για το σιρόπι. Παίρνει άνετα 750ml .Το ξύλο προς την πλευρά του ανοίγματος δεν το κολλάμε στο κάντρα πλακέ αλλά αφήνουμε κενό 2 χιλιοστών ώστε να περνά το σιρόπι το οποίο οι μέλισσες παίρνουν ανεβαίνοντας σε ένα τριγωνικό ισόπλευρο ξύλο το οποίο κρατά το σιρόπι αλλά βοηθά και τις μέλισσες να μπορούν να πάρουν το σιρόπι το οποίο περνά κάτω από το ξύλο όπου αφήσαμε το κενό των 2 χιλιοστών. Για μεγαλύτερη ασφάλεια των  μελισσών μας, μπορούμε να καλύψουμε τον χώρο του σιροπιού με σήτα αλλά όχι σταθερή, ώστε να μπορούμε να πλένουμε το σημείο αυτό αν χρειαστεί.



Πηγη www.orinimelissa.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου