Σκουρόχρωμα ή ανοικτόχρωμα μέλια;



 Το χρώμα του μελιού καθορίζεται από φυτό ή τα φυτά ή το μέρος του φυτού από τα οποία τράφηκαν οι μέλισσες. Το χρώμα του μελιού ποικίλει από σχεδόν διάφανο μέχρι σκούρο καφέ (σχεδόν μαύρο) με αποχρώσεις κίτρινου, ξανθού, ασπρουδερού, χρυσαφένιου, χρώμα καραμέλας, καστανό, χάλκινο, ανοιχτό καφέ, πρασινοκαφέ, πρασινωπού, κοκκινωπού, ακόμα και μπλε χρώματος.

Μέλι που προέρχεται από ακακία είναι διάφανο και ξανθό, από αγριολούλουδα ποικίλης ανθοφορίας είναι ξανθό έως μελί και καραμελένιο, από ερεικόμελο φθινοπωρινό είναι σκουρό κοκκινωπό, από πολύκομπο και καστανιά είναι σκούρο καφέ, από βαμβάκι ασπρουδερό, από σφενδάμι πρασινοκαφέ,από φλαμούρι και μαλούσα πρασινωπό, από λεύκα σκούρο. 

Αλλά και στο μέλι μελιτώματος που ανήκει στην κατηγορία των σκουρόχρωμων μελιών το χρώμα τους ποικίλει όπως το πευκόμελο με χρώμα ανοιχτό καστανό έως σκούρο καφέ ανάλογα την εποχή της συγκομιδής.

Σκουρόχρωμα ή ανοικτόχρωμα μέλια;

Συμφωνα με το beelab όλα τα σκουρόχρωμα μέλια, περιέχουν περισσότερα ιχνοστοιχεία και  σίδηρο. Στον παρακάτω πίνακα φαίνεται ότι οι διαφορές είναι πολλές και σημαντικές.

Θα πρέπει να προστεθεί όμως ότι τα ανοικτόχρωμα μέλια έχουν συνήθως καλύτερο άρωμα από το σκουρόχρωμα.

Νεότερη Παλαιότερη
1231

نموذج الاتصال