Τα δυνατά μελίσσια έδωσαν περισσότερο πευκόμελο - e-Melissokomos.gr : Μελισσοκομικά και Αγροτικά Νέα για επαγγελματίες και ερασιτέχνες μελισσοκόμους

Breaking

Header Ads Widget

1231
634-2

Πέμπτη

Τα δυνατά μελίσσια έδωσαν περισσότερο πευκόμελο


 Ολοκληρώθηκε και  ο δεύτερος κύκλος της συλλογής μελιτώματος από το έντομο marchalina hellenica, τον γνωστό εργάτη του πεύκου. Η μέχρι τώρα εικόνα που παρουσιάζουν οι κυψέλες διαφέρει σημαντικά από περιοχή σε περιοχή. Όπως φαίνεται, καλύτερα αποτελέσματα είχαν τα δυνατά μελίσσια και οι μελισσοκόμοι, μέσα από ορθή διαχείριση των μελισσοσμηνών, κατάφεραν να αυξήσουν την παραγωγή τους. Το ζητούμενο κατά την τρέχουσα περίοδο είναι το θέμα των τιμών, που δείχνουν να είναι σταθερές, με μικρές κατά περίπτωση αυξήσεις, οι οποίες όμως δεν συμβαδίζουν με το αυξημένο κόστος παραγωγής.

Ο Νίκος Μπακανδρίτσος, μελισσοκόμος από τα Καλά Νερά Αττικής, μεταφέρει το μεγαλύτερο μέρος των κυψελών του στο Προκόπι Ευβοίας και, όπως ο ίδιος λέει, «ο δεύτερος κύκλος της συλλογής πευκόμελου δείχνει να είναι καλύτερος. Το τελευταίο διάστημα έχουν σταματήσει τη δραστηριότητα οι μέλισσες λόγω της βροχής, αλλά σε μία εβδομάδα περίπου θα ξεκινήσουμε πάλι και σιγά-σιγά θα κλείσουμε τον κύκλο της συλλογής για την τρέχουσα περίοδο».

Μειωμένη η παραγωγή στη Θάσο

Για χαμηλότερες αποδόσεις στην περιοχή της Θάσου κάνει λόγο ο Κώστας Παναγιωτόπουλος, μελισσοκόμος από την ίδια περιοχή, καθώς εκτιμά μια μείωση από 20% έως 30%, σε σύγκριση με την περσινή περίοδο. Υποστηρίζει ότι ο κύκλος του πεύκου δεν έκλεισε με θετικά αποτελέσματα, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν το τελευταίο διάστημα. «Η κατάσταση αυτή θα έχει και αρνητικά αποτελέσματα στις κυψέλες, διότι θα αναγκαστούμε να ταΐζουμε τις μέλισσες με μέλι που έχουμε».

Συνεχίζουν ρείκι και κουμαριά στη Φθιώτιδα

Χωρίς σημαντικές μεταβολές συνεχίζεται η συλλογή του μελιού σε διάφορες περιοχές της Φθιώτιδας. Το πεύκο, σύμφωνα με τον Νίκο Κεραμάρη, μελισσοκόμο από την Παύλιανη, δείχνει να κλείνει τον κύκλο του, όμως οι μέλισσες συνεχίζουν να συλλέγουν γύρη από ρείκια και κουμαριές, έχοντας σύμμαχο και τον καιρό. Οι τελευταίες βροχοπτώσεις για τον ίδιο «συμβάλλουν σημαντικά στη συλλογή του μελιού, μέχρι να πέσουν οι θερμοκρασίες και να έρθουν οι παγωνιές». Τέλος, αναφερόμενος στο θέμα των τιμών, κάνει λόγο για τιμές του πευκόμελου «από 3,80 έως 4,30 ευρώ το κιλό, δεν έχουν δηλαδή σημαντικές μεταβολές από την περσινή περίοδο».

Διπλασιάστηκε το κόστος στη Λιβαδειά

Στο κόστος παραγωγής, εκτός από τα καύσιμα συμμετέχουν και άλλα εφόδια που χρησιμοποιούν οι μελισσοκόμοι για τις ανάγκες που απαιτούνται.

Όπως αναφέρει ο Γιώργος Παπιώτης, μελισσοκόμος από τη Λιβαδειά, «τα βάζα που συσκευάζουμε το μέλι από τα 35 λεπτά που αγοράζαμε το κάθε ένα πέρυσι, φέτος έφτασαν στα 65. Η κατάσταση αυτή δυσχεραίνει τη δραστηριότητά μας και οι τιμές που εισπράττουμε δεν αρκούν για να καλύψουν το κόστος παραγωγής».

Ενισχύονται τα εργαστήρια ελέγχου με τη νέα ΚΑΠ

Σε αναμονή για την υπογραφή του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου της Ελλάδας για τη νέα προγραμματική περίοδο της ΚΑΠ βρίσκεται και ο κλάδος των μελισσοκόμων.

Όπως αναφέρει ο Βασίλης Αηδόνης, γεωπόνος και ειδικός σε θέματα μελισσοκομίας, «το πρόγραμμα για τους μελισσοκόμους στη νέα ΚΑΠ προβλέπει ενισχύσεις των μελισσοκόμων για τις ανάγκες των μετακινήσεών τους, τη χρήση τεχνολογιών GPS, την ενίσχυση των μελισσοκομικών φορέων, τη φύτευση μελισσοκομικών φυτών, καθώς και εργαστήρια ελέγχου της ταυτότητας του μελιού.

Αυτά θα είναι μερικά μόνο από τα νέα χρηστικά εργαλεία, τα οποία θα συμβάλουν στην ανάπτυξη της μελισσοκομίας», αναφέρει ο κ. Αηδόνης και προσθέτει: «Πρέπει να ενισχυθεί η ελληνική μελισσοκομία, καθώς έχει μεγάλες δυνατότητες και περιθώρια ανάπτυξης, λόγω της πλούσιας βιοποικιλότητας και κατ’ επέκταση της παραγωγής ποιοτικού μελιού».

(Γιάννης Σάρρος - ypaithros.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου