Μέλι: Το δώρο της μέλισσα - e-Melissokomos.gr : Μελισσοκομικά και Αγροτικά Νέα για επαγγελματίες και ερασιτέχνες μελισσοκόμους

Breaking

Header Ads Widget

1231
634-2

Κυριακή

Μέλι: Το δώρο της μέλισσα



Έχει χαρακτηριστεί τροφή των θεών. Όλοι (μα όλοι!) οι κάτοικοι του πλανήτη, άνθρωποι και ζώα, τρελαίνονται γι’ αυτό. Είναι η αρχέγονη γλυκιά γεύση της φύσης. Και ενώ όλοι μας λένε να αποφεύγουμε τα γλυκά, το μέλι αποτελεί μοναδική εξαίρεση. Γιατί είναι γλυκό και κάνει καλό! Ένα μέλι καλή ποιότητας, που παράχθηκε με φυσικό τρόπο και σωστούς μελισσοκομικούς χειρισμούς, περιέχει βιοδραστικά συστατικά που συμβάλλουν στη βελτίωση της υγείας μας. 

Διατροφική αξία μελιού

Το 80% του μελιού αποτελείται από σάκχαρα η πλειοψηφία των οποίων είναι:
➢φρουκτόζη
➢γλυκόζη

Το 15% του συνόλου των σακχάρων είναι ιδιαίτερα σπάνια στη φύση(ισομαλτουλόζη). Θα πει κανείς: «μα με τόσα σάκχαρα δεν βλάπτει τον οργανισμό μου?» όχι μόνο δεν τον βλάπτει, αλλά είναι και μία άμεση πηγή ενέργειας, γιατί αποτελείται από απλά σάκχαρα που αφομοιώνονται εύκολα.


Το υπόλοιπο 20% του μελιού αποτελείται από:
•Νερό
•Οργανικά οξέα
•Ένζυμα
•Πρωτεΐνες (αμινοξέα)
•Βιταμίνες και μέταλλα
•Βίο-ενεργές ουσίες (π.χ. πολυφαινόλες)

Το μέλι επηρεάζει τις λειτουργίες των διαφόρων οργάνων γιατί είναι πλούσιο σε ανόργανα συστατικά και οργανικά οξέα. Η ενέργεια που αντιστοιχεί σε 100 gr φυσικού μελιού είναι περίπου 305 kcal που το καθιστούν τρόφιμο υψηλής διατροφικής αξίας. Τα μεταλλικά στοιχεία του μελιού συμμετέχουν στην λειτουργία των κυτταρικών μεμβρανών και τα ένζυμα του μελιού είναι απαραίτητοι θρεπτικοί καταλύτες για αυτό και παρέχει άριστη θρέψη

ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΜΕΛΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Μειώσεις παρατηρήθηκαν επίσης :
➢Στη γλυκόζη νηστείας
➢Τα υπατικά ένζυμα (ALT)
➢Το σωματικό βάρος
➢Στον κίνδυνο θνησιμότητας από όλες τις αιτίες

Επιπλέον είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι το μέλι παρουσιάζει δράση:
➢αντιοξειδωτική
➢αντιφλεγμονώδη
➢αντιμικροβιακή

Επίσης, πρόσφατες κλινικές μελέτες δείχνουν θετική επίδραση του μελιού στο καρδιαγγειακό σύστημα μέσω της βελτίωσης του λιπιδαιμικού προφίλ. Τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι η πρώτη αιτία θανάτου σε όλο τον πλανήτη. Περίπου οι μισοί από τους άνδρες και το ένα τρίτο των γυναικών μέσης ηλικίας παρουσιάζουν κάποιο απ’ αυτά τα νοσήματα. Η βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ βοηθάει κατά πολύ στην ελαχιστοποίηση του αιφνίδιου θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις. Η ένταξη του μελιού στην διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη :
➢Μείωση ολικής χοληστερόλης
➢Μείωση HDL χοληστερόλης
➢Μείωση τριγλυκεριδίων
➢Αύξηση της (καλής) LDL χοληστερόλης
➢Καρδιοτονωτικό
➢Ρυθμιστικό υπέρτασης-υπότασης

ofarmakopoiosmou.gr
Επίσης, το μέλι:
➢ Περιέχει κάποια προβιοτικά βακτήρια της οικογένειας lactobacilli τα οποία βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα. Α
➢ Αντιμετωπίζει την δυσκοιλιότητα . Ρυθμίζει την εντερική χλωρίδα και βοηθά στις εντερικές παθήσεις σε γαστρικά έλκη, δυσπεψίες
➢ Ανακουφίζει από κοινά κρυολογήματα και βρογχικές ενοχλήσεις
➢ Βοηθάει σε περιπτώσεις αναιμίας

Είναι λοιπόν το μέλι ένα από τα πλέον θρεπτικά τρόφιμα και σίγουρα, είναι το νοστιμότερο φάρμακο! Απολαύστε τη γεύση του και δώστε στον οργανισμό σας τη θρέψη που χρειάζεται και τις ουσίες που του είναι απαραίτητες για τη διατήρηση της υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου