Υπεστρόφη τα κουκούτσια από τα βερίκοκα τα δαμασκηνά και πολλά άλλα - e-Melissokomos.gr : Μελισσοκομικά και Αγροτικά Νέα για επαγγελματίες και ερασιτέχνες μελισσοκόμους

Breaking

Header Ads Widget

1231
634-2

Τρίτη

Υπεστρόφη τα κουκούτσια από τα βερίκοκα τα δαμασκηνά και πολλά άλλα


 Είναι τρόφιμα υψηλής διατροφικής αξίας καθώς αποτελούνται από πρωτεΐνες (έως 23% κατά περιπτώσεις), μεταλλικά στοιχεία και βιταμίνη Ε. 

Μέχρι τώρα, είτε καταλήγουν στα απορρίμματα είτε γίνονται βιοαέριο. 

Μια αυστριακή start - up, η Kern Tec βρήκε, όμως, τη λύση ώστε να κάνει τα κουκούτσια, δηλαδή τους σπόρους πυρηνόκαρπων φρούτων όπως βερίκοκα, δαμάσκηνα και βύσσινο, τους νέους ξηρούς καρπούς.

«Δεν πρόκειται για καινούργιο τρόφιμο (novel food) αλλά για υπετροφή (superfood)», δηλώνουν οι συνιδρυτές της start - up, διαβεβαιώνοντας ότι βρήκαν τον τρόπο να απομακρύνουν την κυανούχο ουσία αμυγδαλίνη από τα κουκούτσια, καθιστώντας τα έτσι ασφαλή για ανθρώπινη κατανάλωση.

Καθώς μάλιστα οι κυανούχες ουσίες δεν είναι διαλυτές στο λάδι, το πρώτο προϊόν που η εταιρεία κυκλοφόρησε στην αγορά είναι το πυρηνέλαιο από τα κουκούτσια των προαναφερθέντων φρούτων, το οποίο μάλιστα ανακηρύχτηκε ως βιολογικό προϊόν της χρονιάς στην Αυστρία, ενώ πήρε και το χρυσό στα ευρωπαϊκά βραβεία λαδιού.

«Έχει μια ελαφρά γεύση αμυγδαλόπαστας αλλά εάν καρυκεύσεις μια σάλτσα μ’ αυτό είναι σαν φυσικός ενισχυτής γεύσης. Έχει ταυτόχρονα και οξύτητα και γλυκύτητα μαζί με μια ελαφριά πικρή γεύση», δηλώνει ένας από τους συνιδρυτές της Kern Tec, ο κ. Sebastian Jeschcko.

Γάλα και αλεύρι από τα κουκούτσια

Ακολουθεί η παραγωγή ροφήματος από το κουκούτσι του βερίκοκου, με το οποίο η εταιρεία φιλοδοξεί έως το τέλος του 2021 να εισέλθει στην αγορά του εναλλακτικού γάλακτος προβάλλοντας, πέραν της γεύσης, και το εξής πλεονέκτημα: ενώ τα εναλλακτικά ροφήματα στο γάλα ζωϊκής προέλευσης χρειάζονται μεγάλη ποσότητα νερού για να παραχθούν, το ρόφημα από τα κουκούτσια είναι το πλέον περιβαλλοντικά βιώσιμο καθώς το νερό χρησιμοποιείται ήδη για την παραγωγή των φρούτων από τα οποία προέρχονται.

Η Kern Tec σχεδιάζει επίσης να προωθήσει στην αγορά αλεύρι από κουκούτσια, το οποίο περιέχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, χωρίς  καθόλου γλουτένη. Στόχος της εταιρείας δεν είναι να το πλασάρει ως εναλλακτικό αλεύρι αλλά ως υποκατάστατο σε ποσοστό 10-20% του αλευριού που χρησιμοποιείται σε μία συνταγή κι αυτό για δύο βασικούς λόγους:

  • αφ’ ενός λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε πρωτεΐνη και μεταλλικά στοιχεία
  • κι αφ’ ετέρου λόγω της έντονης γεύσης του.

Zero - waste η φιλοσοφία της start - up

Καθώς η Kern Tec είναι εταιρεία με φιλοσοφία zero - waste (μηδενικών αποβλήτων), προτίθεται να αξιοποιήσει και το εξωτερικό  -σκληρό- περίβλημα του κουκουτσιού σε συνεργασία με την βιομηχανία καλλυντικών καθώς, όπως λένε οι ιδρυτές της, «κάνει καλό στο δέρμα κι είναι βιοδιασπώμενο».

Το κουκούτσι του βερίκοκου μοιάζει σε όψη και γεύση με αμύγδαλο

Όπως αναφέρει η Kern Tec, τα βασικά χαρακτηριστικά που έχει το κουκούτσι των συγκεκριμένων φρούτων είναι:

  • Κουκούτσι από βερίκοκοΜοιάζει με αμύγδαλο στην όψη και τη γεύση. Θεωρείται υψηλής διατροφικής αξίας λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε ακόρεστα λιπαρά οξέα, πρωτεΐνες, μεταλλικά στοιχεία και την βιταμίνη Ε.
  • Κουκούτσι από βύσσινο: Έχει φρουτένια γεύση, πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και αντιοξειδωτική δράση.
  • Κουκούτσι από δαμάσκηνοΜε τη γεύση τους να είναι ταυτόχρονα φρουτένια και πικρή, θεωρείται ιδανικό τόσο για σνακ όσο και έλαιο, φαγώσιμο αλλά και περιποίησης σώματος. Είναι επίσης υψηλής διατροφικής αξίας.
(Γιώργος Μακρής - powergame.gr)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου