Ένας πλήρης οδηγός για τους αρχάριους μελισσοκόμους ώστε να κατανοήσουν το λεξιλόγιο της μελισσοκομίας


 

Ένας πλήρης οδηγός για τους αρχάριους μελισσοκόμους ώστε να κατανοήσουν το λεξιλόγιο της μελισσοκομίας

Η μελισσοκομία είναι ένα συναρπαστικό και κερδοφόρο χόμπι, αλλά επίσης μπορεί να προκαλέσει σύγχυση η τόσες διάφορες και περίεργες  λέξεις που χρησιμοποιούν οι μελισσοκόμοι. Για να κατανοηθεί καλυτέρα η ορολογία της μελισσοκομίας αποφασίσαμε να κάνουμε ένα άρθρο και να αναλύσουμε μερικές λέξεις που θα συναντήσετε στην καθημερινή σας ενασχόληση με την μελισσοκομία.

Μελισσοκομείο: Η τοποθεσία που έχετε της κυψέλες σας. Συνήθως πολλοί μελισσοκόμοι με πολλά μελίσσια έχουν της κυψέλες σε διαφορετικά σημεία . Συνεπώς έχουν πάνω από 1 μελισσοκομεία .

Αποικία: Μια ομάδα μελισσών που ζουν μαζί σε μια κυψέλη, που αποτελείται από μια βασίλισσα, κηφήνες και εργάτριες μέλισσες.

Κηφήνας: Αρσενικές μέλισσες που δεν έχουν κεντρί και είναι υπεύθυνες για το ζευγάρωμα με τη βασίλισσα.

Εργάτρια μέλισσα: Θηλυκές μέλισσες που δεν ζευγαρώνουν, αλλά είναι υπεύθυνες για εργασίες όπως η αναζήτηση τροφής, η φροντίδα του γόνου και την συντήρηση της κυψέλης.

Βασίλισσα: Η αναπαραγωγική θηλυκή μέλισσα που είναι υπεύθυνη για την ωοτοκία. Σε κάθε κυψέλη υπάρχει μόνο μια βασίλισσα.

Κυψέλη: Μια τεχνητή κατασκευή που παρέχει ένα σπίτι για μια αποικία μελισσών, που αποτελείται από πλαίσια με κηρήθρες που είναι πάνω οι μέλισσες.

Κηρήθρα : Το κέρινο μέρος στο πλαίσιο που χτίζουν οι μέλισσες για να αποθηκεύουν μέλι, γύρη και αυγά. Πλέον υπάρχει και η δυνατότητα πλαστικών κηρήθρων .

Μέλι: Μια γλυκιά, κολλώδης ουσία που παράγεται από τις μέλισσες από το νέκταρ των λουλουδιών, το οποίο χρησιμοποιείται για τη διατροφή της αποικίας .

Γύρη: Είναι αυτό που συλλέγεται από τις μέλισσες από τα λουλούδια, η οποία χρησιμοποιείται ως πηγή πρωτεΐνης για την αποικία.

Νέκταρ: Γλυκό υγρό που παράγεται από τα φυτά, το οποίο συλλέγουν οι μέλισσες και χρησιμοποιούνται για την παρασκευή μελιού.

Αναζήτηση τροφής: Η πράξη της αναζήτησης τροφής, όπως νέκταρ και γύρη, από τις μέλισσες.

Καπνιστήρι: Συσκευή που χρησιμοποιούν οι μελισσοκόμοι για να ηρεμούν τις μέλισσες παράγοντας καπνό, ο οποίος καλύπτει τις φερομόνες συναγερμού που απελευθερώνουν οι μέλισσες όταν αισθάνονται κίνδυνο.

Μελισσοκομική στολή : Είναι το ρούχο που φορούν οι μελισσοκόμοι για να καλύπτουν το κεφάλι και το πρόσωπο, το οποίο παρέχει προστασία από τσιμπήματα μέλισσας.

Ξέστρο : Ένα μικρό εργαλείο που χρησιμοποιείται από τους μελισσοκόμους για εργασίες, όπως να ξεχωρίζουν τα πλαίσια όταν είναι κολλημένα με πρόπολη να σηκώνει τα πλαίσια και διαφορά αλλά. Είναι το εργαλείο που γίνεται ένα με το χέρι του μελισσοκόμου, χωρίς αυτό δεν μπορεί να δουλέψει ο μελισσοκόμος .

Αυτό είναι μόνο ένα μικρό δείγμα των όρων που χρησιμοποιούνται στη μελισσοκομία και καθώς συνεχίζετε να μαθαίνετε και να αποκτάτε εμπειρία, θα συναντήσετε πολλούς άλλους.

Μπορείτε να περιηγηθείτε στο site μας και να διαβάσετε πολλά άρθρα σχετικά με το ξεκίνημα σας στην μελισσοκομία. Περιηγηθείτε στην ενότητα αρχάριος μελισσοκόμος και όλες οι απορίες σας θα λυθούν.

 

Νεότερη Παλαιότερη
1231

نموذج الاتصال